Suomi voitti Tunisian lentopallon olympiakarsinnoissa

Kuva: FIVB

Suomi voitti Tunisian lentopallon olympiakarsinnoissa lauantaina. Otteluvoitto on Suomelle karsintojen ensimmäinen.

Voitto tuli suoraan erin 3-0. Erät Tokiossa käydyssä kamppailussa menivät suomalaisten hyväksi pistein 25-19, 25-23 ja 25-15.

Tulos on arvokas siksikin, että Tunisia (19.) on Suomea (29.) korkeammalla lentopallon maailmanlistalla.

Suomen avauskuusikossa pelasivat passari Eemi Tervaportti, hakkuri Joonas Jokela, keskitorjujat Miika Haapaniemi ja Aleksei Zhbankov sekä yleispelaajat Luka Marttila ja Niko Suihkonen. Voitto Köykkä toimi liberona.

Vaihdossa aloittaneista hakkuri Aaro Nikula ja yleispelaaja Sakari Mäkinen saivat peliaikaa.

Marttila nousi Suomen pisteykköseksi viimeisteltyään 13 pinnaa. Torjuntapelaaminen toimi: Zhbankov napsi viisi ja Haapaniemi neljä blokkipistettä. Tunisia painosti Marttilaa aloitussyötöillä, mutta nuori suomalainen onnistui nostoissaan oivallisesti.

Kamppailu oli Suomen hallintaa käytännössä kaikilla osa-alueilla. Yksi tärkeimmistä ratkaisuista tuli toisessa erässä. Tunisia nosti tasoaan ja meni johtoon parhaimmillaan pistein 12-8. Nuori suomalaisjoukkue löysi kuitenkin uuden vaihteen ja meni viiden pisteen putkella ohi.

Joel Banksin valmentama Suomi oli hävinnyt viisi aikaisempaa otteluaan. Viimeinen vastustaja on Egypti, joka kohdataan sunnuntaina.

Sammelvuon joukkueelle tappio

Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada hävisi hieman yllättäen Belgialle. Ottelu päättyi erin 3-1.

Kiinassa pelattavaa lohkoa johtaa Puola, joka on voittanut kaikki ottelunsa. Belgialla ja Kanadalla on sama saldo (neljä voittoa, kaksi tappiota), mutta Belgialla on kaksi sarjapistettä enemmän.

Sunnuntain päätöskierroksella Kanada kohtaa Meksikon ja Belgia Bulgarian.

Lentopallon olympiaturnaukseen pääseminen on valtava haaste, sillä Pariisin kisoissa 2024 pelaa vain 12 maata. Nyt pelattavista kolmesta kahdeksan joukkueen lohkosta ainoastaan kaksi parasta eli yhteensä kuusi saavat paikat.

Lentopallon naisten olympiakarsinnat on jo pelattu. Kisapaikat ottivat Serbia, Dominikaaninen tasavalta, Turkki, Brasilia, Puola ja USA.