Näin Sammelvuon potkuihin reagoitiin

Kuva: CEV.eu

Tuomas Sammelvuo ja puolalainen suurseura ZAKSA Kedzierzyn-Kozle lähtivät eri teille, mutta huippuluokan lentopallovalmentaja joutuu tuskin olemaan kauan toimettomana.

ZAKSA irtisanoi Sammelvuon päävalmentajan tehtävästä, koska ei katsonut joukkueen tulosten vastanneen tavoitteita. ZAKSA on Puolan liigassa yhdeksäntenä. Joukkue eteni Mestarien liigassa pudotuspeleihin, joskin hyvin niukasti.

Monelle joukkueelle saldot kelpaisivat. ZAKSA Kedzierzyn-Kozle on kuitenkin eurooppalaisen seurajoukkuelentopallon voimanpesä, jonka odotetaan olevan huipulla jatkuvasti niin omassa kotimaassaan kuin Euroopassa.

Viime toukokuussa ZAKSA voitti Euroopan parhaan lentopallokilpailun Mestarien liigan peräti kolmannen kerran perättäin. Voitto oli ensimmäinen Sammelvuon alaisuudessa.

Sammelvuo on ehdottomasti yksi suomalaisen urheiluhistorian parhaista palloiluvalmentajista. Mestarien liigan voiton lisäksi ansiolistasta löytyvät esimerkiksi huippuliiga Volleyball Nations Leaguen mestaruus, Venäjän liigan mestaruus ja olympiahopea. Seurajoukkuekaudet lähenevät ratkaisuvaiheitaan, joten kysyntä huippulaatuiselle valmentajalle on varmasti suurta.

– On uusien haasteiden aika, Sammelvuo ilmaisi somessa.

Sammelvuo tunnetaan tinkimättömyydestään ja rakkaudestaan lajiin. Tämä on ollut ilmiselvää niin hänen pelaaja- kuin valmentajaurallaan. Sammelvuon valmentamille joukkueille kaikki kaikessa on yhden pallorallin pelaaminen kerrallaan; jokainen pallo on oma tarinansa, eikä edellisillä saati tulevilla tapahtumilla ole merkitystä. Kun henkilökohtaisiin piirteisiin vielä lisätään pistämätön pelikäsitys, johtajuus- ja motivointikyvyt sekä kielitaito, on ensiluokkainen valmentajapaketti valmis.

Kuva: FIVB

Vaikka Sammelvuo päättäisi pitää sapattikevään tai sopimusta mihinkään seurajoukkueeseen ei synny jostakin muusta syystä, vaativaa työtä on pian luvassa. Suomalaisluotsi valmentaa Kanadan joukkuetta Pariisin olympialaisten lentopalloturnauksessa, joka alkaa 27. heinäkuuta.

Kommentteja Sammelvuon irtisanomisesta

Sammelvuon tapaus oli suuri uutinen lentopallomaailmassa. Asia nousi otsikoihin Italiaa ja Brasiliaa myöten, mutta suurimmat äänenvoimakkuudet koettiin tietysti Puolassa.

ZAKSAlla on ollut kuluvalla kaudella tuntuvia ongelmia terveysrintamalla, mikä on ollut suuri tekijä odotettua heikommissa tuloksissa. Polsat Sport, yksi Puolan seuratuimmista urheilumedioista, kutsui silti uutista ”sensaatiomaiseksi”.

Eurosportin Puolan-toimitus suhtautui tapahtuneeseen paljon rakentavammin.

– Kuluva kausi on ollut joukkueelle todellinen koettelemus. Monet avainpelaajat ovat olleet loukkaantumisten vuoksi sivussa, eikä terveystilanne oli hyvä vieläkään, Eurosport kirjoitti.

Uutismedia Dziennik otti kantaa tulosten pohjalta.

– Tämä kausi ei ole ollut hyvä. On totta, että ZAKSA voitti Puolan supercupin kolmatta kertaa historiassaan, mutta se menetti mahdollisuutensa jatkoon Puolan cupissa (heikon liigasijoituksensa vuoksi), Dziennik kertasi.

Myös Puolan radio totesi olennaisen.

– ZAKSAlla on enemmän tappioita kuin voittoja, ja joukkue on pudotuspeliviivan alapuolella liigassa. Sammelvuo sai maksaa huonoista tuloksista työpaikallaan, Polskie Radiossa todettiin.

Tuomas Sammelvuon saavutuksia lentopallovalmentajana

2024: Valmentaa Kanadaa Pariisin olympiakisoissa

2023: ZAKSA Mestarien liigan voittajaksi. Sammelvuo on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut Mestarien liigan sekä pelaajana että valmentajana; Kanada olympialaisiin

2022: Päävalmentajaksi Mestarien liigan voittajaan ZAKSA Kedzierzyn-Kozleen; päävalmentajaksi Kanadan maajoukkueeseen

2021: ROC olympiahopealle; Pietarin Zenit CEV Cupin loppuotteluun

2019: Venäjä vuoden 2020 olympialaisiin; Venäjä Volleyball Nations Leaguen voittoon; Kuzbass Kemerovo Venäjän liigan mestaruuteen; Suomi EM-kisoihin

2018: Suomi MM-kisoissa toiselle kierrokselle, lopulta 16:nneksi

2017: Suomi EM-kisoihin; Kuzbass Kemerovo Venäjän cupin finaaliin

2014: Suomi MM-kisoissa yhdeksänneksi – Suomen historian paras sijoitus

2013: Suomi MM-kisoihin karsintojen voittajana

2013 ja 2015: Suomi EM-kisoihin