Maailmanmestari lähetti Suomen laulukuoroon – Suomen kisaesitys silti plussalle

Kuva: CEV.eu

Suomen miesten taival on katkennut lentopallon EM-kisoissa 2021 tappioon Puolalle.

Maailmanmestari Puola isännöi neljännesvälierissä Suomea Gdanskissa. Voitto tuli suoraan kolmessa erässä eli lukemin 3-0.

Joel Banksin valmentamalla Suomella ei ollut ottelussa sanansijaa. Erät päätyivät pistein 25-16, 25-16 ja 25-14.

Suomen avauskokoonpanossa pelasivat passari Mikko Esko, hakkuri Urpo Sivula, yleispelaajat Sakari Mäkinen ja Antti Ronkainen, keskitorjujat Tommi Siirilä ja Sauli Sinkkonen sekä libero Lauri Kerminen.

Puolan ylivoima oli ilmeinen ottelun alusta asti. Banks teki kaikkensa ja kierrätti kokoonpanoa: jokainen pelaaja sai peliaikaa. Sekään ei auttanut, vaan Puola oli monta luokkaa parempi pelin jokaisella osa-alueella.

Hakkuri Joonas Jokela tuli pirteästi vaihdosta ja teki kuusi pistettä. Ronkainen oli Suomen pisteykkönen seitsemällä merkinnällään. Puolan tuotteliaimmat olivat yleispelaaja Wilfredo Leon (14) ja hakkuri Bartosz Kurek (11).

Alkulohkossa Suomen saldo oli kolme voittoa ja kaksi tappiota. Parhaimmillaan joukkueen esitykset olivat erinomaisia. Toisaalta suuret sankariteot jäivät tulematta. Kisakokonaisuus oli hyvä, muttei loistava.

Kolmen voiton ja kahdeksan sarjapisteen saldo on Suomelle arvokas, kun loppusijoitukset vahvistetaan viikon kuluttua. Todennäköisesti Suomen EM-sijoitus on parempi kuin kahdeksaan vuoteen. Vuonna 2013 Suomi sijoittui kahdeksanneksi.

Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä varmisti aiemmin lauantaina paikan Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon. Venäjä kukisti Ukrainan erin 3-1.

Suomi lentopallon EM-kisoissa 2021

Suomi – Pohjois-Makedonia: Suuri ensi-ilta. Suomen miehet eivät olleet pelanneet tosiotteluita kahteen vuoteen, joten kisakunto oli suuri kysymysmerkki. Se hälveni nopeasti. Suomi esiintyi hetki kärkeen oivallisesti ja kaatoi hyvin taistelleen vastustajan erin 3-1.

Suomi-Espanja: Tampereella pelannut kotijoukkue vain paransi menoaan toisessa kamppailussa. Erityisesti keskitorjuja Tommi Siirilä oli iskussa, kun Espanja kaatui ylivoimaiseen tapaan 3-0.

Suomi-Venäjä: Suomi suuren voiton perässä. Erinomaista peliä jälleen suomalaisilta. Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä ei häikäissyt, mutta pystyi raapimaan 3-1-voiton. Mikko Esko nousi ykköspassariksi Eemi Tervaportin jouduttua jättämään kisat kesken loukkaantumisen vuoksi.

Suomi-Alankomaat: Suomi suuren voiton perässä, osa 2. Kun erät olivat 1-1, Suomi oli viemässä kolmatta erää (johto parhaimmillaan 22-16, myöhemmin kaksi eräpalloa), mutta alkulohko-otteluiden synkin hetki käänsi erän – ja lopulta ottelun – Alankomaille. Lopputulos 3-1.

Suomi-Turkki: Vielä viimeisessä lohkomittelössään Suomi innostui ja kaatoi Turkin erin 3-2. Kahden erän voittaminen riitti Turkille Suomen takana pitämiseen sarjataulukossa. Tilanne oli Suomelle otollinen, ja kotijoukkue eteni makeaan voittoon.

Suomi-Puola, neljännesvälierä: Suomi joutui mahdottoman eteen, sillä vastassa oli hallitseva maailmanmestari, joka vieläpä pelasi kotikentällään. Puola marssi ylivoimaiseen 3-0-voittoon Suomen hyvistä hetkistä huolimatta.