VaLePan putoaminen kultataistelusta yhden häviön päässä

Kuva: Hannu Moilanen

Savo Volley on lyönyt VaLePan köysiin lentopallon Mestaruusliigan pudotuspeleissä.

Tiistaina Savo kaatoi VaLePan kotonaan erin 3-1 ja muutti välieräsarjan tilanteeksi 2-1. Loppuotteluun eteneminen vaatii kolme otteluvoittoa.

Välieräsarjan alussa Savo sokeerasi ja haki Sastamalasta näyttävän 3-1-voiton, mutta VaLePa ryhdistäytyi toisessa kotiottelussaan (3-0). Hallitsevat Suomen mestarit ottivat kuitenkin Kuopiossa uuden taka-askeleen.

Savo oli hieman tahmea ensimmäisessä erässä (21-25), mutta lisäsi vauhtia toisessa (29-27). Kaksi viimeistä erää menivätkin sitten isännille näytöstyyliin pistein 25-19 ja 25-16.

Savon taisteluilme henkilöityi yleispelaaja Michael Michelauhun. Hän teki 15 hyökkäyspistettä, otti viisi torjuntapinnaa ja syötti yhden ässän. Passari Kevin Rodriguez johti hyökkäyspeliä osaavasti ja inspiroi koko joukkuetta.

– Hyvä ottelu, kotona oli mukavaa pelata. Aloitimme vähän vaisusti. Kevin kuitenkin luotti minuun ja antoi paljon passeja. Pystyin pääsemään hyvään rytmiin ja pitämään sen, kommentoi Michelau.

– Kausi on ollut pitkä. Runkosarjassa ei mennyt ihan niin hyvin kuin olisimme halunneet, mutta sitten tuli Kevin (kesken kauden) ja alkoi muokata tätä joukkuetta. Kuntomme koheni täydelliseen aikaan eli juuri ennen pudotuspelejä, ja toivottavasti sama jatkuu, Michelau lisäsi.

Virhesumat koituivat VaLePan kohtaloksi. Pelkästään syöttö- ja hyökkäysvirheillä joukkue teki 35 pistettä vastustajalle. Lisäksi VaLePan hyökkäyksistä koitui Savolle 13 suoraa torjuntapistettä.

Urpo Sivulan, Sakari Mäkisen ja Karli Allikin yhteenlaskettu teholukema oli +2, mikä kertoo VaLePan pelaamisesta olennaisen.

Kokenut VaLePa-passari Mikko Esko myönsi, että tiukan toisen erän häviäminen otti koville.

– Kun toinen erä menetettiin, selkäranka ehkä katkesi. Alettiin tehdä liikaa suoria virheitä, ja se oli yksi ratkaisuista. Pelaamisestamme puuttui kärsivällisyys. Yritimme liian hankalia ratkaisuja. Paljon jäi parantamista, Esko sanoi.

Savo ja VaLePa pelaavat vastakkain Kuopiossa keskiviikkona neljännessä ja mahdollisesti ratkaisevassa kamppailussa. VaLePa on voittanut viisi viimeisintä lentopallon Suomen mestaruutta.

Toisessa välieräsarjassa kohtaavat Akaa-Volley ja Raision Loimu. Voitot ovat Loimulle 2-1.

Lentopallon naisten Mestaruusliigassa Pölkky Kuusamo eteni loppuotteluun lyötyään välierissä LP Kangasalan.

Kuusamolaisten finaalivastustaja on joko Puijo Wolley tai Hämeenlinnan Lentopallokerho. Viides ja ratkaiseva ottelu käydään Kuopiossa torstaina.