Kermisen ratkaisu saa yleisöltä täystyrmäyksen

Kuva: CEV.eu

Lentopalloilija Lauri Kermisen päätös jatkaa uraansa Venäjällä saa yleisöltä tyrmäävän vastaanoton.

Lentopallo.infon tekemässä yleisökyselyssä 97,7 prosenttia vastaajista katsoi, ettei Kermisen urheileminen Venäjällä ole hyväksyttävää. Hyväksyttäväksi ratkaisun katsoi siis vain 2,3 prosenttia vastaajista.

Venäjä aloitti runsaat puoli vuotta sitten hyökkäyssodan Ukrainaan. Tämän seurauksena Venäjä on suljettu lähes kaikesta kansainvälisestä huippu-urheilusta, muun muassa lentopallosta.

Moskovan Dynamo tiedotti elokuussa, että seura ja Kerminen olivat allekirjoittaneet jatkosopimuksen. Seuran urheilujohtaja Sergei Zaitshenko on ilmeisen tietoinen haastavasta mielipideympäristöstä.

– Olemme hyvillämme siitä, että Kerminen päätti jatkaa uraansa Dynamossa kaikista vaikeuksista huolimatta. Seura tekee kaiken mahdollisen, jotta suomalaisurheilijaa suojellaan kaikilta negatiivisilta tekijöiltä ja jotta hän voi keskittyä lentopalloiluun, Zaitshenko sanoi Dynamon verkkosivuilla.

Keväällä 2022 Venäjän hyökkäyksen alettua Kerminen päätti jatkaa Dynamossa, ja hän edustikin joukkuetta kauden loppuun. Sopimuksen purkaminen olisi tullut Kermiselle kohtuuttoman kalliiksi, joten päätöksen saattoi ymmärtää.

Negatiivinen käänne seurasi kuitenkin keväällä, kun kävi selväksi, että urheilija harkitsi jatkosopimuksen tekemistä Dynamon kanssa. Sen seurauksena hänet hyllytettiin Suomen maajoukkueesta. Jatkosopimuksen varmistuttua Kermisen paluu maajoukkueeseen on kaukainen ajatus.

Venäjällä Kerminen on pelannut jo runsaat puoli vuosikymmentä. Ennen Dynamoa hän edusti Kuzbass Kemerovoa, joka voitti Tuomas Sammelvuon valmennuksessa Venäjän liigamestaruuden keväällä 2019.

Kerminen on pelipaikallaan loistava urheilija, ja hän on tehnyt valtavasti hyvää työtä suomalaisille seurajoukkueille ja Suomen maajoukkueelle. Ennen viime aikojen käänteitä hän on kuulunut Suomen suosituimpiin lentopalloilijoihin ja nostanut osaltaan lajin profiilia pienen lentopalloyhteisön ulkopuolellakin.

Jatkosopimuksen tekeminen venäläisen seurajoukkueen kanssa on Kermiseltä kuitenkin lievästi ilmaistuna kyseenalainen ratkaisu, joka paitsi tuo lajille kielteistä julkisuutta myös pitää hänet syrjässä maajoukkueesta. Suomen parhaalle liberolle olisi käyttöä, sillä miesten maajoukkue pelaa EM-kisoissa ensi vuonna.

Suomalaisista joukkueurheilijoista Kermisen lisäksi ainakin jääkiekkoilija Teemu Pulkkinen (Tsheljabinskin Traktor, KHL) ja jääpalloilija Tuomas Määttä (SKA-Neftjanik) pelaavat Venäjällä.