VaLePa on lentopallon Suomen mestari 2022

Kuva: Hannu Moilanen

VaLePa on lentopallon Suomen mestari kaudella 2021-2022.

Miesten Mestaruusliigan loppuotteluissa VaLePa kukisti Savo Volleyn otteluvoitoin 4-3.

Seitsemännessä ja ratkaisseessa loppuottelussa lauantaina VaLePa kaatoi Savo Volleyn erin 3-0. Ottelu käytiin Savo Volleyn kotikentällä Kuopiossa.

VaLePan valmensi mestaruuteen Janne Kangaskokko.

VaLePan luottopelaajat ratkaisufinaalissa olivat Mikko Esko, Matias Tihumäki, Jiri Hänninen, Sakari Mäkinen, Severi Savonsalmi, Mikko Karjarinta ja Risto Ruohola. Hänninen ja Savonsalmi siirtyivät VaLePaan täksi kaudeksi.

Loppuottelusarjasta ennakoitiin kihelmöivää, ja sellainen saatiinkin. VaLePa otti etumatkaa viemällä kaksi ensimmäistä ottelua, mutta Savo Volley vastasi samalla mitalla. Loput kamppailut voitettiin vuorotahtiin.

Ratkaisuottelu oli enimmäkseen tasainen, mutta VaLePa oli oleellisesti väkevämpi ratkaisuhetkillä. Erät päättyivät pistein 25-19, 25-23 ja 25-20.

Tihumäki oli pisteykkönen (16), vaikkei hän pelannut päätöserässä. Michael Michelau teki Savon tuotteliaimpana 15 pinnaa. Tihumäen jäätyä vaihtoon yleispelaaja Mäkinen hoiteli tehot ja teki viimeisessä erässä VaLePalle komeat seitsemän pistettä.

Savon kokeneet yleispelaajat, Antti Siltala ja Andrus Raadik, eivät onnistuneet. Molemmilla oma peli painui miinuksen puolelle.

Yleisömäärä Kuopio-hallissa oli 2 722.

Lentopallon Suomen mestaruus on VaLePalle seitsemäs kaikkiaan ja viides perättäinen. VaLePa on hallinnut miesten lentopalloilua monen vuoden ajan: 11 viimeisimmästä kansallisesta tittelistä (liiga ja cup) kymmenen on mennyt Sastamalaan.

Timo Tolvasen valmentamalle Savo Volleylle hopea on nuoren seurahistorian toinen liigamitali. Fuusiojoukkue aloitti liigassa syksyllä 2018. Savo Volley syntyi LEKA Volleyn ja Sampo Volleyn yhdistettyä liigatoimintonsa.

Savo Volleyn ikoniset pelaajat Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu ja Antti Siltala päättivät uransa tähän loppuottelusarjaan.

SM-pronssia saavutti Akaa-Volley, joka voitti pronssiotteluissa Hurrikaani-Loimaan.

Lentopallon naisten Mestaruusliigassa Pölkky Kuusamo kaatoi LP Kangasalan voitoin 4-3.

Hämeenlinnan Lentopallokerho otti SM-pronssit 2022.

Rantaperkiön Isku saa oikeuden anoa paikkaa naisten Mestaruusliigaan kaadettuaan karsinnoissa Helsinki Volleyn. Helsinki on putoamassa takaisin 1-sarjaan yhden pääsarjakauden jälkeen.

Lentopallon Mestaruusliiga 2021-2022

Miesten Mestaruusliiga

1. VaLePa
2. Savo Volley
3. Akaa-Volley

Naisten Mestaruusliiga

1. Pölkky Kuusamo
2. LP Kangasala
3. Hämeenlinnan Lentopallokerho