Venäjän maajoukkue ulos kansainvälisestä lentopalloilusta

Kuva: CEV.eu

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB ja Euroopan lentopalloliitto CEV ovat sulkeneet kaikki venäläiset ja valkovenäläiset joukkueet kilpailuistaan.

CEV tiedotti tiistaina, että Venäjän ja Valko-Venäjän maajoukkueet, seurajoukkueet ja toimitsijat eivät saa toistaiseksi osallistua CEV:n alaisiin eurooppalaisiin kilpailuihin. Päätös koskee lentopalloa, beach volleyta ja lumilentopalloa.

Lisäksi Venäjän ja Valko-Venäjän lentopalloliittojen edustajat poistetaan CEV:n elimistä toistaiseksi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut suuria mullistuksia urheilussa.

– Olosuhteet ovat ennennäkemättömät, ja eurooppalainen lentopalloperhe toivoo tilanteen paranevan, jotta lentopallo voi taas täyttää tehtävänsä ja saattaa ihmisiä yhteen reilun pelin, ystävyyden ja kunnioituksen hengessä, CEV ilmaisi tiedotteessaan.

CEV:n tekemän päätöksen myötä päättyy myös Lauri Kermisen kausi Mestarien liigassa. Hänen edustamansa Moskovan Dynamo oli selvinnyt puolivälieriin.

Puolivälieriin Mestarien liigassa eteni myös Tuomas Sammelvuon valmennuksessa pelannut Pietarin Zenit. Sammelvuo on kuitenkin jo jättänyt päävalmentajan tehtävän.

Sammelvuo jatkaa Venäjän maajoukkueen päävalmentajana ainakin muodollisesti. Toisaalta otteluita ei ole luvassa, koska myös FIVB päätti sulkea Venäjän (ja Valko-Venäjän) kansainvälisestä lentopalloilusta.

Venäjän (tai Venäjän lentopalloliiton joukkueen) oli määrä pelata tänä vuonna Volleyball Nations Leaguessa ja MM-kisoissa. Aiemmin FIVB oli tiedottanut vieneensä Venäjältä oikeuden MM-kisojen 2022 järjestämiseen.

Urheilussa on tehty kovia ratkaisuja viime päivinä. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Euroopan liitto Uefa ovat sulkeneet Venäjän maajoukkueen ja seurajoukkueet kaikista kilpailuista toistaiseksi.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF puolestaan sulki sekä Venäjän että Valko-Venäjän maa- ja seurajoukkueet alaisistaan kilpailuista. Lisäksi IIHF vei Venäjältä nuorten MM-kisojen 2023 järjestämisoikeudet.