Mitä lentopallon Mestaruusliigassa tapahtui vuoden ensimmäisellä viikolla?

Kuva: Hannu Moilanen

Kotimaisen seuralentopalloilun vuosi 2024 alkoi värikkäällä otteluviikolla.

Seuraavassa nostoja vuoden ensimmäisen viikon tapahtumista.

7.1. Vierasjoukkueiden juhlaa

Lentopallon Mestaruusliigan vuoden avausviikko päättyi neljään otteluun. Kaikki päättyivät vierasjoukkueen 3-0-voittoon.

Pölkky Kuusamolle voitto LP-Vampulasta tiesi sarjapisteiden lisäksi paikkaa Suomen Cupin lopputurnaukseen.

Kokkolan Tiikerit – Hurrikaani-Loimaa 0-3
TUTO Volley – Savo Volley 0-3

Nurmon Jymy – LP Viesti 0-3
LP-Vampula – Pölkky Kuusamo 0-3

6.1. Ducks yllätti sarjakärjen

Viikon vilkkain ottelupäivä tarjosi neljä miesten ja kaksi naisten pääsarjaottelua.

Vantaa Ducks otti kauden kolmannen voittonsa ja taatusti makeimpansa. Sarjakärki Akaa-Volley kaatui Korsossa erin 3-1. Samalla Ducks jätti liigan jumbotilan ja sysäsi Karelian Hurmoksen viimeiseksi.

Hurrikaanin uusi keskitorjujahankinta Daenan Gyimah debytoi ja avitti joukkuettaan 3-2-vierasvoittoon Kyyjärvellä. Gyimah oli aloituskuusikossa kaikissa erissä ja teki kahdeksan pistettä.

Naisten liigassa debytoi LiigaPlokin keskitorjuja Kaley Rammelsberg, joka antoi heti hyvän vaikutelman, teki 16 pistettä ja sai teholukeman +13. LiigaPloki löi kotonaan OrPon 3-2.

Vantaa Ducks – Akaa-Volley 3-1
KyKy-Betset – Hurrikaani-Loimaa 2-3
Raision Loimu – Savo Volley 1-3
VaLePa – TUTO Volley 3-1

LiigaPloki-OrPo 3-2
Puijo Wolley – LP Kangasala 3-1

Julie Lengweiler: Vuonna 2022 Pölkky Kuusamossa Suomen lentopallomestaruutta juhlinut sveitsiläispelaaja on siirtynyt Venellesin joukkueeseen Ranskaan. Kauden alkupuolikkaan hän pelasi Kreikan Thessalonikissa.

5.1. Valkonen tekee paluuta

Perjantai-illan herkkuna oli lentopallon miesten Mestaruusliigan kamppailu Karelian Hurmos – Kokkolan Tiikerit. Tiikerit voitti jännärin erin 3-2 ja palasi voittokantaan yhden tappion jälkeen.

Hurmos on jo kuuden ottelun mittaisessa tappioputkessa.

Nurmon Jymy: Yleispelaaja Riikka Valkonen tekee paluuta Jymyn joukkueeseen. Hän liittyi loppusyksystä 2023 harjoitusryhmään. Viime kausina Valkonen on kuulunut nurmolaisjoukkueen avainpelaajiin, mutta kuluvalla sesongilla häntä ei ole vielä nähty liigassa.

– Auttelen treeneissä ja pelaan yksittäisiä otteluita. Kyllä sellainen treenikaipuu ja kaipuu joukkueeseen on ollut vahva. Toivottavasti pystyn antamaan joukkueelle henkistä vahvuutta ja olemaan vahva henkinen tyyppi niin kentällä kuin sen ulkopuolella, sanoo Valkonen.

4.1. Arctic Volleylle puhdas kotivoitto

Rovaniemeläinen Arctic Volley sai vieraakseen Hämeenlinnan Lentopallokerhon naisten liigassa. Arctic pelasi kotijoukkueena vakuuttavasti ja otti selvääkin selvemmän 3-0-voiton. Erät päättyivät pistein 25-15, 25-19 ja 25-15.

Lisa Jaunet, Arctic Volley

Lisa Jaunet (17) nousi voittajien pisteykköseksi, kun taas Eveliina Smolander juhli kolmea torjuntapistettä. Rovaniemeläisille 3-0-voitto oli kauden ensimmäinen.

