Olympiavoittajatkin kehuivat Tallinnan EM-huumaa, mutta Virolle ”turnaus ei ollut urheilullinen menestys”

Kuva: CEV.eu

Virosta tuli ainoa lentopallon EM-kisojen 2021 isäntämaa, joka ei edennyt alkulohkosta jatkoon. Alkulohkojen suurin pettymys oli kuitenkin Belgia.

Torstaina Virolla oli vielä oljenkorsi: kaatamalla olympiavoittaja Ranskan se olisi mennyt pudotuspeleihin. Ranska oli odotetun kova, ja innokkaan tallinnalaisyleisön kannustuksesta huolimatta kotijoukkue hävisi erin 0-3.

Virolle tuli viidestä kamppailusta vain yksi voitto. Etelänaapuri kukisti Slovakian 3-2.

Turnauksen aikana Viro kärsi tiettyjen pelaajien poissaoloista, mutta alkulohkoon jääminen tekee silti kipeää. Sen päävalmentaja Cedric Enard tunnustaa.

– Rehellisesti sanottuna tämä turnaus ei ollut urheilullinen menestys. Turnaus oli erittäin vaikea, koska halusimme pelata kotikentällä tapaan, josta kotiyleisö olisi voinut olla ylpeä, Enard kommentoi.

– Olin kuullut virolaisista kannattajista (ennen Viron valmentajaksi ryhtymistä), mutta nyt jopa Ranskan pelaajat tulivat kehumaan, kuinka uskomattomia fanit ovat. Kannattajat olivat takanamme vaikeillakin hetkillä, kiitti Enard.

Tallinnassa pelatusta D-lohkosta jatkavat Ranska, Saksa, Kroatia ja Latvia. Latvia oli alkulohkojen ainoa joukkue, joka meni jatkoon voitettuaan vain yhden ottelun.

A-lohkon voitti isäntämaa Puola, joka saa neljännesvälierissä Suomen vastaansa. Krakovan-lohkosta jatkavat myös Serbia, Ukraina ja Portugali. Belgia, Euroopan rankingin kolmonen, floppasi isosti ja jäi pudotuspelien ulkopuolelle.

Avainasemaan nousi 2-3-tappio Portugalille. Kokenut belgialaispeluri Hendrik Tuerlinckx oli allapäin.

– Pettymys on suuri, koska EM-kisoissa ainoa tavoitteemme oli mennä jatkoon. Teimme jokaisessa ottelussa kaikkemme, mutta emme olleet tarpeeksi hyviä, Tuerlinckx myönsi.

B-lohko pelattiin Tshekissä. Hyvää nostetta parin vuoden ajan nauttinut Tshekki voitti hallitsevan EM-hopeajoukkue Slovenian sekä Montenegron ja meni lohkonelosena pudotuspeleihin.

Nuorentunut Italian ryhmä teki loistojälkeä ja voitti kaikki viisi otteluaan täydellä pistepotilla ja yhteiserin 15-2. Neljännesvälieriin suuntaavat lisäksi Slovenia ja Bulgaria.

Alankomaat vei C-lohkon nimiinsä. Venäjä parantaa hiljalleen ja menee kakkosena seuraavaan vaiheeseen. Tampereella käydystä lohkosta neljän joukkoon puristivat myös Turkki ja Suomi.

Suomeakin kurittanut Alankomaiden hakkuri Nimir Abdel-Aziz voitti alkulohkojen pistepörssin 122 pinnan saldolla. Puolan keskitorjuja Piotr Nowakowski vei torjuntatilaston (22 blokkipistettä). Bulgarian Todor Skrimov oli ässäsyöttöjen ykkönen 17 läpisyötöllään.

Lentopallon EM-kisojen neljännesvälierät käydään Puolassa ja Tshekissä lauantaina ja sunnuntaina.

Lentopallon EM-kisat 2021, neljännesvälierät

Puola-Suomi
Venäjä-Ukraina

Ranska-Tshekki
Slovenia-Kroatia

Alankomaat-Portugali
Serbia-Turkki

Italia-Latvia
Saksa-Bulgaria