Huippusaavutus Sammelvuon joukkueella jo hyppysissä

Kuva: FIVB

Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada voitti perjantaina Bulgarian lentopallon olympiakarsinnoissa ja siirtyi hyvin lähelle olympiapaikan saavuttamista.

Viidestä ottelusta Kanadalla on neljä voittoa. Kiinan Xi’anissa Bulgaria kaatui suoraan erin 3-0. Bulgaria ei saanut yhdessäkään erässä 21 pistettä enempää.

– Pelasimme varsin vahvan ottelun, Sammelvuo näki.

– Teimme hyvin vähän virheitä hyökkäyksessä. Hyvä tulos. Nyt palaudumme ja keskitymme seuraavaan otteluun, valmentaja lisäsi tuttuun tapaan.

Kanadan yleispelaaja Stephen Maar esiintyi erinomaisesti hyökkäyspisteissä (12) ja torjuntapisteissä (3), kun taas toinen yleispelaaja Eric Loeppky iski kolme ässää. Passari Luke Herr rakensi peliä ja suoriutui hienosti myös kenttäpuolustuksessa.

Lentopallon olympiaturnaukseen pääseminen on valtava haaste, sillä Pariisin kisoissa 2024 pelaa vain 12 maata. Nyt pelattavista kolmesta kahdeksan joukkueen lohkosta ainoastaan kaksi parasta eli yhteensä kuusi saavat paikat.

Kanada aloitti karsinnat loistavasti kaatamalla Alankomaat ja Argentiinan. Kolmannessa kamppailussa tuli niukka 2-3-tappio maailmanlistaykköselle Puolalle, mutta Kiina-ottelussa Kanada palasi voittokantaan tuloksella 3-0.

Bulgaria-voitto nosti hetkeksi Kanadan lohkon johtoon, ja myöhemmin perjantaina pelattu Puola-Argentiina (3-1) nosti Puolan takaisin kärkeen. Karsintalohkossa Kanada kohtaa vielä Belgian ja Meksikon.

Sammelvuolla on menossa ensimmäinen maajoukkuekausi Kanadan luotsina. Äskettäin Kanada otti hopeaa NORCECAn mestaruusturnauksessa.

Turkki voitti Suomen

Suomen miesten lentopallomaajoukkue kärsi perjantaina tappion Turkille. Tokiossa käyty ottelu päättyi erin 3-2.

Turkki voitti kaksi ensimmäistä erää (25-22, 25-23), mutta Suomi vastasi samalla mitalla (25-23, 25-23). Viidennen ja ratkaisseen erän Turkki otti nimiinsä pistein 15-8.

Hakkuri Joonas Jokela (21) sekä yleispelaajat Luka Marttila (17) ja Niko Suihkonen (15) vastasivat Suomen pistetehtailusta. Libero Voitto Köykkä oli jälleen vahva aloitussyötön vastaanotossa ja kenttäpuolustuksessa.

Niko Suihkonen. Kuva: FIVB

Turkin hurja hakkuri Adis Lagumdzija (24) oli odotetusti joukkueensa pisteykkönen.

Suomi on hävinnyt kaikki viisi otteluaan. Alla olivat tappiot Japanille, Yhdysvalloille, Slovenialle ja Serbialle. Tunisia ja Egypti ovat Suomen viimeiset vastustajat.

Yhdysvallat ja Slovenia kohtasivat perjantaina Tokion-lohkon kärkiottelussa. USA oli parempi erin 3-1.

Lentopallon naisten olympiakarsinnat on jo pelattu. Kisapaikat ottivat Serbia, Dominikaaninen tasavalta, Turkki, Brasilia, Puola ja USA.