– Tämä oli kauden paras ottelumme. Erien aluista loppuun pelaamisemme pysyi kasassa. Ei tullut ollenkaan mustia hetkiä. Virheiden määrä oli pieni, ja muutenkin suoritus oli loistava, Arcticin valmentaja Jukka Lehtonen makusteli.

Hämeenlinna pelaa loukkaantumisten takia edelleen varsin vaihtoehtoisella kokoonpanolla. Seura on kertonut etsivänsä uusia vahvistuksia kevääksi.

Akaa-Volley voitti miesten Suomen cupin puolivälierissä Lempo-Volleyn 3-0 ja eteni lopputurnaukseen. Katso lentopallon Suomen cupin tilanne tästä.

3.1. Pölkylle ensimmäinen pistemenetys

Mestaruusliiga palasi. Syksyllä alisuorittaneet Savo Volley ja VaLePa iskivät yhteen Siilinjärvellä, ja VaLePa oli parempi erin 3-2. VaLePan kokenut hakkuri Urpo Sivula oli jälleen hyökkäyksessä joukkueen tuki ja turva. Sivula viimeisteli 32 pistettä.

Savolle tappio oli karvas, sillä joukkue epäonnistui kolmessa perättäisessä erä- ja ottelupallossa viidennessä erässä. Viidestä viime ottelustaan Savo on voittanut ainoastaan yhden.

Naisten liigassa Pölkky Kuusamo kärsi kauden ensimmäisen pistemenetyksensä, mutta voitti lopulta Hämeenlinnan Lentopallokerhon 3-2.

Keskitorjuja Bettina Yli-Sissala oli Pölkyn tehokkain (+15) ja teki 18 pistettä. Hämeenlinnalle Kerttu Kilpinen ja Vera Klimovitsh tekivät kumpikin 14 pinnaa.

Viiteen erään mentiin myös Salossa, missä LP Kangasala löi kotijoukkue LP Viestin 3-2. Hakkurit Darja Butkevitsh (LP Viesti, 20) ja Neea-Maria Joki (Kangasala, 18) olivat joukkueittensa pisteykköset.

Kangasala palasi voittokantaan yhden tappion jälkeen. Viesti on hävinnyt neljästä viime ottelustaan kolme, mutta sijoitus sarjassa on edelleen toinen.

2.1. Tuovinen päävastuuseen Jymyssä

Nurmon Jymyssä valmentaja-asetelma muuttuu jälleen. Taannoin valmennustiimiin liittynyt Jukka Tuovinen ottaa nyt päävastuun joukkueen luotsaamisesta.

Patrik Ojaniemi aloitti joukkueen valmentajana, mutta hän jätti tehtävän marraskuun lopulla. Vuoden 2023 lopussa Aleksi Mutka valmensi joukkuetta, kun taas Tuovinen toimi hänen tukenaan.

Jymy on hävinnyt kauden kaikki ottelunsa.

– Tässä vaiheessa tavoite on pelata sarjapaikkaa. Ero on niin valtava, ettei pudotuspeleistä kannata haaveilla. Ei ole mitään märehtimistä tai sellaista, että tuijotettaisiin peiliin. Sen suhteen minulla on joukkueesta todella positiivinen mieli, Tuovinen sanoi Jymyn tiedotteessa.

Tuovisen oikeaksi kädeksi tulee seuran oma kasvatti Joona Antikainen ja huoltajaksi Ossi Talvitie. Lisäksi tilastonikkari Santeri Mäkelä saa suuremman roolin valmennustiimissä.

– Santerin kautta olen saanut paljon sellaista tietoa, mitä minulla ei aiemmin ole ollut. Ajatus on, että mennään lukujen kautta, ja lukuja seuraa koko joukkue. Nähdään, mitä tarvitaan erä- ja otteluvoittoihin, ja näemme myös koko ajan, miten harjoittelu vaikuttaa ja missä mennään eteenpäin, selvensi Tuovinen.

Jymy avaa kevätkautensa sunnuntaina kotiottelulla LP Viestiä vastaan.

1.1. Hyvää uutta vuotta!

Lue myös: