Lentopalloilija Severi Savonsalmi värvätty Suomen mestareihin

Kuva: CEV.eu

Suomen maajoukkueen lentopalloilija Severi Savonsalmi siirtyy VaLePaan.

Keskitorjujana toimiva Savonsalmi, 20, on pelannut lentopallon Mestaruusliigaa Savo Volleyssa. VaLePassa Savonsalmi korvaa David Petterssonin, joka siirtyy Bundesliigaan.

VaLePan uusi hankinta on myös keskitorjuja Tuomas Hautala. Lisäksi maajoukkuemies Sakari Mäkinen jatkaa Sastamalassa.

Savonsalmi, Pielaveden Sammon kasvatti, teki liigadebyyttinsä 18-vuotiaana. Nyt hänellä on selkeä päämäärä kehittyä lentopalloilijana seuraavalle tasolle ja päästä ammattilaiseksi Euroopan huippujoukkueisiin.

– Tavoitteeni on ulkomaan ammattilaiskentät. Siksi haluan kehittyä urallani. Kokonaisuudessa VaLePa on Suomessa minulle täydellinen seura kehittymiselle. Valmennus on erinomaista, ja VaLePaan on tulossa ensi kaudellekin kova porukka. Vexve Areenalla fysiikka- ja lajiharjoitukset ovat aina samassa paikassa ja siellä on loistavat harjoitusolosuhteet. Olen kuullut pelkästään hyvää seuran toiminnasta, Savonsalmi kertoo VaLePan tiedotteessa.

– Haluan tehdä parhaani, jotta joukkue menestyy Mestaruusliigassa. Europelit kiinnostavat kovasti, ja niissä menestyminen on myös tavoitteena. Haluan tehdä töitä sen eteen, että hyvän kauden jälkeen pystyn siirtymään parempana pelaajana ulkomaille.

VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko on innostunut uudesta, 207 senttimetriä pitkästä vahvistuksesta.

– Hän omaa suuren potentiaalin keskitorjujan pelipaikalla. Ulottuva ja pitkäksi pelaajaksi hyvä liikkumaan. Passarin lukeminen ikäisekseen hyvällä tasolla, Kangaskokko luettelee.

– Kaikkia osa-alueita toki pyritään kehittämään, mutta suuri painopiste on fyysisessä harjoittelussa ja torjuntapelaamisessa. Uusi, mielenkiintoinen kaveri, joka voi tuoda monenlaisia asioita joukkueeseen persoonana.

Savonsalmi ja Sakari Mäkinen saivat keväällä kutsut Suomen maajoukkueeseen, joka valmistautuu lentopallon EM-kisoihin 2021. Yleispelaaja Mäkinen tunnetaan taitavana ja nopeana kaverina.

Mäkinen on VaLePan juniorikoulun oma kasvatti. Hänen liigauransa alkoi VaLePassa. Sen jälkeen Mäkinen lähti hakemaan pelikokemusta Rantaperkiön Iskusta. Kansainvälistä pelikokemusta kertyi Belgian ja Valko-Venäjän liigoista. Yhden Hurrikaani-Loimaa-vuoden jälkeen Mäkinen palasi vuosi sitten kasvattajaseuraansa. VaLePan kanssa tehty uusi sopimus on kaksivuotinen, mutta hänellä on ensi kauden jälkeen mahdollisuus siirtyä ulkomaille.

– En osannut kuvitella pelaavani Suomessa missään muussa seurassa kuin rakkaassa kasvattajaseurassani. VaLePassa tavoitteet ovat aina selkeät eli menestyminen kotimaassa ja pääseminen mahdollisimman pitkälle europeleissä, sanoo Mäkinen.

Päävalmentaja Kangaskokko pitää Mäkistä ”top-luokan” yleispelaajana, jolla ovat kaikki osa-alueet kunnossa.

– Koen, että maksimipotentiaali ei ole vielä lähellekään saavutettu. Sakke tuo joukkueeseen kokemusta ja asennetta harjoitteluun. Sakke ohjaa myös upeasti muuta joukkuetta esimerkiksi puolustuspelaamisessa, Kangaskokko valottaa.

Pelaajana ja apuvalmentajana VaLePassa vaikuttanut Olli Kunnari toimii ensi kaudella Akaa-Volleyn päävalmentajana. Hänen jättämänsä ”pohjalaisvajeen” VaLePassa täyttää kolmekymppinen Tuomas Hautala, joka on saanut lentopallo-oppinsa Nurmon Jymyssä.

Hautala on vaikuttanut muun muassa Sun Volleyssa ja Perungan Pojissa. Hautala ja Kangaskokko ovat vanhat pelikaverit Sun Volleyn ajoilta.

– Hieno persoona ja loistava joukkuepelaaja. Tuomas tuo joukkueeseen hyvää asennetta sekä kokemusta ja rauhallisuutta. Uskon, että herra antaa kaikkensa tulevalla kaudella, Kangaskokko sanoo.

Hautala on pelaamisen ohella opiskellut fysioterapeutiksi. Viime kauden hän palloili Nurmon Jymyn 1-sarjajoukkueessa. Nyt liigavälivuoden jälkeen mies lähtee hyvin motivoituneena VaLePan liigajoukkueeseen.

– VaLePa tarjoaa minulle huippuolosuhteet lentopallon pelaamiseen ja kehittymiseen lentopalloilijana, Hautala uskoo.

– VaLePassa voin keskittyä pelkästään lentopalloon, joten tavoitteeni on ottaa itsestä kaikki irti lentopalloilijana ja sitä kautta auttaa joukkuetta omalla panoksellani.

Lentopallon Mestaruusliigan kaudella 2020-2021 VaLePa saavutti Suomen mestaruuden. Loppuottelusarjassa kaatui Savo Volley. Kaudella VaLePa voitti myös Suomen cupin. Miesten lentopalloilun kansallisista mestaruuksista (liiga ja cup) yhdeksän viimeisintä ovat menneet VaLePan nimiin.