Tuomas Sammelvuo jätti Pietarin Zenitin

Tuomas Sammelvuo ei jatka työtään Pietarin Zenitin lentopallojoukkueen päävalmentajana.

Zenit vahvisti asian perjantaina. Seuran mukaan Sammelvuo jättää Zenitin omasta aloitteestaan ja keskittyy Venäjän maajoukkueen valmentamiseen.

Pietarin Zenit kuuluu Venäjän parhaisiin seurajoukkueisiin.

Zenit vahvisti syksyllä 2019 kiinnittäneensä Sammelvuon. Edelliset kolme kautta ”Köpi” oli valmentanut seuratasolla Kuzbass Kemerovoa. Kemerovo-projekti sai täyttymyksensä kaudella 2018-2019, joka toi Sammelvuon ja libero Lauri Kermisen joukkueelle Venäjän liigakultaa.

Maajoukkuekilpailuissa Sammelvuo on johdattanut Venäjän olympiahopealle (nimellä ROC) ja huippuliiga Volleyball Nations Leaguen voittoon. Venäjän maajoukkueen leipiin Sammelvuo siirtyi luotsattuaan vuosien ajan Suomea.

Nykytilanteesta huolimatta Venäjän on määrä isännöidä lentopallon MM-kisat 2022. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB ei ole toistaiseksi julkaissut asiasta oma-aloitteista tiedotetta. FIVB kuitenkin kommentoi asiaa uutistoimisto Reutersille.

Venäjän tilanne on ollut huippu-urheilussa vaikea viime vuodet dopingkohun ja -rangaistusten vuoksi. Tilannetta mutkistaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB näyttää silti sallivan Venäjän järjestää MM-kisat.

– Venäjällä käytävien lentopallon ja beach volleyn tapahtumien valmistelut etenevät suunnitellusti, FIVB kommentoi Reutersille.

– FIVB tekee tiivistä yhteistyötä Venäjän lentopalloliiton ja MM-kisojen järjestelytoimikunnan kanssa. FIVB uskoo, että urheilu on pidettävä aina erillään politiikasta, mutta liitto seuraa tilannetta tarkasti. Tapahtumien osallistujien turvallisuus ja hyvinvointi ovat aina tärkeintä, FIVB alleviivasi.

Esimerkiksi jalkapallossa ja rata-autoilun Formula 1 -sarjassa on otettu tiukempi kanta. Euroopan jalkapalloliitto Uefa siirtää Mestarien liigan loppuottelun Pietarista Pariisiin. F1 puolestaan ilmoitti, että Sotshin-osakilpailua on mahdoton järjestää vallitsevissa olosuhteissa.

Vaikka Venäjä saisi järjestää lentopallon MM-kisat, se ei saa maana osallistua turnaukseen. Ilmiö on tuttu olympialaisista. Tokiossa Tuomas Sammelvuon valmentama joukkue saavutti hopeaa nimellä ROC. MM-kisoissa 2022 joukkue pelaa nimellä VFR; lyhenne juontaa Venäjän lentopalloliiton nimestä.

Lentopallon MM-kisojen 2022 on määrä alkaa 26. elokuuta.