Lentopalloilija Jordan Larson vuoden urheilija Yhdysvalloissa

Kuva: FIVB

Naisten urheilun säätiö on palkinnut lentopalloilija Jordan Larsonin vuoden urheilijana.

Yhdysvaltalaisen tennislegendan Billie Jean Kingin perustama Women’s Sports Foundation valitsi Larsonin parhaaksi joukkuelajin edustajaksi vuonna 2021.

Tokion lentopalloturnauksessa Yhdysvallat voitti naisten olympiakultaa. Larson, 34, kuului voittajajoukkueen avainpelaajiin.

– Larsonin uskomaton esitys, johon kuului valinta olympiaturnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi ja parhaaksi yleispelaajaksi on syy sille, että hän on WSF:n vuoden joukkueurheilija. Hänen peliälynsä on poikkeuksellinen, säätiö ilmaisi tiedotteessaan.

Larson oli USA:n väreissä voittamassa tänä vuonna myös kansainvälistä huippuliigaa eli Volleyball Nations Leagueta. Lisäksi hänelle tuli erikoinen henkilökohtainen mestaruus: hän voitti Athletes Unlimited -liigan, jossa lentopalloilu sai yksilölajin piirteitä. Liigan myötä hän pelasi ammattilaisena kotimaassaan ensimmäisen kerran.

Seurajoukkuetasolla Larson on pelannut Puerto Ricossa, Venäjällä, Turkissa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Nykyisin hän kuuluu Shanghain joukkueen vahvuuteen.

Athletes Unlimited Volleyball laajentaa lentopallon ammattimaistumista Yhdysvalloissa. Vuonna 2018 aloitti miesten liiga NVA (National Volleyball Association).

Yhdysvalloissa lentopallo keskittyy kuitenkin yliopistosarjoihin. Koska ammattilaisliigat ovat vasta aluillaan, college-uran jälkeen pelaajat lähtevät usein ulkomaille. Amerikkalaispelaajia päätyy paljon Suomenkin sarjoihin.

Women’s Sports Foundation valitsi vuoden yksilöurheilijaksi juoksija Allyson Felixin. Hänen ansiolistastaan löytyvät muun muassa maailmanennätys, 18 MM-kisamitalia ja 11 olympiamitalia. Hänen päämatkansa ovat 200 ja 400 metrin juoksut.

Lisäksi WSF palkitsi tennispelaaja Naomi Osakan tämän osoittamasta poikkeuksellisesta urheudesta. Johtajuuspalkinnon sai Kim Ng, joka on baseballin MLB-seura Miami Marlinsin general manager. Hän on ensimmäinen naispuolinen GM miesten ammattilaisliigoissa Pohjois-Amerikassa.