Onneksi VaLePan riemuvoitto jätti paljon parantamisen varaa

Ford Store Levoranta Sastamala – eli tutummin lentopallon hallitseva Suomen mestari VaLePa – voitti Mestarien liigan ensimmäisen ottelunsa parhaalla mahdollisella tavalla – niukasti ja hurjalla taistelulla.

Kun Kreikan mestari PAOK Thessaloniki kaatui 3-2, sarjapisteitä tuli isännille täyden kolmen asemesta kaksi, mutta Hämeenlinnassa nähty kolmetuntinen oli miltei parasta markkinointia tulevalle: hyvätunnelmainen, sietämättömän jännittävä lentopalloshow.
VaLePa on ensimmäinen suomalainen joukkue miesten nykymuotoisessa Mestarien liigassa. Nyt se on myös ensimmäinen suomalainen otteluvoittaja Mestarien liigassa. LP Salo (kotimaassa LP Viesti) pelasi naisten Mestarien liigaa kolme vuotta sitten, mutta monista hyvistä hetkistä huolimatta nolla jäi paistamaan voittosarakkeeseen.

Hämeenlinnan mukavassa Elenia Areenassa oli paikan päällä 2 600 katsojaa. Sen verran huono ajokeli säikytti (lipun ostaneitakin), että C-katsomossa oli parhailla paikoilla koko joukko tyhjiä penkkejä. Harmi – etenkin kotiin jääneille. Fiilis ja pelin jännittävyys olivat illan parasta antia.

Virheet sävyttivät peliä aika ajoin tuntuvastikin. Taso antoi harvoin mahdollisuuden loisteliaalle lentopalloilulle. Sellaiseen PAOK tuskin pyrkikään. Kreikkalaisryhmä satsasi tappavan varmaan pelaamiseen ja laitahyökkäyksiin. Varsinkin kolmannessa erässä Ramon Martinez Gion hyökkäsi pitelemättömästi. Aleksander Shafranovitsh oli ilkeän varma kentän joka neliösentillä. Belgian maajoukkuepassari Matthies Valkiers eksytti VaLePan torjunnan aivan liian usein.

VaLePan puolella verkkoa passari Mikko Eskon ja hakkuri Urpo Sivulan akseli yski moneen kertaan. Mutta jos hakkuri tekee Mestarien liigan viisieräisessä voitto-ottelussa 28 pistettä, on kriitikoiden parempi pitää mölyt mahassaan. ”Mesko” ei näyttänyt parastaan. Muutama hyökkäävä ratkaisu verkolla loksautti kuitenkin leuat – mikä kokemus, mikä taito!

Hyökkäyksen tempo-ongelmia esiintyi myös Eskon ja yleispelaajien välillä. Olli Kunnari ja Erik Sundberg antoivat Sivulalle tulitukea, mutta parempaa odotetaan. Sundbergia pommitettiin aloituksilla. Ruotsalainen selvitti savotan kohtuullisesti. Hänellä oli myös pari makeaa tehohetkeä verkolla ja syöttäjänä.

Keskitorjujat Tommy Carmody ja Markus Kaurto koppasivat yhteensä vain viisi torjuntapistettä. Kolmannessa erässä Martinez piti VaLePan torjuntaa pilkkanaan. On satavarmaa, että ainakin Kaurto nostaa tasoaan.

Millainen arvo on sataprosenttisella aloituksen vastaanotolla, kun pelataan erän ratkaisupalloja? Massiivinen. Libero Florian Ringseis esitti niitä muutaman ja oli monen hyvän hyökkäyksen pääarkkitehti loistavalla ensikosketuksella.

Valmentaja Sami Kurttila johti joukkojaan tutun viilipyttymäisesti. Kolmas erä oli ällistyttävä junnaus (PAOK vei sen 35-33). Parempana päivänä Kurttila olisi loihtinut tiukoilla hetkillä ratkaisun isännille.
Toisessa ja kolmannessa erässä VaLePan pelaajille sattui virheitä, jollaisia tuskin tulee edes harjoituksissa. Yöunia ei kannata silti menettää. Pähkinänkuoressa: vaikka VaLePa näytti kentällä pahimmillaan joukolta eksyneitä orpoja, joukkue löysi tiensä perille.

Joukkueen kehonkieli voiton ratkettua kertoi paljon. Villeihin intiaanitansseihin ei ryhdytty. Miehien olemus kieli, että voitto tuli rutistamalla eikä suinkaan näytöstyyliin. Tästä vielä parannetaan. Juuri tämä on sitä hellittämätöntä eteenpäin pyrkimistä, joka on kehittänyt ja joka kehittää suomalaista lentopalloa. Sellaista ei voi oppia. Se tulee suomalaisen lentisäijän sisikunnasta.

On siis onni, että voitto, riemukas sellainen, jätti paljon parantamisen varaa. Ryhdin ei sovi lysähtää, sillä edessä on vajaan viikon sisään kolme ottelua Mestaruusliigassa. Yhdeksän päivän otteluryppään kruunaa Mestarien liigan toinen lohko-ottelu 19. joulukuuta Vantaalla Friedrichshafenia vastaan.

Pasi Tuominen
Ota yhteyttä: toimitus (at) lentopallo . info