Sammelvuon valmentama Venäjä putosi Euroopan listalla – Suomen miehille ja naisille nousua

Kuva: FIVB

Lentopallon maajoukkuekausi 2021 oli suosiollinen Suomelle. Sekä miesten että naisten maajoukkueet esiintyivät edukseen EM-kisoissa.

Suomen miehet pelasivat EM-alkulohkossa mainiosti ja saavuttivat paikan pudotuspeleihin. Neljännesvälierissä tuli tappio maailmanmestari Puolalle, ja Suomen loppusijoitus oli 12:s.

Naisten joukkue esiintyi toisen kerran perättäin EM-kentillä. Alkulohkossa tuli voitto Romaniasta sekä neljä tappiota. Suomi sijoittui 18:nneksi.

Lentopallon maailmanlistalla sekä Suomen miehet että naiset nousivat. Miehet ovat nyt sijalla 28 ja naiset sijalla 50. Sen jälkeen, kun kansainvälinen lentopalloliitto FIVB uudisti maailmanlistajärjestelmän vuoden 2020 alkupuolella, miehet ovat nousseet viisi ja naiset kahdeksan sijaa.

Suomen naiset nousivat myös Euroopan listalla. EM-kisojen 2021 jälkeinen ranking on 20, joka tarkoittaa kahden pykälän nousua. Miehet pysyivät sijalla 14.

Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä piti paikkansa maailmanlistan kolmannella portaalla. Euroopan listalla tuli sen sijaan kolmen sijan pudotus (toisesta viidenneksi) joukkueen karsiuduttua EM-kisoista jo puolivälierissä. Venäjän loppusijoitus oli seitsemäs.

Venäjä ei saanut maana osallistua olympialaisiin, ja Sammelvuo valmensikin Tokiossa ROC-nimistä joukkuetta. Tuloksena oli upea olympiahopea.

– Paljon voidaan puhua ja kiistellä, mutta se (maajoukkuekausi) oli valoisa vaihe elämässämme. Olympiavuosi jää muistiin ikuisesti. Olympiamitali oli palkinto pitkästä matkasta, joka jatkuu varmasti, koska intohimo työhön ei katoa koskaan, Sammelvuo kirjoitti somessa.

Maajoukkuelentopalloilun seuraava huippukohta on MM-lopputurnaus, joka pelataan ensi vuonna. MM-karsintoja ei järjestetä, joten kisapaikat määräytyvät FIVB:n listan mukaisesti. Näin ollen Suomi jää ilman kisapaikkoja.

Lentopallon maailmanlista

Tilanne 29.9.2021

Miehet: 1. Brasilia 2. Puola 3. Venäjä… 28. Suomi

Naiset: 1. Yhdysvallat 2. Brasilia 3. Kiina… 50. Suomi

Lentopallon Euroopan-lista

EM-kisojen 2021 jälkeen

Miehet: 1. Puola ja Serbia 3. Italia… 14. Suomi

Naiset: 1. Serbia 2. Italia 3. Turkki… 20. Suomi