KyKy-Betset ja Kyyjärvi: 10 faktaa lentopalloliigan poikkeuksellisesta nousijasta

Lentopallon miesten Mestaruusliiga saa uuden joukkueen kaudelle 2022-2023. Se on 1-sarjan mestari KyKy-Betset.

KyKy-Betset on kotoisin Kyyjärveltä. Seuraavassa 10 faktaa, jotka valottavat, mistä lentopalloliigan uudessa tulokkaassa on kyse.

Kyyjärvi?

Kyyjärvi on keskisuomalainen kunta, joka sijaitsee valtateiden 13 ja 16 risteyksessä, runsaat sata kilometriä Jyväskylästä luoteeseen. ”Pieni kylä, suuri sydän” on runsaan tuhannen asukkaan kunnan iskulause.

KyKy-Betset?

Lentopalloliigaan nousseen joukkueen taustalla on paikallinen seura Kyyjärven Kyky. Nykyinen nimi KyKy-Betset juontaa yhteistyöstä betoniyritys Betsetin kanssa.

Missä KyKy pelaa kotiottelunsa?

Kyvyn kotisali on Kyyjärven liikuntahalli, jonka osoite on Koulutie 5.

Milloin KyKy nousi lentopallon 1-sarjaan?

KyKy otti paikan Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla kaudeksi 2004-2005. Joukkue on ollut sarjan kärkikahinoissa useasti aikaisemminkin.

Miten 1-sarjakausi 2021-2022 eteni?

Runkosarjassa KyKy voitti 20 ottelustaan 16 ja sijoittui toiseksi. Runkosarjan voitti Lempo-Volley.

Miten 1-sarjan pudotuspelit 2021-2022 menivät?

Puolivälierissä KyKy kaatoi East Volleyn suoraan voitoin 2-0. Välierissä otteluvoitot Kuortaneen nuoria (Murikat) vastaan menivät 1-1, ja KyKy voitti ns. kultaisen erän pistein 25-18.

Ykkössarjan mestaruuden varmistaminen vaati sekin kultaisen erän. KyKy voitti Kyyjärvellä 3-2 ja Lempo Lempäälässä 3-0. KyKy oli ratkaisuerässä parempi pistein 25-16.

Avainpelaajat?

Kokenut latvialaispelaaja Aivars Petrusevics latoi pudotuspelit mukaan lukien 347 pistettä ja sai passit maanmieheltään Ralfs Ozolinsilta. Mestaruusliigaa Savo Volleyssa pelannut Olli Saarenmaa oli pistekakkonen 314 merkinnällään. Jaakko Aninko toimi kapteenina.

Valmennus?

Liiganousun tuoneella kaudella päävalmentajana toimi Eduard Venski, joka muistetaan Suomessa VaLePan ikonisena pelaajana. Valmennuksessa toimi myös Hannu Kalliojärvi.

Taustavoima?

Kalliojärvi on tehnyt niin suuren päivätyön Kyvyn joukkueessa ja tukitoiminnoissa, että KyKy-Betsetiä on kutsuttu jopa yhden miehen show’ksi. ”Joukkue on täynnä työmiehiä. Tämä on pienen kylän helkatinmoinen saavutus”, Kalliojärvi sanoi Aamulehdelle.

Miksi KyKy-Betset nousee lentopallon Mestaruusliigaan?

Alkuperäisen suunnitelman mukaan 1-sarjan mestarin oli määrä pelata nousukarsinnat. Karsintoja ei tarvittu liigassa pelanneen Lentopalloseura Ettan talousvaikeuksien takia, joten KyKy sai pelkän 1-sarjan mestaruuden perusteella oikeuden anoa liigapaikkaa.

KyKy anoi paikkaa, ja Mestaruusliigan hallinto myönsi sen. KyKy saa pelata (liigatasolle liian matalassa) kotisalissaan poikkeusluvalla kaudella 2022-2023.