Venäjä jatkaa lentopallon MM-kisojen 2022 järjestämistä suunnitellusti

Kuva: FIVB

Lentopallon MM-kisojen 2022 järjestämisoikeus pysyy näillä näkymin Venäjällä.

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB ei ole toistaiseksi julkaissut asiasta oma-aloitteista tiedotetta. FIVB kuitenkin kommentoi asiaa uutistoimisto Reutersille.

Kannanoton mukaan Venäjän MM-kisahanke etenee suunnitellusti.

Venäjän tilanne on ollut huippu-urheilussa vaikea viime vuodet dopingkohun ja -rangaistusten vuoksi. Tilannetta mutkistaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB näyttää silti sallivan Venäjän järjestää MM-kisat.

– Venäjällä käytävien lentopallon ja beach volleyn tapahtumien valmistelut etenevät suunnitellusti, FIVB kommentoi Reutersille.

– FIVB tekee tiivistä yhteistyötä Venäjän lentopalloliiton ja MM-kisojen järjestelytoimikunnan kanssa. FIVB uskoo, että urheilu on pidettävä aina erillään politiikasta, mutta liitto seuraa tilannetta tarkasti. Tapahtumien osallistujien turvallisuus ja hyvinvointi ovat aina tärkeintä, FIVB alleviivasi.

Esimerkiksi jalkapallossa ja rata-autoilun Formula 1 -sarjassa on otettu tiukempi kanta. Euroopan jalkapalloliitto Uefa siirtää Mestarien liigan loppuottelun Pietarista Pariisiin. F1 puolestaan ilmoitti, että Sotshin-osakilpailua on mahdoton järjestää vallitsevissa olosuhteissa.

Vaikka Venäjä saisi järjestää lentopallon MM-kisat, se ei saa maana osallistua turnaukseen. Ilmiö on tuttu olympialaisista. Tokiossa Tuomas Sammelvuon valmentama joukkue saavutti hopeaa nimellä ROC. MM-kisoissa 2022 joukkue pelaa nimellä VFR; lyhenne juontaa Venäjän lentopalloliiton nimestä.

Lentopallon MM-kisojen 2022 on määrä alkaa 26. elokuuta. VFR pelaa avausottelunsa Tunisiaa vastaan Pietarissa. Muilta osin A-alkulohko pelataan Moskovassa. Muut joukkueet lohkossa ovat Serbia ja Puerto Rico.

Maailmanlistalla Venäjä on kolmantena. Se on kolmantena myös Euroopan rankingissa.

Lentopallon MM-kisoissa 2022 hallitseva maailmanmestari Puola saa kovan alkulohkovastuksen Yhdysvalloista. Euroopan mestari Italia mittaa Kanadan, Turkin ja Kiinan taidot. Olympiavoittaja Ranska puolestaan saa tiukat haastajat Sloveniasta ja Saksasta.

MM-karsintoja ei poikkeuksellisesti pelata. Kisapaikat määräytyivät FIVB:n maailmanlistan mukaisesti. Suomen sijoitus ei riittänyt kisoihin. Suomen miehet ovat pelanneet kaksissa viime MM-kisoissa (2014 ja 2018).

Lentopallon miesten MM-kisat 2022, alkulohkot

Turnauksen ajankohta 26.8.–11.9.2022

Lohko A, Moskova*: VFR, Serbia, Tunisia, Puerto Rico

Lohko B, Kemerovo: Brasilia, Japani, Kuuba, Qatar

Lohko C, Novosibirsk: Puola, USA, Meksiko, Bulgaria

Lohko D, Ufa: Ranska, Slovenia, Saksa, Kamerun

Lohko E, Jekaterinburg: Italia, Kanada, Turkki, Kiina

Lohko F, Krasnojarsk: Argentiina, Iran, Alankomaat, Egypti

Pudotuspeliotteluita myös Kazanissa, Kaliningradissa ja Jaroslavlissa

* Yksi ottelu Pietarissa