Lentopalloliigasta löytyy kirkkaita valopilkkuja, vaikka pelaamisen taso ei vielä päätä huimaa

Lentopallon Mestaruusliigassa useimmat joukkueet menevät kesäisin uusiksi, joten syksy etenee usein pitkälle ennen kuin kentillä aletaan nähdä yhteen hitsautuneita ryhmiä. Näin on ollut myös alkukaudella 2023-24.

Naisten liigan LP Kangasala ja Pölkky Kuusamo sekä miesten liigan VaLePa ovat edenneet voitosta voittoon, mutta valmista ei ole näidenkään joukkueiden pelaaminen. Suurimmissa tuloksellisissa vaikeuksissa ovat puolestaan olleet Nurmon Jymy, Vantaa Ducks ja Karelian Hurmos.

Oma lukunsa on miesten Mestaruusliigan Savo Volley, joka on ehtinyt pelata vasta kaksi ottelua.

Otosta on kuitenkin jo sen verran, että Lentopallo.info nostaa alkukauden parhaat liigapelaajat seuraavasti.

Naisten Mestaruusliigan alkukauden parhaat

Yleispelaaja ja naisten liigan alkukauden paras pelaaja: Jovana Biberdzic, LP-Vampula Huittislaisjoukkue kuuluu alkukauden pirteimpiin ja Biberdzic sen avainpelaajiin. Johtaa pistepörssiä 112 pinnan saldollaan ja pitää mallikelpoista teholukemaa +49.

Yleispelaaja: Kristina Yordanova, LP Viesti – Taitava bulgarialainen ei ole koskaan kentän pisin pelaaja, mutta tekniikkaa ja päättäväisyyttä piisaa. Esittää rohkeita iskulyöntejä nelospaikalta ja paukuttaa liigan vaarallisimpia hyppysyöttöjä (15 ässää).

Passari: Emmi Jalonen, LP Kangasala – Sarjassa ei näytä olevan huippupassaria edes Mestaruusliigan mittakaavassa, mutta tappiottoman sarjakärjen pelinpyörittäjää on vaikea sivuuttaa.

Hakkuri: Iina Andrikopoulou, LP Kangasala – Suomen maajoukkueessakin käynyt hakkuri joutui olemaan pitkään sivussa kentiltä sairastelun takia. Nyt paluu näyttää hyvin lupaavalta. Andrikopoulou johtaa tehotilastoa (+67) ja on tehnyt yli viisi pistettä erää kohden.

Andrikopoulou iski LP Salon väreissä maailman huippuja vastaan Mestarien liigassa vuonna 2021. Kuva: CEV.eu

Keskitorjuja: Ella Autere, Puijo Wolley – Vastustajat tietävät Autereen torjunnan pitävyyden. Se ei ole silti estänyt häntä ottamasta eniten torjuntapisteitä liigassa (26). Hyökkäystehojen kanssa edelleen tekemistä.

Keskitorjuja: Michaela Madsen, Hämeenlinnan Lentopallokerho – Kerhon uusi passari Victoria Deisl on saanut hyvin keskitorjujat mukaan hyökkäyksiin, ja Madsen on tappanut passeja vahvasti. Lisäksi hän on torjuntapistepörssin nelonen.

Libero: Netta Laaksonen, LP Viesti – Laaksonen ei ole maajoukkuekauden jälkeen vielä ehkä aivan terävimmillään, mutta kenttäpuolustajana hän on sarjan selvä ykkönen. Ottaa vastaanotossa laajaa tonttia ja nostaa aloitukset passarille hyvin – ja kauden vanhetessa todennäköisesti yhä paremmin.

Miesten Mestaruusliigan alkukauden parhaat

Hakkuri ja miesten liigan alkukauden paras pelaaja: Matej Smidl, Akaa-Volley Tshekki lyö kovaa, korkealta ja häijysti. Liigan ykkönen niin tehdyissä pisteissä (126) kuin tuiki tärkeissä breikkipisteissä (54). Myös Ali Fazli, Urpo Sivula, Milutin Pavicevic ja Renars-Pauls Jansons ovat olleet oivallisia.

Passari: Joel Laakso, KyKy-Betset – Lentopallokiertolainen on löytänyt kodin Kyyjärveltä ja saa nyt nauttia ansaitusti ykköspassarin hommista. Hakkuri-ilmiö Renars-Pauls Jansonsin loistavat otteet menevät paljon Laakson laadukkaan ruokinnan piikkiin.

Keskitorjuja: Antti Taponen, Akaa-Volley – Alkukauden upea yllättäjä. Taponen, 19, tuli Rantaperkiön Iskusta Akaaseen ja alkoi tehdä tulosta välittömästi. Maajoukkuemies Petteri Tyynismaa on loukkaantuneena sivussa, mutta 205-senttisen Taposen valmiudet ovat onni onnettomuudessa.

Keskitorjuja: Felix Egharevba, Raision Loimu – Yhdysvaltalaisurheilija tuo verkon keskustaan sähköisyyttä ja peli-iloa. Ei ole pituutensa puolesta mikään torni, mutta erinomaista jälkeä on syntynyt varsinkin hyökkäyksessä.

Yleispelaaja: Kalle Kattelus, Vantaa Ducks – Yleispelaajien kärkinimi tehdyissä pisteissä (95), breikkipisteissä (28), plus-miinuslukemassa (+44) ja pelattujen erien määrässä (24, jaettu sija). Viilipyttymäisen vahvaa tekemistä, josta muiden ankkapelureiden on hyvä ottaa mallia.

Ducksin juhlat ovat olleet toistaiseksi vähissä, mutta lisää on luvassa?

Yleispelaaja: Jere Mäkinen, Kokkolan Tiikerit – Tiikerit (2 voittoa, 3 tappiota) hakee vielä parasta tasoaan, mutta Mäkinen on näyttänyt tietä omalla esimerkillään. Eniten täydellisiä aloitussyötön vastaanottoja (34) koko liigassa.

Libero: Troy Gooch, Hurrikaani-Loimaa Suuri yleisö ei tunne Pohjois-Amerikan yliopistolentopalloilua hyvin, mutta Gooch todistaa, että siellä saadut meriitit eivät tule tyhjästä. Parasta A-luokkaa niin vastaanotossa kuin kenttäpuolustuksessa.