Tshekki ankara vieras Suomelle lentopallon EM-karsinnoissa

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkue on kärsinyt ensimmäisen tappionsa EM-karsinnoissa.

Keskiviikkona Seinäjoella vieraili lohkon ennakkosuosikki Tshekki. Vierasjoukkue otti voiton suoraan erin 3-0.

Erät ottelussa päättyivät pistein 26-24, 25-20 ja 25-23.

Avauskokoonpanossa Suomella pelasivat ensimmäisen ottelun tapaan passari Kaisa Alanko, hakkuri Yasmine Madsen, keskitorjujat Roosa Laakkonen ja Netta Rekola, yleispelaajat Suvi Kokkonen ja Jessica Kosonen sekä libero Netta Laaksonen.

Vaihdossa aloittaneista keskitorjuja Daniela Öhman ja yleispelaaja Emmi Riikilä saivat eniten peliaikaa.

Kotijoukkueella olisi ollut mahdollisuudet paljon parempaan, sillä ensimmäisen erän voitto näytti jo varmalta. Suomi johti peräti 24-19, mutta jäätyi täysin ja hävisi erän seitsemän viimeistä palloa.

Pettymyksestä huolimatta Suomen taisteluilme säilyi, ja päävalmentaja Tapio Kangasniemi haki jatkuvasti uutta virtaa pelaajavaihdoilla. Laadukkaan Tshekin (Euroopan rankingin 12:s) esitys oli silti tällä kertaa aivan liikaa.

Hyökkäyksessä Kokkonen oli Suomen yksinäinen onnistuja. Hän teki 21 pistettä – kukaan muu Suomen pelaaja ei päässyt edes kymmeneen.

Tulituen saaminen on joukkueelle suuri haaste, varsinkin kun hakkuripelaaminen on ollut ensimmäisissä karsintaotteluissa tukossa. Kahden hakkurin – Piia Korhosen ja Iina Andrikopouloun – poissaolo kärjistää tilannetta.

– Ajoittain pelasimme tosihyvin, mutta rutiinia vielä vähän puuttuu verrattuna Tshekkiin. Tshekillä on kokeneita pelaajia, ja he ovat pelanneet paljon yhteen. Meillä vielä vähän taso heittelee, Kangasniemi kiteytti Ylelle.

Tshekki nappasi voiton suoraan kolmessa erässä, vaikka senkään peliesitys ei häikäissyt. Ryhmällä oli erityisiä vaikeuksia aloitussyötön vastaanotossa. Pisteahnein tshekki oli Andrea Kossanyiova (15) ja tehokkain Gabriela Orvosova (+10).

Suomella oli alla 3-1-vierasvoitto Montenegrosta. Keskiviikon toisessa kamppailussa Montenegro kukisti Islannin 3-0.

EM-karsinnoissa pelataan kaksinkertainen sarja, joten kaikille joukkueille tulee kolme koti- ja kolme vierasottelua. Suomi kohtaa Islannin kotiottelussa ensi lauantaina.

EM-karsintoja käydään kaikkiaan kuudessa lohkossa. Jokaisen lohkon kaksi parasta saavat paikat lentopallon EM-kisoihin 2023. Suomella on edelleen varsin hyvät mahdollisuudet lohkon kahden parhaan joukkoon, vaikka keskiviikkona häviö tulikin.

Muut 12 joukkuetta määräytyvät kisajärjestäjyyden ja edellisten EM-kisojen menestyksen perusteella.

Suomi pelasi kaksissa viime EM-kisoissa (2019 ja 2021).

Suomen miesten lentopallomaajoukkue on jo varmistanut paikan EM-kisoihin.