Suomen lentopallomiehillä kaikkien mahdollisuuksien viikko

Kuva: CEV.eu

Suomen miesten lentopallomaajoukkue lähtee kohti erittäin tärkeää viikkoa Euroopan kultaisessa liigassa.

Kultaisessa liigassa, joka on kesäliigojen kakkostaso, on mukana 12 maata, ja alkusarjassa kullekin joukkueelle kertyy kuusi ottelua. Alkusarjasta neljä parasta etenevät lopputurnaukseen, joka käydään 15. ja 16. kesäkuuta.

Kahden liigaviikonlopun jälkeen Suomella on kaksi voittoa ja kaksi tappiota. Suomi voitti Belgian ja Viron, mutta hävisi Kroatialle ja Espanjalle. Saldo on kohtuullinen, ja se takaa mahdollisuudet taistella lopputurnauspaikasta viimeisellä alkusarjaviikolla.

Haaste on kuitenkin mittava, sillä Tshekissä kamppailtavassa osaturnauksessa ensimmäinen vastustaja on kaikki neljä otteluaan voittanut isäntämaa. Tshekki on vieläpä koonnut täydet 12 sarjapistettä, samoin kuin Kroatia.

– Olemme tyytyväisiä, kun voitimme Ukrainan vahvan joukkueen, Tshekin valmentaja Jiri Novak sanoi viitaten lauantain otteluun.

– Helppoa ei ollut, eikä pelimme sujunut niin hyvin kuin ensimmäisenä viikonloppuna. Ottelun edetessä aloimme saada juonesta kiinni ja pelata enemmän joukkueena. Laadukas puolustaminen ja sideout (pelaaminen silloin, kun syöttö on vastustajalla) toivat lopulta tulosta, Novak arvioi.

Kuusi sarjapistettä koonneen Suomen edellä ovat kärkikaksikon lisäksi Ukraina (9 pistettä), Portugali (8) ja Espanja (7). Ristiin pelaamista on luvassa, mutta käytännössä Suomen on todennäköisesti voitettava sekä Tshekki että päätösvastustaja Romania. Romanialla on neljästä ottelusta vain yksi voitto.

Olli Kunnarin valmentamassa Suomen joukkueessa suurimpia vastuunkantajia ovat toistaiseksi olleet passari Fedor Ivanov, yleispelaaja Luka Marttila, keskitorjuja Severi Savonsalmi ja libero Voitto Köykkä. He ovat käytännössä pelanneet liigamatsit alusta loppuun.

Kesäliiga on tänä vuonna erikoisen tärkeä, koska sen avulla joukkueet voivat kerätä rankingpisteitä ja siten parantaa mahdollisuuksiaan ajatellen pääsemistä MM-kisoihin 2025. Suomi kohtaa Tshekin torstaina ja Romanian perjantaina.

Sammelvuon valmentama Kanada hyvissä asemissa

Kesäliigojen korkeimmalla tasolla Volleyball Nations Leaguessa (VNL) Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada otti ensimmäisellä viikollaan kaksi voittoa ja kaksi tappiota. Lauantaina tuli 2-3-häviö aina kovalle Slovenialle.

– Ensimmäinen viikko oli todella kovaa taistelua. Vastassa oli hyviä joukkueita, ja pystyimme ottamaan edistysaskeleita, Sammelvuo kommentoi.

– Yleisesti ottaen olen tyytyväinen ensimmäiseen viikkoon, mutta aina on varaa parantaa. Saimme itsevarmuutta, ja tuskin maltamme odottaa, että pääsemme esiintymään Ottawaan kotiyleisömme eteen, valmentaja hehkutti.

Kuva: FIVB

Kanada pelaa kotikentällään 4. kesäkuuta alkaen Kuubaa, Argentiinaa, USA:ta ja Serbiaa vastaan. Italia johtaa miesten VNL:ää, kun taas naisten VNL:n kärjessä ovat Puola ja Brasilia tasapisteissä.

Molemmat ottelunsa voittanut Suomen naisten lentopallomaajoukkue jatkaa Euroopan hopeisessa liigassa eli kesäliigojen alimmalla tasolla viikonvaihteessa. Unkarissa käytävässä osaturnauksessa Suomi kohtaa Latvian ja Unkarin.

Suomi löi Luxemburgin ja Portugalin Tampereella käydyssä ensimmäisessä kisaviikonlopussa.

Naisten kultaisessa liigassa Tshekki, Belgia ja Ukraina ovat voittaneet kaikki neljä otteluaan.