Slovenia on ponnistanut lentopallomaailman huipulle kentällä ja katsomossa

Kuva: FIVB

LJUBLJANA. Lentopallon MM-kisoissa Slovenia ja Italia saavuttivat paikat välieriin keskiviikkona.

Hallitseva olympiavoittaja ja huippuliiga Volleyball Nations Leaguen mestari Ranska joutui taipumaan Italialle erin 2-3 Ljubljanassa käydyssä puolivälieräottelussa. Ääriään myöten täyteen pakkautuneen Arena Stozicen valtias oli kotijoukkue Slovenia, joka kaatoi Ukrainan 3-1.

Ranskan ja Italian, hallitsevan Euroopan mestarin, välisestä kamppailusta sopi odottaa tasaista, eivätkä ottelutapahtumat pettäneet. Ranska johti ottelua jo erin 2-1, mutta tuoretta voimaa uhkuva Italia kampesi itsensä ohi varsinkin hakkuri Yuri Romanon loisto-otteiden ansiosta.

Vasenkätisesti iskevä Romano on parantanut otteitaan MM-turnauksen edetessä, ja nyt tuli jättipotti. Italialainen paiski kaikkiaan 22 pistettä ja näytti olevansa kylmäpäinen hyökkääjä kuumimmillakin hetkillä. Yksin hänen ei tarvinnut toki joukkuetta kantaa, sillä ryhmä esitti muutamaa heikkoa hetkeä lukuun ottamatta laadukasta kuusikkopeliä.

ac store, lentopallo, ale, lentisale

Passari Simone Giannelli johti hyökkäyspeliä, ja ilonaiheisiin kuului yleispelaaja Alessandro Michieletton 12 hyökkäyspisteen potti. Erinomainen keskitorjuja Gianluca Galassi sai kirjanpitoon neljä blokkipinnaa.

Ranskan valmentaja Andrea Giani tuskaili hakkuritehottomuuden ja toisen yleispelaajan kanssa. Tärkeä yleispelaaja Kevin Tillie loukkaantui kesken Japani-neljännesvälierän. Keskiviikkoisen ottelun hän vietti liberon asussa ja kyynärsauvojen varassa kinkaten – luonnollisesti vaihtopelaajana alusta loppuun.

Hakkuririntamalla Stephen Boyer ja Jean Patry jakoivat vastuun. Kumpikaan ei pelannut huonosti, mutta epäsuhta Italian kollegaan oli aivan liian suuri.

Nuorentunut Italia on saavuttanut vuoden sisään EM-kultaa ja MM-välieräpaikan, joten kasvojenkohotus näyttää menestykseltä. Kaverit kuten Romano (25 vuotta), Michieletto (20) ja Daniele Lavia (22) tuottavat italialaiseen lentopallomaisemaan vielä rutkasti iloa.

Slovenian mahtavaa lentopallokulttuuria

Lentopallon MM-kisojen välierissä, jotka käydään Puolan Katowicessa, Italia kohtaa Slovenian. Kisojen toinen järjestäjämaa Slovenia heitti keskiviikkona komeat hyvästit kotiyleisölleen Ljubljanassa voittamalla puolivälieräottelussa Ukrainan.

ac store, lentopallo, ale, lentisale

Mietipä lätkän MM-loppuottelua, jossa Suomi pelaa. Kerro se sitten kymmenellä, ja olet Arena Stozicen tunnelmassa. Rytmikkäät huudot ja laulut, pärisevät rummut sekä tärykalvoja halkovat torvet tahdittivat Slovenian viimeistä kotiottelua. Alkuun kotijoukkue oli pulassa ennakkoluulottomasti taistelleen Ukrainan kanssa, mutta avauserän häviön jälkeen Slovenia todisti joukkueiden välisen tasoeron.

