Yli 200 pistettä se vaati, mutta Viro taisteli historialliseen mestaruuteen

Kuva: CEV.eu

Viron naisten lentopallomaajoukkue on voittanut Euroopan hopeisen liigan.

Kesäliigan mestaruus on Viron naisille ensimmäinen. Sunnuntaina käydyssä loppuottelussa Viro kaatoi kotijoukkue Itävallan erin 3-2.

Finaali oli huikean jännittävä. Neljä ensimmäistä erää voitettiin vuorotahtiin, ja viidennessä erässä Viro oli pistein 15-12 vahvempi. Koko ottelussa pelattiin yhteensä 202 pistettä, ja tasaisuus kulminoitui pistein 33-31 Itävallan hyväksi päättyneeseen avauserään.

Viroa valmentaa italialainen Alessandro Orefice.

– Sensaatiomainen saavutus ja suuri kunnia. Olemme edistyneet askel askeleelta, ja lopuksi tuli fantastinen tulos. Nyt ansaitsemme nauttia voitosta, kommentoi Orefice.

– Molemmat joukkueet pelasivat erittäin hyvää lentopalloa. Meitä jännitti vähän alussa, mutta lopulta pystyimme nauttimaan pelaamisesta. Olen ylpeä joukkueesta, valmentaja lisäsi.

Viron avauskuusikossa pelasi Suomenkin kentiltä tuttuja kasvoja kuten Kertu Laak, Nette Peit ja Silvia Pertens. Laak nousi loppuottelun tehotykiksi 25 pisteellään.

Mestaruutensa ansiosta Viro nousee kesäliigojen kakkostasolle Euroopan kultaiseen liigaan. Myöhemmin tänä vuonna Viro on yksi lentopallon EM-kisojen järjestäjämaista. Tallinnassa käytävässä alkulohkossa esiintyy myös Suomi.

Naisten kultaisen liigan sunnuntaisissa välieräavauksissa Ruotsi kaatoi Belgian ja Ukraina Tshekin.

Lauri Hakalan valmentama Ruotsi löi Belgian erin 3-2, ja hyökkäystähtenä loisti odotetusti Isabelle Haak. Hän paiski huimat 38 pistettä. Aiemmin Pölkky Kuusamoa kipparoinut Jonna Wasserfaller esiintyi edukseen ja teki 14 pinnaa.

Toiset osaottelut pelataan keskiviikkona.

Turkki voitti miesten kultaisen liigan. Loppuottelussa kaatui Ukraina erin 3-2. Lopputurnauksen järjestänyt Kroatia otti kolmossijan voitettuaan pronssiottelussa Tshekin 3-0.

Suomen miehet jäivät alkulohkoon voitettuaan kuudesta kamppailustaan kolme. Loppusijoitus oli kuudes.

Suomi alkaa valmistautua lentopallon EM-kisoihin, joissa se kilpailee Bulgarian Varnassa käytävässä alkulohkossa.

Miesten hopeisessa liigassa ovat käynnissä kaksiosaiset välierät Kypros-Unkari ja Itävalta-Latvia.

Kesäliigojen ykköstaso on kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League. VNL:ssä Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada on voittanut kaksi ottelua ja hävinnyt kuusi.

Japani on tehnyt VNL:ssä hurjaa jälkeä ja voittanut kaikki kahdeksan kamppailuaan. Naisten VNL:ssä parhaissa asemissa ovat Puola ja USA, joilla on kummallakin seitsemän voittoa ja yksi tappio.