Venäjältä vietiin MM-lentopallon 2022 isännöinti

Lentopallon MM-kisoja 2022 ei järjestetä Venäjällä.

MM-lentopallo 2022 oli määrä pelata Venäjällä elo- ja syyskuussa. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB ilmoitti tiistaina, että kisat siirretään toisaalle.

Päätöksen myötä lentopallon MM-kisat pidetään jossakin muussa maassa tai useissa muissa maissa. Ratkaisu uudesta tapahtumapaikasta tulee myöhemmin.

FIVB on edennyt asiassa vaiheittain. Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli alkanut, FIVB kommentoi uutistoimisto Reutersille, että MM-lentopallon järjestelyt etenevät ”suunnitellusti”.

Viikonloppuna FIVB tiedotti, että se oli vienyt Venäjältä oikeuden isännöidä maajoukkueiden välisen huippuliigan Volleyball Nations Leaguen (VNL) otteluita. VNL:ää oli määrä pelata Venäjällä kesäkuussa ja heinäkuussa.

Tiistaina tuli kovempi kanta.

– On tultu johtopäätökseen, että Ukrainassa käytävän sodan vuoksi MM-kisojen järjestäminen Venäjällä olisi mahdotonta. FIVB on vakavasti huolissaan kärjistyvästä tilanteesta sekä ukrainalaisten turvallisuudesta, tiedotteessa ilmaistiin.

Toistaiseksi FIVB ei ota kantaa siihen, saako Venäjän lentopalloliiton joukkue osallistua MM-kisoihin (Venäjä on suljettu kisoista maana jo aiemmin). Päävalmentajana toimii ainakin toistaiseksi Tuomas Sammelvuo. Sammelvuo on jo jättänyt paikkansa Pietarin Zenitin päävalmentajana.

Euroopan lentopalloliitto CEV puolestaan kertoo pyrkivänsä toimillaan suojelemaan niin osallistujien, sidosryhmien kuin omien kilpailujensa turvallisuutta. CEV ei järjestä toistaiseksi mitään kilpailuja Venäjällä ja Ukrainassa.

Päätös koskee lentopalloa, beach volleyta ja lumilentopalloa.

CEV määrää, että seurajoukkueiden välisissä kilpailuissa venäläiset ja ukrainalaiset joukkueet pelaavat ottelunsa puolueettomalla kentällä.

Urheilussa on tehty kovia ratkaisuja viime päivinä. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Euroopan liitto Uefa ovat sulkeneet Venäjän maajoukkueen ja seurajoukkueet kaikista kilpailuista toistaiseksi.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF puolestaan sulki sekä Venäjän että Valko-Venäjän maa- ja seurajoukkueet alaisistaan kilpailuista. Lisäksi IIHF vei Venäjältä nuorten MM-kisojen 2023 järjestämisoikeudet.