Katsaus lentopallon 1-sarjaan

Suomalaisen sarjalentopalloilun toiseksi korkein taso, 1-sarja, lähti käyntiin syyskuussa.

Lentopallon naisten 1-sarjassa pelaa 12 joukkuetta. Ennen sunnuntain 29. lokakuuta otteluita puhtaalla pelillä olivat salolainen LP Viesti Akatemia ja helsinkiläinen PuMa-Volley, joilla oli kolme voittoa ja täydet yhdeksän sarjapistettä.

Sarjakärjessä oli kuitenkin Lempäälän Lempo-Volley, joka oli ehtinyt pelata jo viisi ottelua, joista se oli saanut neljä voittoa ja yhden tappion.

Lempon Karoliina Viitaniemi johti pistepörssiä tehtyään 68 pinnaa. Toisena oli Turun Urheiluliiton Pilvi Kettunen (61) ja kolmantena PuMan Eevi Lehmus (58).

Helsinkiläisiä lentopalloperinteitä ylläpitävää PuMaa valmentaa entinen maajoukkuepelaaja Seppo Siika-aho.

– Meillä on kasassa nuori, osaava ja varmasti myös kehittyvä ryhmä, jolla on paljon hyökkäysvoimaa ja taitoa, Siika-aho arvioi kauden alla.

– Rosteri on aika suuri, mutta niin sen pitääkin olla, sillä 1-sarjan ohessa junioriturnaukset tuovat ison määrän lisäotteluita. Siksi pitää olla mahdollisuus välillä lepuuttaa pelaajia, valmentaja selvensi.

Miesten 1-sarjasta 2023-24 tuli melkoinen miniturnaus, sillä mukana on ainoastaan kahdeksan joukkuetta. Runkosarjan jälkeen neljä parasta etenevät kevääksi ylempään jatkosarjaan ja neljä heikointa alempaan jatkosarjaan.

Oulun Kisko elää nousukautta. Viime kaudellakin edukseen esiintynyt ryhmä voitti uudella sesongilla neljä ensimmäistä otteluaan ja hävisi vain yhden erän. Neljäs voitto tuli Kuortaneella, missä kaatui valmennuskeskuksen nuorten joukkue eli Murikat.

Kaapo Vanhatupa nousi yhdeksi Kiskon ratkaisijaksi Kuortaneella.

– Vastaanotto oli varsinkin alussa vähän hukassa, mutta kyllä se alkoi löytymään. Kuutospaikan hyökkäys toimi erityisen hyvin, ja syöttö pysyi hyvin ruudussa. Joukkue hoiti ottelun lopulta mallikkaasti kolmannen erän pienen nukahduksen jälkeen, Vanhatupa kertasi Kiskon somekanavilla.

Lempo-Volley ja Rantaperkiön Isku täydensivät miesten 1-sarjan kärkikolmikon ennen sunnuntaita. Perää piti neljässä ottelussaan vain yhden erän voittanut PuMa-Volley.

Pistepörssin kärjessä komeilivat East Volleyn Taavi Tuominen (68), Lempo-Volleyn Tuomas Sillanpää (57) ja Iskun Oskari Sarajärvi (55).

Lentopallon 1-sarjan mestarit pääsevät keväällä liigakarsintoihin, joissa panoksena on oikeus hakea paikkaa lajin pääsarjaan eli Mestaruusliigaan ensi kaudeksi.

Lentopallon 1-sarja 2023-24, joukkueet

Miehet: Oulun Kisko, Lempo-Volley, Rantaperkiön Isku, Pielaveden Sampo, East Volley, Murikat, Pälkäneen Luja-Lukko, PuMa-Volley

Naiset: Lempo-Volley, LP Viesti Akatemia, PuMa-Volley, Tapanilan Erä, Raision Urheilijat, Puijo Wolley 2, Turun Urheiluliitto, Joen Juju, LP-Vampula 2, JymyVolley Akatemia, Vaasan Kiisto, Kuortane