Urhea Suomi nipisti sarjapisteen EM-päätöksessään

Kuva: CEV.eu

Suomi ei etene pudotuspeleihin lentopallon miesten EM-kisoissa 2023.

Suomi hävisi maanantaina Ukrainalle erin 2-3. Yhden voiton ja neljän sarjapisteen saldo ei riitä lohkossa neljän parhaan joukkoon.

Avauskuusikossa Suomella pelasivat passari Eemi Tervaportti, hakkuri Joonas Jokela, keskitorjujat Miika Haapaniemi ja Aleksei Zhbankov sekä yleispelaajat Luka Marttila ja Niko Suihkonen. Liberona toimi Voitto Köykkä.

Ottelun edetessä Aaro Nikula tuli hakkuriksi Jokelan tilalle.

Päävalmentaja Joel Banks oli sairastumisen vuoksi sivussa, ja otteluvalmentajana tuurasi Oskar Muurinen.

Ukraina lähti kamppailuun odotetun latautuneena ja veikin kaksi ensimmäistä erää. Suomi löysi kuin ihmeen kaupalla uuden vaihteen ja pakotti erät tasoihin. Ratkaisuerässä Ukraina oli taas parempi, pistein 15-13.

– Kahden erän jälkeen mietimme, että masennutaanko vai taistellaanko. Taisteltiin ja nähtiin se Suomi, joka pelasi lohkon kahdessa ensimmäisessä pelissä, Tervaportti kommentoi Ylelle.

Suihkonen oli Suomen tuotteliain (22 pistettä) ja Marttila tehokkain (+14). Nikula tuli vahvasti sisään, teki 16 pistettä ja päätti hyökkäyksensä peräti 75-prosenttisesti suoraan pisteeseen. Hän nousi lopulta samaan teholukemaan Marttilan kanssa.

Suomella olivat alla voitto Kroatiasta (3-0) sekä tappiot Bulgarialle (1-3), Slovenialle (0-3) ja Espanjalle (1-3).

Suomen maajoukkuekausi jatkuu olympiakarsinnoissa.

Ukrainalle otteluvoitto oli kisojen ensimmäinen. Yleispelaaja Oleh Plotnitski ei turhia tuuletellut.

– Urani huonoin voitto. Paska ottelu, jos niin saa sanoa. Ei ole mitään väliä, mitä huomenna Espanjaa vastaan tapahtuu. Voimme yhtä hyvin lähteä kotiin, Plotnitski täräytti Eurovolley.tv:n suorassa lähetyksessä.

Alkulohkossa kullekin joukkueelle tulee viisi kamppailua. Lohkojen neljä parasta joukkuetta (yhteensä 16) etenevät pudotuspeleihin.

Lentopallon miesten EM-kisat 2023 pelataan 28. elokuuta – 16. syyskuuta.

Kisojen järjestäjämaat ovat Italia, Pohjois-Makedonia, Bulgaria ja Israel.