Kansainvälinen lentopalloliitto ryhtyi Venäjä-toimiin

Kuva: FIVB

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB ja Euroopan lentopalloliitto CEV ovat ryhtyneet toimiin Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin vuoksi.

FIVB on vienyt Venäjältä oikeuden isännöidä maajoukkueiden välisen huippuliigan Volleyball Nations Leaguen (VNL) otteluita. VNL:ää oli määrä pelata Venäjällä kesäkuussa ja heinäkuussa.

Kyseiset ottelut siirretään muihin maihin.

Syksyllä 2022 lentopallon MM-kisat on määrä pelata Venäjällä. FIVB tiedottaa, että se seuraa kansainvälistä tilannetta tarkasti, ja tarvittaessa MM-kisojen isännöintiä harkitaan uudelleen.

FIVB otti nyt ensimmäisen kerran oma-aloitteisesti kantaa MM-kisoihin. Aiemmin liitto kommentoi asiaa uutistoimisto Reutersille ja totesi järjestelyiden etenevän ”suunnitellusti”.

– FIVB pitää yhteyttä sidosryhmiinsä kuten kansallisiin lajiliittoihin ja on niiden tavoin hyvin huolissaan Ukrainan väestöstä, FIVB ilmaisee.

Ainakin olympiavoittaja Ranska ja EM-hopeamitalisti Slovenia ovat ilmoittaneet jäävänsä pois MM-kisoista, jos turnaus järjestetään Venäjällä.

Euroopan lentopalloliitto CEV pyrkii toimillaan suojelemaan niin osallistujien, sidosryhmien kuin omien kilpailujensa turvallisuutta. CEV ei järjestä toistaiseksi mitään kilpailuja Venäjällä ja Ukrainassa.

Päätös koskee lentopalloa, beach volleyta ja lumilentopalloa.

CEV määrää, että seurajoukkueiden välisissä kilpailuissa venäläiset ja ukrainalaiset joukkueet pelaavat ottelunsa puolueettomalla kentällä.

Venäjän ja Ukrainan välisellä konfliktilla on vaikutuksia myös suomalaisiin lentopallon huippunimiin.

Tuomas Sammelvuo on jättänyt paikkansa Pietarin Zenitin päävalmentajana. Hän jatkaa ainakin toistaiseksi päävalmentajana Venäjän maajoukkueessa.

Lauri Kermisen edustama Moskovan Dynamo pelaa Venäjän liigassa ja Mestarien liigassa. Sunnuntaina libero Kerminen pelasi Dynamon 1-3-tappioon päättyneessä kamppailussa Kazanin Zenitiä vastaan.

Dynamon on määrä kohdata puolalainen Kedzierzyn-Kozle Mestarien liigan puolivälierissä.

Urheilussa on tehty kovempiakin ratkaisuja. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Euroopan liitto Uefa ovat sulkeneet Venäjän maajoukkueen ja seurajoukkueet kaikista kilpailuista toistaiseksi.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF puolestaan sulki sekä Venäjän että Valko-Venäjän maa- ja seurajoukkueet alaisistaan kilpailuista. Lisäksi IIHF vei Venäjältä nuorten MM-kisojen 2023 järjestämisoikeudet.