Portugali oli kovempi – Suomen riemukas kesätaival päättyi pettymykseen

Kuva: CEV.eu

Portugalin naisten lentopallomaajoukkue on Euroopan hopeisen liigan voittaja vuosimallia 2024. Loppuotteluissa Portugali löi Suomen.

Kaksiosainen loppuottelu käynnistyi torstaina Portugalin kotiottelulla, jonka Suomi voitti vakuuttavasti erin 3-0. Ratkaisu syntyi sunnuntaina Suomen kotikamppailussa poikkeuksellisen jännittävien vaihdeiden jälkeen.

Portugali voitti Tampereella käydyn ottelun erin 3-1, joten liigavoittajan ratkaisemiseen tarvittiin ns. kultainen erä. Sen Portugali voitti pistein 23-21.

Kesäliigojen nykyinen järjestelmä on ollut voimassa vuodesta 2018 lähtien. Hopeinen liiga on kesäliigojen kolmas ja alin taso.

– Uskomatonta, mihin nämä pelaajat pystyvät! Kokemattomuus tuli esiin ensimmäisessä finaalissa, mutta toisen ottelun esitys oli rohkea, ja potentiaali tuli esiin, Portugalin valmentaja Hugo Silva sanoi.

– Meillä on paras ryhmä vuosiin, ja uskon, että se voi mennä vielä paljon eteenpäin. Toivon, että tämän voiton myötä naisten lentopallosta aletaan ajatella toisin. Seurojen on tehtävä hyvää työtä, ja maajoukkueessa pelaamisesta täytyy olla ylpeä, valmentaja maalaili.

Hopeisessa liigassa Suomi voitti Luxemburgin ja Färsaarien kaltaisia lilliputteja, mutta Portugalin voittaminen kahdesti (kerran kotona, kerran vieraissa) sekä Unkarin voittaminen vieraissa olivat varsin väkeviä tekoja. Alkusarjassa Suomi voitti kaikki ottelunsa.

Kesäkauden alla Suomen sijoittuminen toiseksi olisi kuulostanut hyvältä suoritukselta, mutta tapa, jolla kyseinen sija tuli, oli luonnollisesti karvas pettymys. Toki kuudesta otteluvoitosta Suomi sai uutta pontta tekemiseensä.

Uutta pontta totisesti tarvitaan, sillä elokuussa Suomella ovat edessä ensimmäiset EM-karsintaottelut, joissa vastaan asettuvat Sveitsi ja Saksa. Toiset kaksi karsintakamppailua käydään vuonna 2025. Suomi on selviytynyt EM-lopputurnaukseen historiallisesti kolme kertaa peräkkäin, mutta nyt varsinkin Saksa, lentopallon maailmanlistan 12. joukkue, on äärimmäisen laadukas karsintavastustaja.

Kesäliigan kakkossija on Suomen lentopallonaisille lopulta myönteinen asia, vaikka voitto karkasikin. Seuraava ja huomattavasti vaativampi päämäärä on EM-kisoihin selviytyminen – ja turnauksessa vielä saldon parantaminen. Suomella on ollut lahjakas ja kehittyvä joukkue vuosien ajan, mutta kolmissa perättäisissä EM-kisoissa ei ole saatu tuloksellista edistymistä.

Sunnuntaiseen ratkaisufinaaliin Nikolas Buserin valmentama Suomi lähti seuraavalla avauskuusikolla: passari Kaisa Alanko, hakkuri Yasmine Madsen, keskitorjujat Taija Tikka ja Netta Rekola sekä yleispelaajat Ada Aronen ja Emilia Kääntä. Liberona toimi Netta Laaksonen.

Suomi voitti ensimmäisen erän pistein 25-21, mutta Portugali otti kolme seuraavaa (25-22, 25-23, 26-24) ja vielä kultaisen eränkin. Hyvää joukkuehenkeä uhkuva Suomi pelasi pirteän yritteliäästi niin kuin koko kesäliigan ajan, mutta ratkaisuhetkillä Portugali osoittautui pelillisesti ja henkisesti kovemmaksi.

Liigavoittonsa ansiosta Portugalilla on mahdollisuus pelata ensi kesänä kultaisessa liigassa. Euroopan kultaisen liigan loppuottelussa kisasivat sunnuntaina Ruotsi ja Tshekki. Ruotsi nappasi liigavoiton vietyään finaalin erin 3-2.

Suomen miehille valju tulos

Suomen miesten lentopallomaajoukkue pelasi kesäliigojen kakkostasolla Euroopan kultaisessa liigassa. Tilille tuli kolme voittoa ja kolme tappiota. Olli Kunnarin valmentama miehistö ei selviytynyt alkusarjasta lopputurnaukseen, ja loppusijoitus oli seitsemäs. Esitys jätti kokonaisuutena runsaasti parantamisen varaa; Suomi pystyi kuitenkin puolustamaan asemiaan lentopallon maailmanlistalla, mikä kohentaa mahdollisuuksia selviytyä vuonna 2025 pelattaviin MM-kisoihin.

Luka Marttila. Kuva: CEV.eu

Kroatia ja Ukraina kohtasivat miesten kultaisen liigan loppuottelussa sunnuntaina. Ukraina saavutti liigavoiton finaalin 3-1-tuloksella.

Yhtenä lopputurnauksen osajärjestäjänä Suomi ei osallistu EM-karsintoihin, jotka alkavat loppukesästä. Lentopallon EM-kisat 2026 pelataan Italiassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Suomessa.

Miesten hopeisen liigan voitti Israel, joka kaatoi loppuottelussa Itävallan erin 3-2. Kolmanneksi sijoittui Färsaaret ja neljänneksi Islanti.

Maajoukkueiden välisten kesäliigojen ykköstaso on Volleyball Nations League, jossa pelaa 16 huippumaata sekä miesten että naisten kilpailussa. Miesten liigassa on mukana Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada.

Euroopassa pelattavien lentopallon kesäliigojen voittajat 2024

Miesten kultainen liiga: Ukraina (Suomi 7.)

Naisten kultainen liiga: Ruotsi

Miesten hopeinen liiga: Israel

Naisten hopeinen liiga: Portugali (Suomi 2.)