Lentopallon MM-kisat 2022: ensimmäiset ottelut pelattu

Kuva: FIVB

Lentopallon miesten MM-kisat 2022 alkoivat perjantaina kuuden ottelun voimin.

Avauskunnian sai Brasilian ja Kuuban välinen kohtaaminen Ljubljanassa kello 12 alkaen.

Heti kärkeen nähtiin todellinen jännitysnäytelmä, jonka Brasilia voitti erin 3-2. Ennakkoluulottomasti pelannut ja kovaa syöttänyt Kuuba vei kaksi ensimmäistä erää, mutta kokoonpanoaan tappioerien jälkeen rukannut Brasilia pakotti kamppailun täyteen viiteen erään.

Ottelun luonteeseen sopivasti myös ”nitroerästä” tuli trilleri. Lopulta Brasilia oli vahvempi pistein 18-16.

Vaikka nuoremmatkin pelaajat saivat näyttöpaikkoja, tehot lepäsivät kokeneissa käsissä. Hakkuri Wallace teki brasseille 22 pistettä. Passari-ikoni Brunon tilalle tuli Fernando, joka esiintyi mallikkaasti.

– Ei Kuubaa vastaan ole helppoa pelata MM-kisoissa. Heillä on nuori ja vahva joukkue. Yritimme antaa kaikkemme jokaisessa pallossa, ja onnistuimme lopulta siinä, Fernando kertasi FIVB:n lähetyksessä.

Hallitseva olympiavoittaja ja huippuliiga VNL:n mestari Ranska avasi 3-0-voitolla Saksasta. Jokainen erä oli tiukka, mutta Saksa jäi ilman erävoittoa.

– Hyvä tapa aloittaa turnaus. Ei ollut helppo ottelu, joten täytyi koko ajan vain puskea eteenpäin, Ranskan keskitorjuja Barthelemy Chinenyeze sanoi.

– Tämä lohko on kova, ja uskon, että Sloveniaa ja Kamerunia vastaan tulee hienot ottelut. Tavoittelemme ainakin mitalia, mutta yritämme tietenkin voittaa, vaikka vaikeaa se on, Chinenyeze tähdensi.

Puola, joka puolustaa maailmanmestaruutta, pelasi ensimmäisessä kamppailussaan Bulgariaa vastaan. Bulgariallakin on vaarallinen nippu koossa, mutta siitä ei ollut Puolan haastajaksi: ottelu Katowicessa päättyi suoraan erin 3-0.

Loistava yleispelaaja Kamil Semeniuk nousi ottelun sankariksi. Hän latasi Puolalle viisi ässää (kolmannessa erässä neljä perättäistä) ja 11 hyökkäyspistettä.

Toinen isäntämaa Slovenia avasi niin ikään suoralla 3-0-voitolla. Vastassa oli Afrikan edustaja Kamerun, joka haastoi kotijoukkueen aivan kelvollisesti. Toncek Stern hakkuroi Slovenialle 16 pinnaa. Hyvin esiintyi myös keskitorjuja Alen Pajenk.

– Kamerun oli kova vastustaja, joukkue taisteli jokaisesta pallosta. Ilman uskomatonta kotiyleisöämme tehtävä olisi ollut vielä vaikeampi. Saamme yleisöstä niin paljon energiaa, että saamme kuin seitsemännen tai jopa kahdeksannen pelaajan kentälle, Pajenk innostui.

Kisat käydään Puolassa ja Sloveniassa. Suomi ei ole mukana, koska maan sijoitus maailmanlistalla ei ollut riittävän korkea.

Lentopallon miesten MM-kisat 26.8.2022

Brasilia-Kuuba 3-2

Japani-Qatar 3-0

Ranska-Saksa 3-0

USA-Meksiko 3-0

Puola-Bulgaria 3-0

Slovenia-Kamerun 3-0

MM-lopputurnauksen ensimmäisessä vaiheessa kilpaillaan kuudessa neljän joukkueen vahvuisessa alkulohkossa. Lohkojen jälkeen 16 joukkuetta (lohkojen kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta) etenee neljännesvälieriin, jotka alkavat 3. syyskuuta.

Puolivälieräottelut pelataan 7. ja 8. syyskuuta, välierät 10. syyskuuta.

Lentopallon miesten MM-kisat 2022 huipentuvat loppuotteluun ja pronssiotteluun 11. syyskuuta Puolan Katowicessa.

Tulokset ja koko otteluohjelma

Alkulohkot

A: Puerto Rico, Serbia, Tunisia, Ukraina

B: Brasilia, Kuuba, Japani, Qatar

C: Bulgaria, Meksiko, Puola, USA

D: Kamerun, Ranska, Saksa, Slovenia

E: Kanada, Kiina, Italia, Turkki

F: Argentiina, Egypti, Iran, Alankomaat

Hallitsevat mitalistit: 1. Puola 2. Brasilia 3. USA