Suomi saa voittajan lentopallon Mestarien liigassa

Kuva: Piotr Sumara, PLS

Eemi Tervaportin ja Tuomas Sammelvuon joukkueet ovat selviytyneet lentopallon Mestarien liigan loppuotteluun 2023.

Tervaportin edustama Jastrzebski Wegiel voitti välierän ensimmäisen osaottelun Halkbank Ankaran vieraana erin 3-1 viime viikolla. Keskiviikkona jo kaksi erävoittoa toivat loppuottelupaikan.

Tervaportti oli yksi ottelun ratkaisijoista. Jastrzebskin ollessa vaikeassa tilanteessa kolmannessa erässä suomalaispassari vaihdettiin Benjamin Toniuttin tilalle. Tervaportti johti hyökkäyspeliä huolellisen tyylikkäästi ja pääsi tuulettamaan muun joukkueen kanssa, kun erätilanteeksi muuttui 2-2.

Halkbank voitti ottelun 3-2, mutta sillä ei ollut enää merkitystä loppuotteluun menijän ratkaisemisessa.

– Mestarien liigan loppuotteluun pääseminen on meille kaikkein tärkeintä. Tässä ottelussa oli välillä vaikeaa, mutta palasimme tasollemme ja pelasimme hyvää lentopalloa, voittajien yleispelaaja Tomasz Fornal sanoi Eurovolley.tv:n suorassa lähetyksessä.

Myös Tuomas Sammelvuon joukkue saavutti paikan Euroopan tärkeimmän seurajoukkuekisan, Mestarien liigan, loppuotteluun.

ZAKSA Kedzierzyn-Kozle, jota Sammelvuo valmentaa, kaatoi kotikentällään Perugian 3-1 viime viikolla. Finaalipaikasta iskettiin torstaina Italiassa, ja kahden ensimmäisen erän voittaminen varmisti ZAKSAlle paikan loppuotteluun.

– Tämä on fantastista, ja tästä täytyy nauttia. Kahdessa ensimmäisessä erässä teimme eron loistavan torjunnan ja kenttäpuolustuksen ansiosta, Sammelvuo kommentoi.

Ottelu päättyi 3-1 ZAKSAn hyväksi.

Tervaportin ja Sammelvuon joukkueet ovat puolalaisia. Mestarien liigan loppuottelu käydään ensimmäisen kerran kahden puolalaisjoukkueen välillä.

Suomalaisia lentopallon eurocupvoittajia on vain vähän. Tuomas Sammelvuo voitti pelaajana Mestarien liigan ranskalaisessa Toursin joukkueessa ja CEV Cupin (kakkostaso) italialaisessa Cuneossa.

Lentopallon eurocupin ovat suomalaisista voittaneet lisäksi Riikka Lehtonen (kaksi kertaa Mestarien liiga ja kerran kolmostason kisa Challenge Cup), Lauri Kerminen (CEV Cup) ja Laura Pihlajamäki (Challenge Cup).

Lentopallon eurocupeissa eletään muutenkin erittäin mielenkiintoista viikkoa.

Lentopallon naisten Mestarien liigassa välierien ensimmäiset osat kamppailtiin keskiviikkona (Novara-Eczacibasi) ja torstaina (VakifBank-Fenerbahce).

Novara otti hienoisen etulyöntiaseman ja voitti kotonaan Eczacibasin 3-2. Fenerbahce puolestaan kaatoi vierasottelussaan VakifBankin 3-0.

Mestarien liigan loppuottelut pelataan Torinossa 20. toukokuuta.

Eurooppalaisten kisojen kakkostasolla CEV Cupissa ratkesi miesten kisan mestari keskiviikkona. Roeselare voitti avausottelun Modenan kotikentällä 3-0, mutta Modena vastasi samalla mitalla. Modena eteni mestaruuteen viemällä ns. kultaisen erän pistein 15-9.

Naisten CEV Cupin loppuottelun ensimmäisen osan Alba Blaj ja Scandicci pelasivat keskiviikkona. Scandicci oli vahvempi vieraskentällä erin 3-1.

Kolmostasolla Challenge Cupissa voittajat ovat jo selvillä: miesten mestaruuden vei kreikkalainen Olympiakos ja naisten mestaruuden italialainen Chieri.