Karjalan lentopallohurmos on voitto koko lajille – ”Joukkueessa kauhea täpinä”

Yksityishenkilöt, yhteisöt ja yritykset ovat pelastaneet lentopalloseura Karelian Hurmoksen. Onnistunutta pelastusoperaatiota juhlittiin lauantaina Joensuussa.

Hurmos tiedotti marraskuussa olevansa niin suurissa taloudellisissa ongelmissa, että kauden loppuun vieminen oli vaarassa. Seura käynnistikin tukilippukampanjan, jonka tarkoitus oli turvata seuran tulevaisuus. Tähtäin asetettiin tammikuun 28. päivään ja otteluun Hurmos – Raision Loimu.

Kampanja keräsi noin tuhat osallistujaa 30 euron kappalehintaan. Kun seura vielä sai kampanjan myötä uusia yhteistyökumppaneita, on helppo ynnätä, että seura kokosi mukavat ja elintärkeät tuotot toimintansa perustan lujittamiseksi.

Tapahtuman kiinnostavuutta lisäsi se, että Hurmoksen ja Loimun välinen kamppailu käytiin Joensuun komeassa Motonet Areena -palloiluhallissa. Kansa äänesti jaloillaan ja tuli paikan päälle 1 550 henkilön vahvuisena. Näin syntyi kauden yleisöennätys lentopallon Mestaruusliigassa.

Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo sanoi, että kamppailussa oli lisälatausta.

– Joukkueessa jokainen totta kai tiedosti, että tämä on erityinen ottelu, joten joukkueessa oli kauhea täpinä, Alatalo kertoi Lentopallo.infolle.

– Emme halunneet silti tehdä tästä sen suurempaa pelillistä numeroa. Enemmän tuli puhuttua siitä henkisestä valmiudesta, jota tarvitaan. Nyt ei olekaan 400 vaan 1 500 katsojaa paikalla, joten mökä on erilainen. Kentällä täytyy pystyä tällaisessa asetelmassa kommunikoimaan tavallista enemmän.

Aivan täyttä urheilullista vastinetta Hurmos ei kyennyt tukijoilleen tarjoamaan, sillä ensimmäisen erän loppua lukuun ottamatta Loimu oli pari askelta edellä ja tempaisi vierasvoiton erin 3-1.

– Joukkueelle annettiin pientä preppausta, mutta valmistautumisessa ei ollut mitään ihmeellisempää muutosta. Ainakaan jännittämisen piikkiin ei voi laittaa mitään. Hallissa oli hieno yleisömäärä ja aivan loistava tunnelma, Alatalo kiitti.

Hakkuri Joonas Jokela palkittiin Loimun parhaana pelaajana. Raisiolaisryhmän päähyökkääjä koetteli Hurmoksen vastaanottoa aloitussyötöillään ja päätti hyökkäyksiä tehokkaasti passari Tomi Saarisen oivallisesta tarjoilusta. Jokelalle erikoisolosuhteissa pelaaminen maistui.

– Ihan älyttömän hieno tapahtuma. Kivasti väkeä mökissä, ja yleisö eli mukana. Se ei ole aina takuu tällaisissa otteluissa, joissa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät tavallisesti käy katsomassa lentopalloa, Jokela totesi.

Koronaviruspandemia on runnellut koko maailmaa, joten urheiluseuratkin ovat joutuneet kohtuuttomaan tiukoille. Hurmos ei ole yksin talousongelmiensa kanssa. Suomessa on lentopallosta kiinnostuneita sen verran, että uskottavan liigan pyörittämiselle on kaikki mahdollisuudet. Yleisön aktiivisuustason on kuitenkin noustava. Peukun nostaminen suosikkijoukkueen somejulkaisulle on kiva juttu, mutta kännykän napauttamisesta on pitkä matka siihen, että ihminen itse asiassa ostaa pääsylipun ja lähtee paikan päälle seuraamaan lentopallo-ottelua.

Jokaisen, joka välittää lentopalloilun elinvoimasta, on ymmärrettävä, että seuroista löytyy valtavasti työmoraalia, tarmokkuutta, omistautumista ja osaamista, joiden tukeminen on ensiarvoisen tärkeää. Seuratoimijat saavat työstään vähäisen rahallisen vastikkeen tai työskentelevät talkoilla, joten jokaisen pääsylipun, kahvikupillisen ja mokkapalan tuoma myyntieuro on ansaittu ja se pelaa koko lajiyhteisön pussiin.

Tapaus Hurmos on loistava osoitus siitä, että aitoa auttamisen halua ja omien eurojen likoon laittamista löytyy, varsinkin kun yleisöä hieman herättelee. Karjalan lentopalloyleisölle – ja kaikille muillekin, jotka operaatioon osallistuivat – kuuluu raikuvat suosionosoitukset. Joensuun liigajoukkueen tulevaisuus on turvattu.

Yhden kampanjan onnistumiseen ei sovi silti tuudittautua, vaan Hurmoksen ja kaikkien muidenkin seurojen on tehtävä innostavaa ja osallistavaa julkisuustoimintaa päivä toisensa jälkeen. Vain niin yleisö saadaan riittävän laajasti mukaan, ja Joensuun ihmeen kaltaisia ilmiöitä koetaan muuallakin.

Kuten Hurmos-valmentaja Alatalo sen naulan kantaan ilmaisi:

– Tällaista pitäisi olla joka puolella.

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.