Uutisia Suomen lentopallomaajoukkueesta

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkueella on mielenkiintoinen kausi edessään. Se on myös viimeinen, joka alkaa päävalmentaja Tapio Kangasniemen alaisuudessa.

Suuri tähtäin on EM-karsinnat ja lopputurnauspaikan varmistaminen. Jos Suomi ottaa kisapaikan, EM-kisoissa nähdään uusi valmentaja, sillä karsintojen jälkeen Kangasniemi siirtyy lentopalloliiton johtotehtäviin.

Elo- ja syyskuussa käytävissä EM-karsinnoissa Suomi pelaa Tshekkiä, Montenegroa ja Islantia vastaan.

Kangasniemi tiimeineen nimesi kevään pelaajaryhmään peräti 27 urheilijaa, joten kyse on ennemminkin maajoukkuekatsastuksesta kuin maajoukkueesta. Ennen EM-karsintoja ryhmästä putoaa käytännössä puolet pois.

Passarit: Kaisa Alanko, Emmi Jalonen, Nea Luntamo, Jenna Ylivainio

Hakkurit: Piia Korhonen, Iina Andrikopoulou, Yasmine Madsen, Neea-Maria Joki

Keskitorjujat: Daniela Öhman, Anna Czakan, Roosa Laakkonen, Ella Autere, Ella Peltomaa, Netta Rekola, Bettina Yli-Sissala

Yleispelaajat: Suvi Kokkonen, Emmi Riikilä, Jessica Kosonen, Viivi Pyhäjärvi, Iida Pöllänen, Netta Hyttinen, Riikka Valkonen

Liberot: Roosa Koskelo, Tiiamari Sievänen, Netta Laaksonen, Laura Penttilä, Sanna Häkkinen

Pääosa Suomen avainpelaajista on mukana, ja oikeastaan vain yleispelaaja Salla Karhun puuttuminen on huomattava seikka.

Arvio naisten maajoukkueesta

Lentopallo.info arvioi pelaajarinkiä seuraavasti (oletuksena se, että karsintoihin nimetään kaksi passaria, kaksi hakkuria, neljä keskitorjujaa, neljä yleispelaajaa ja kaksi liberoa).

Kaisa Alanko on Suomen selkeä ykköspassari todennäköisesti vielä vuosien ajan. Nuoresta Jenna Ylivainiosta kannattaa alkaa kasvattaa hänelle ykköskirittäjää; matkaa kansainväliselle tasolle tosin vielä riittää.

Useita vuosia ammattilaisena pelannut Piia Korhonen on hakkureiden kärkinimi, muttei välttämättä enää kauan. Yasmine Madsen ja Iina Andrikopoulou ovat nousseet varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi. Madsenin erityisenä etuna on mahdollisuus pelata myös keskellä.

Verkon keskustaan selvät valinnat ovat Daniela Öhman, Anna Czakan ja Roosa Laakkonen. Tuore Suomen mestari Ella Autere ja sähäkkä Bettina Yli-Sissala ovat kiintoisia haastajia.

Vuorenvarmaa ja tehokasta yleispelaajaa Suomen naisten maajoukkue on kaivannut vuosien ajan. Tällä hetkellä Suvi Kokkosella ja Emmi Riikilällä on parhaat rahkeet vastata huutoon, mutta uusimmasta ryhmästä on vaikea nähdä kenelläkään muulla olevan aitoa kansainvälistä potentiaalia. Neea-Maria Joki, 17, on nimetty hakkuriksi, mutta hänellä saattaisi olla hyvä tulevaisuus yleispelaajan paikalla.

Libero-osastolla on jopa runsaudenpulaa, sillä yksi kansainvälisen tason pelaaja jää ulos karsintaryhmästä. Kansainvälinen menestyjä Roosa Koskelo on vahvimmilla – Tiiamari Sievänen ja Netta Laaksonen edustavat myös oivallista tasoa.

Maajoukkueiden ohjelmaa 2022

Suomen naisten lentopallomaajoukkue käynnistää leireilyn toukokuun puolivälin jälkeen. Suomi ei tällä kertaa osallistu kesäliigaan.

EM-karsinnat alkavat 20. elokuuta vieraissa Montenegroa vastaan. Karsinnoissa pelataan kaksinkertainen sarja.

Suomen miehet pelaavat kesäliigojen alimmalla tasolla Euroopan hopeisessa liigassa. Poisjääntien vuoksi ensimmäisen vaiheen ohjelmassa on vain koti- ja vierasottelut Unkaria vastaan.

Toisessa lohkossa kamppailevat Albania, Pohjois-Makedonia, Romania sekä Bosnia ja Hertsegovina.

Kesäliigan lopputurnaus pelataan 18. ja 19. kesäkuuta Unkarissa.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue, kevät 2022

Passarit: Akseli Lankinen, Fedor Ivanov

Hakkurit: Veeti Nikkinen, Joonas Jokela, Samuli Kaislasalo

Yleispelaajat: Sakari Mäkinen, Antti Ronkainen, Niko Suihkonen, Jiri Hänninen, Jere Heiskanen, Luka Marttila

Keskitorjujat: Severi Savonsalmi, Mikko Karjarinta, Henrik Porkka, Nuutti Niinivaara, Miro Leinonen, Lauri Lehtonen

Liberot: Voitto Köykkä, Niklas Breilin