Suomalaiset lentopallovalmentajat ahtaalla

Kuva: CEV.eu

Suomalaiset lentopallovalmentajat Tuomas Sammelvuo ja Matti Alatalo ovat joutuneet kokemaan ammattinsa vaikeita puolia viime aikoina.

Sammelvuon valmentama puolalaisjoukkue ZAKSA Kedzierzyn-Kozle on pelannut alle tasonsa kaudella 2023-24, ja vaikeudet saivat jatkoa uuden vuoden puolella. ZAKSA hävisi Zawiercielle Puolan liigassa erin 1-3, ja sijoitus sarjassa on vasta yhdeksäs. Sijoitus merkitsee myös sitä, ettei ZAKSA pääse taistelemaan Puolan cupin voitosta.

ZAKSA juhli cupin mestaruutta vuosina 2019, 2021, 2022 ja 2023, joten tilanne on poikkeuksellinen.

– Poisjäänti cupin ratkaisuista on melkoinen sensaatio, onhan ZAKSA juhlinut cupin voittoa yhteensä peräti kymmenen kertaa, puolalaismedia Polsat Sport ihmetteli.

ZAKSA on voittanut 14 liigaottelustaan tasan puolet. Ohjelma jatkuu haastavana: liigassa seuraava vastus on hallitseva mestari Jastrzebski Wegiel, ja Mestarien liigassa vastaan asettuu kreikkalainen Olympiakos. Myös Mestarien liigassa ZAKSA on voittanut puolet otteluistaan (2 voittoa, 2 tappiota). Sammelvuon miehistö on mukana taistelussa pudotuspelipaikoista.

Viime vuosina ZAKSA on kuulunut lentopallon voimanpesiin Euroopassa, ja maanosan tärkeimmän kilpailun Mestarien liigan joukkue on voittanut peräti kolmesti perättäin. Viime toukokuussa Sammelvuosta tuli ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut Mestarien liigan sekä pelaajana että valmentajana.

– Tiedämme, että kaikki haluavat voittaa meidät. Meidän on kuitenkin valmistauduttava otteluihin aina normaalisti, harjoiteltava hyvin ja käytettävä kaikki aika mahdollisimman hyödyllisesti, Sammelvuo sanoi ZAKSAn omissa medioissa syksyllä.

Maajoukkuerintamalla Sammelvuo valmentaa nykyisin Kanadaa. Suomalaisluotsi johdatti syksyllä Kanadan historiallisesti olympialaisiin. Pariisin olympialaisten lentopalloturnaus alkaa 27. heinäkuuta.

Alatalo ja Düren eri teille

Alatalo ja Saksan Bundesliigassa pelaava Düren purkivat välisensä sopimuksen jouluna. Seuran mielestä joukkue ei ollut esiintynyt potentiaaliaan vastaavalla tavalla. Ilmapiirikin oli kyseenalainen.

– Joukkueen ja valmentajan välinen suhde heikkeni, Dürenin urheilujohtaja Goswin Caro kommentoi.

– Mielestämme se oli yksi syy sille, että joukkue ei pelannut tasollaan. Huomasimme, että pelaajat alkoivat turhautua yhä enemmän, lisäsi Caro.

Alatalo valmensi Düreniä ensimmäistä kauttaan. Joukkue jäi Bundesliigan kärjen vauhdista ja putosi lisäksi eurokilpailu CEV Cupista.

Uudessa valmennuksessa (vastuun ottivat Tomas Kocian-Falkenbach ja Björn-Arne Alber) Düren on voittanut kolmesta ottelustaan kaksi.

Kotimaisessa Mestaruusliigassa Alatalo teki hyvää työtä Karelian Hurmoksen päävalmentajana.