Yleispelaaja Oleh Plotnitski ja keskitorjuja Juri Semenjuk esiintyivät jälleen vakuuttavasti Suomen mestari Ugis Krastinsin valmentamassa ukrainalaisjoukkueessa. Ottelun alkupuolella Ukraina pystyi eksyttämään Slovenian pelätyn torjunnan, ja mahdollisuudet välieräpaikkaan alkoivat näyttää todellisilta. Passari Vitali Shtshikovin ja hyökkääjien välisen yhteyden ajoittainen tökkiminen sekä hakkuri Vasil Tuptshin vaisuhko ilta antoivat kuitenkin haavoittuvuudesta osviittaa.

Kun Slovenian keskitorjujat pääsivät vihdoin vastustajan hyökkäyksistä jyvälle, ottelun suunta kääntyi. Keskustan maestrot Jan Kozamernik ja Alen Pajenk napsivat torjuntapisteitä tärkeillä hetkillä ja myös hyökkäsivät väkevästi. Ensimmäisen erän jälkeen Slovenian kuusikkopeli alkoi napsua kohdalleen – koko kamppailun mittakaavalla paras suorittaja oli yleispelaaja Klemen Cebulj, joka viimeisteli 23 pistettä.

ac store, lentopallo, ale, lentisale

Vielä aivan loppuhetkilläkin Ukraina paljasti taistelukasvonsa. Slovenialla oli viisi ottelupalloa tilanteessa 24-19, mutta Ukraina tuli Plotnitskin syöttövuorolla pisteen päähän. Kun kotijoukkue sai lopulta 25:nnen pisteensä, sai riemu hallissa revetä.

MM-rupeaman aikana slovenialainen lentopallokulttuuri teki suuren vaikutuksen. Loppuunmyydyn hallin yli 12 000 katsojaa kannustivat omiaan herkeämättä eivätkä sortuneet vastustajan liialliseen häiritsemiseen. Erityisen ilahduttava oli yleisön ikärakenne: lehtereillä oli kaikkea lapsista seniorikansalaisiin tasapuolisessa suhteessa. Kansallistunto on vuonna 1991 itsenäistyneessä Sloveniassa väkivahva.

Ennen ottelua ihmiset kerääntyivät hallin ympäristöön. Tarjolla oli erilaisia kisailuja, lentopalloa suurelta skriiniltä ja livemusaa villisti valaistulta stagelta. Slovenian radio teki suoraa lähetystä hallin pihalle pystyttämästään kopista koko kaksiviikkoisen ajan.

ac store, lentopallo, ale, lentisale

Toisaalta MM-kisat eivät näkyneet Ljubljanan katukuvassa mitenkään, mikä oli varmastikin suuri syy siihen, että muissa kuin Slovenian otteluissa oli vähän yleisöä. Yleisesti ottaen MM-tunnelma oli silti vaikuttava ja unohtumaton – kiitos, Slovenia!

PASI TUOMINEN
Ljubljana

Lentopallon miesten MM-kisat 2022, puolivälierät

7. ja 8. syyskuuta

Ranska-Italia 2-3
Slovenia-Ukraina 3-1

Puola-USA
Argentiina-Brasilia

Neljännesvälierät

Slovenia-Saksa 3-1
Italia-Kuuba 3-1
USA-Turkki 3-2
Puola-Tunisia 3-0
Alankomaat-Ukraina 0-3
Ranska-Japani 3-2
Serbia-Argentiina 0-3
Brasilia-Iran 3-0

ac store, lentopallo, ale, lentisale

Välieräottelut pelataan lauantaina 10. syyskuuta.

Lentopallon miesten MM-kisat 2022 huipentuvat loppuotteluun ja pronssiotteluun 11. syyskuuta Puolan Katowicessa.

Tulokset ja koko otteluohjelma

Alkulohkot

A: Puerto Rico, Serbia, Tunisia, Ukraina
B: Brasilia, Kuuba, Japani, Qatar
C: Bulgaria, Meksiko, Puola, USA
D: Kamerun, Ranska, Saksa, Slovenia
E: Kanada, Kiina, Italia, Turkki
F: Argentiina, Egypti, Iran, Alankomaat

Hallitsevat mitalistit: 1. Puola 2. Brasilia 3. USA

ac store, lentopallo, ale, lentisale

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.