Jo kolmas voitto: Suomen lentopallomiehet veivät hulppean jännitysnäytelmän

Kuva: CEV.eu

Suomen miesten lentopallomaajoukkue on säntäämässä kohti EM-kisoja 2023.

Sunnuntain myöhäisillassa Suomi kaatoi vieraskentällä Itävallan. Ried im Innkreisissa käyty ottelu päättyi vierasjoukkueen hyväksi huippujännittävien vaiheiden jälkeen erin 3-2.

EM-karsinnoissa Suomi on voittanut kaikki kolme otteluaan. Sunnuntain mittelön erät päättyivät pistein 25-20, 23-25, 21-25, 25-23 ja 15-13.

Suomen avauskokoonpano oli sama kuin kahdessa aiemmassa karsintaottelussa: passari Fedor Ivanov, hakkuri Aaro Nikula, keskitorjujat Severi Savonsalmi ja Nuutti Niinivaara, yleispelaajat Sakari Mäkinen ja Antti Ronkainen sekä libero Voitto Köykkä.

Ried im Innkreisin lentopallohallissa Suomi oli liikkeellä erinomaisella energialla, mutta kotijoukkue hurjistui upeaan taisteluun. Suomen vietyä avauserän Itävalta vastasi kahdella erävoitolla ja varmisti samalla karsintojen ensimmäisen sarjapisteensä.

Suomella oli taas parempi taisteluilme neljännessä erässä, joten ratkaisu täytyi hakea niin sanotusta nitroerästä. Ratkaisuerän Suomi taisteli pistein 15-13.

Hakkuri Nikula oli jälleen Suomen pistehai (17), vaikka hän olikin aiempaa enemmän vaikeuksissa vastustajan torjunnan kanssa. Vaihdossa aloittaneista yleispelaaja Niko Suihkonen ja ensi kaudeksi Suomeen siirtyvä keskitorjuja Tommi Siirilä tulivat vahvasti kuvaan mukaan.

Kokonaisuutena ottelu oli varsin tasainen. Suomen valttina oli hyvä torjuntapeli (Savonsalmi ja Suihkonen olivat kolmen blokkipisteen miehet), toisaalta aloitussyötöt olivat liian tehottomia.

Itävalta sai pallon hyvin passarille ja pääsi hyökkäämään terävästi. Niklas Kronthaler oli kotijoukkueen pisteykkönen 17 merkinnällään.

Suomella olivat alla 3-1-voitot Latviasta ja Itävallasta. EM-karsintalohkossa pelataan kaksinkertainen sarja, joten kaikille joukkueille tulee kaksi koti- ja kaksi vierasottelua. Suomi pelaa vielä Latviaa vastaan kotona keskiviikkona. Otteluvoitto tietäisi lohkovoittoa ja varmaa EM-kisapaikkaa.

EM-karsinnat käydään kaikkiaan seitsemässä lohkossa. Jokaisen lohkon paras saa paikan lentopallon EM-kisoihin 2023. Lisäksi lopputurnaukseen pääsevät viisi parasta lohkokakkosta.

Muut 12 joukkuetta määräytyvät kisajärjestäjyyden ja edellisten EM-kisojen menestyksen perusteella.