Suomella on EM-karsinnoissa edessään suuri haaste, mutta myös upea mahdollisuus

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen mahdollinen EM-kisapaikan varmistaminen venyy täyteen mittaan eli kuuteen otteluun.

Keskiviikkoisessa EM-karsintaottelussa Suomi hävisi selvästi Tshekille vieraissa. Ottelu päättyi suoraan 3-0 ja eräpistein 25-19, 25-18 ja 25-21.

Tshekki on voittanut kaikki viisi otteluaan, joten se voittaa karsintalohkon ja etenee EM-lopputurnaukseen 2023.

Suomella on koossa kolme voittoa ja kaksi tappiota. Lohkon kakkossija ja siten varma EM-paikka varmistuvat Suomen ja Montenegron välisessä kamppailussa, joka pelataan lauantaina Joensuussa.

Montenegrolla on kaksi voittoa, molemmat Islannista.

Keskiviikkoisessa Tshekki-vierasottelussa Suomen avauskokoonpanon muodostivat passari Kaisa Alanko, hakkuri Yasmine Madsen, keskitorjujat Roosa Laakkonen ja Daniela Öhman, yleispelaajat Suvi Kokkonen ja Jessica Kosonen sekä libero Netta Laaksonen.

ac store, lentopallo, ale, lentisale

Kolmannen erän avauksessa Piia Korhonen korvasi Madsenin ja Netta Rekola Öhmanin.

Karsintojen selvästi paras suomalaispelaaja, Suvi Kokkonen, oli jälleen onnistuja. Hän teki 12 pistettä ja kirjautti teholukeman +10. Hyvänä torjujana tunnettu Laakkonen teki neljä blokkipinnaa.

Hyökkäystehot ratkaisivat ottelun. Pitelemätön Michaela Mlejnkova viimeisteli Tshekille 19 pinnaa, ja vähintään 10 pisteen pelaajia löytyi kolme. Tshekki on hävinnyt karsinnoissa vain yhden erän.

ac store, lentopallo, ale, lentisale

Ratkaisun siirtyminen viimeiseen otteluun on Suomelle urheilullisesti haastava tehtävä, mutta myös upea mahdollisuus. Panokset ovat huipussaan, joten jotain on mentävä pahasti vikaan, jos Joensuun Motonet Areena ei ole lauantaina viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Suomen päävalmentaja Tapio Kangasniemi tähdentää, että kihelmöivästä tilanteesta huolimatta joukkueen on mentävä omin vahvuuksin kohti tulevaa.

– Joukkue tietää tasan tarkkaan, mikä on pelin henki. Keskitymme lauantain peliin kuten muihinkin ja yritämme pelata mahdollisimman hyvää lentopalloa, niin tulos tulee sieltä, Kangasniemi sanoi Ylelle.

ac store, lentopallo, ale, lentisale

EM-karsinnoissa pelataan kaksinkertainen sarja, joten kaikille joukkueille tulee kolme koti- ja kolme vierasottelua.

EM-karsintoja käydään kaikkiaan kuudessa lohkossa. Jokaisen lohkon kaksi parasta saavat paikat lentopallon EM-kisoihin 2023.

Muut 12 joukkuetta määräytyvät kisajärjestäjyyden ja edellisten EM-kisojen menestyksen perusteella.

Suomi pelasi kaksissa viime EM-kisoissa (2019 ja 2021).

Suomen miesten lentopallomaajoukkue on jo varmistanut paikan EM-kisoihin.

ac store, lentopallo, ale, lentisale