Lentopallon näkyvyys Ylellä vähenee entisestään

Suomalaisten veronmaksajien omistama Yle jättää lentopallon Mestarien liigan ohjelmistostaan.

Euroopan parasta lentopallokilpailua on nähty Ylellä aikaisempina vuosina, ja osa otteluista on saatu suoratoiston lisäksi tv-kanaville. Esimerkiksi viime keväänä lentopalloyleisö sai nauttia suorassa lähetyksessä, miten Tuomas Sammelvuo valmensi joukkueensa Mestarien liigan voittoon.

Sammelvuon luotsaama ZAKSA Kedzierzyn-Kozle kaatoi loppuottelussa Jastrzebski Wegielin, jota edusti passari Eemi Tervaportti.

Keväällä 2024 jännitystä riittää jälleen, sillä Sammelvuon, Joel Banksin (Berlin RV), Suvi Kokkosen (Potsdam) ja Roosa Koskelon (Stuttgart) joukkueet kisaavat pudotuspeleissä.

Tällä kaudella Mestarien liigaa ei kuitenkaan Ylen palveluissa nähdä.

Otteluiden näkyminen perinteisessä televisiossa, ja nimenomaan Ylen kanavilla, on lentopalloilun elinvoimalle ensiarvoisen tärkeää. Vaikka suoratoistopalveluiden käyttäminen lisääntyy jatkuvasti, television asema on edelleen yllättävän suuri. Uhkaavasti marginalisoituva urheilulaji tarvitsee valtakunnanverkon tukea.

Toistaiseksi Yle on pitänyt kiinni lentopallon EM-kisojen televisioinnista. Viimeksi kisat käytiin syksyllä 2023. Myös Suomen Cupin lähetykset jatkuvat: helmikuussa iskettävät loppuottelut tulevat suorina tv-lähetyksinä, ja kaikki lopputurnauksen ottelut ovat nähtävissä suoratoistossa.

Lentopallon kotimainen Mestaruusliiga on nähtävissä Ruudun maksullisessa palvelussa. Palvelusta voi seurata kaikki liigaottelut suorina lähetyksinä. Ruudun omistava Sanoma on näyttänyt joitakin otteluita maksuttomalla JIM-televisiokanavallaan. Niiden keskikatsojamäärä on lähennellyt 40 tuhatta, mikä on JIMin mittakaavalla hyvä lukema.

Mistä näen huippulentopalloa?

Euroopan lentopalloliiton CEV:n ja kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n ansiosta huipputason lentopalloilua voi seurata laajasti ja kohtuulliseen hintaan.

CEV:n palvelu Eurovolley.tv lähettää Mestarien liigan kaikki ottelut suorina. Täyden palvelupaketin hinta on 7,99 euroa kuukaudessa. Tarjolla on myös Mestarien liiga -paketti, jonka kertahinta on 19,99 euroa.

Eurovolley.tv:n lähetyksissä kuvanlaatu on hyvä, samoin (englanninkielinen) selostus. Kaikissa otteluissa ei ole selostusta. Lyhyet käyttökatkot kesken otteluiden ovat valitettavan yleisiä.

Eurovolley.tv toimii nettiselaimessa, niin tietokoneessa kuin tabletissa tai kännykässä.

FIVB:n palvelu Volleyball TV:stä voi seurata esimerkiksi MM-kisat ja olympialaiset. Ohjelmistoon kuuluu kesäliigojen ykköskisa Volleyball Nations League. Lisäksi palvelusta voi katsella huippuluokkaista Italian liigaa ja Pohjois-Amerikan yliopistolentopalloa.

Kuva: FIVB

Volleyball TV:n kuukausihinta on 7,99 euroa. Erityisesti FIVB:n omissa kilpailuissa (esim. MM-kisat) audiovisuaalinen toteutus on huippuluokkaa. Palvelu on varmatoiminen.

Volleyball TV on saatavana myös mobiilisovelluksena esimerkiksi kännykkään, tablettiin tai yhteensopivaan televisioon.

Hinnat perustuvat tietoihin 19.1.2024.