Ylivoimainen lohkovoitto vie Suomen miehet lentopallon EM-kisoihin

Kuva: CEV.eu

Suomen miesten lentopallomaajoukkue voittaa karsintalohkonsa ylivoimaiseen tapaan ja selviytyy EM-kisoihin 2023.

Asia varmistui keskiviikkona, kun Suomi voitti Latvian kotiottelussaan erin 3-0. Suomi voitti kaikki neljä karsintaotteluaan, ja erät menivät vakuuttavasti 12-4.

Keskiviikkona kisapaikka varmistui jo Suomen voitettua kaksi ensimmäistä erää (25-18, 25-17). Kotijoukkue säilytti tasonsa Turun Kupittaalla ja otti vielä kolmannen erän pistein 25-15.

Suomen miehet etenevät EM-lopputurnaukseen yhdeksännen kerran perättäin. Suomi on ollut mukana kaikissa EM-kisoissa vuodesta 2007 lähtien. Juuri vuonna 2007 tuli suomalaisen lentopallohistorian paras EM-sijoitus, neljäs.

EM-karsinnat olivat Joel Banksille Suomen päävalmentajana ensimmäiset – ja heti voitokkaat. Suomen edellisen EM-karsintajoukkueen luotsina runsaat kolme vuotta sitten toimi Tuomas Sammelvuo (vuoden 2021 kisoihin Suomen ei tarvinnut karsia, koska se oli yksi järjestäjistä).

Keskiviikkoisessa Latvia-kamppailussa Suomella pelasivat avauskokoonpanossa passari Fedor Ivanov, hakkuri Aaro Nikula, keskitorjujat Severi Savonsalmi ja Tommi Siirilä, yleispelaajat Niko Suihkonen ja Antti Ronkainen sekä libero Voitto Köykkä.

Nikula oli Suomen joukkueessa sekä tuotteliain (16 pistettä) että tehokkain (+12). Siirilä latasi 10 pinnaa ja sai täydellisen teholukeman +10. Savonsalmen fiilikset ottelun jälkeen olivat luonnollisesti myönteiset.

– Kaikilla oli tänään virtaa pelata, ja tunnelmat kisapaikasta ovat tosihyvät, Savonsalmi kertoi Ylelle.

– Aloitimme kesän aikaisin, treenasimme kovaa ja teimme innokkaasti töitä. Nyt tuli palkinto. Meillä on nuori ja todella tiivis joukkue, keskitorjuja lisäsi.

Suomella olivat alla 3-1-voitto Latviasta sekä 3-1- ja 3-2-voitot Itävallasta.

EM-karsintalohkossa pelataan kaksinkertainen sarja, joten kaikille joukkueille tulee kaksi koti- ja kaksi vierasottelua.

EM-karsinnat käydään kaikkiaan seitsemässä lohkossa. Jokaisen lohkon paras saa paikan lentopallon EM-kisoihin 2023. Lisäksi lopputurnaukseen pääsevät viisi parasta lohkokakkosta.

Muut 12 joukkuetta määräytyvät kisajärjestäjyyden ja edellisten EM-kisojen menestyksen perusteella.

Katso myös: