Kaikki peliin – Suomella on lentopallon MM-kisoissa vain voitettavaa

Kuva: FIVB

Perjantaina Suomi jatkaa taivaltaan lentopallon MM-kisoissa. Toisen kierroksen jatkolohkoissa pelaavat maailman tämän hetken 16 parasta maata. Realismi ei tarjoa Suomelle paikkaa kolmannelle kierrokselle, mutta taistelu mahdollisimman hyvästä loppusijoituksesta takaa jännitystä riittämiin.

Suomi kohtaa perjantaina kisaisäntä Italian. Italia kokosi alkulohkosta viisi voittoa ja täydet 15 pistettä. Lauantain haaste on huimaan yllätysvireeseen innostunut Hollanti. Lohko (ja Suomen osalta kisat) päättyy sunnuntaiseen Venäjä-kamppailuun.

Neljästä neljän joukkueen lohkosta voittajat jatkavat kolmannelle kierrokselle. Kuuden parhaan MM-maan joukon täydentävät kaksi parasta lohkokakkosta.

Missä Suomen joukkue menee juuri nyt?

Passari-hakkuri-akseli: Kapteeni Eemi Tervaportti tahdittaa joukkuetta taitavana ja luotettavana passarina. Ikisuosikki Mikko Eskon voi heittää tuuraamaan milloin tahansa. Hakkuri Urpo Sivula on kyvyiltään kansainvälistä luokkaa, mutta oma taso ei löydy. Valmentaja Tuomas Sammelvuo pohtii tarkkaan, valitseeko hän nuoren Samuli Kaislasalon avauskokoonpanoon.


Yleispelaajat: Elviss Krastins on kantanut päävastuun. Vuoroillaan ovat onnistuneet Antti Ronkainen, Sakari Mäkinen ja erityisesti Niko Suihkonen. Jokaisella on vaikeuksia vastaanoton kanssa, mutta verkolla on käsi käynyt mainiosti. Sammelvuo jatkanee yleispelaajien kierrättämistä; Ronkaisella lienee juuri nyt pienimmät mahdollisuudet vastuulliseen rooliin.

Libero: Lauri Kerminen hallitsee liberon tonttia. Hän parantaa kisojen edetessä. Motivoitumisessa ei pitäisi olla vaikeuksia, kun jatkolohkossa hän pääsee saalistamaan Ivan Zaitsevin, Maksim Mihailovin ja kumppaneiden tuimia iskulyöntejä.

Keskitorjujat: Tommi Siirilän ja Sauli Sinkkosen on pystyttävä näyttämään tasonsa tästäkin eteenpäin. Jos Venäjä, Hollanti ja Italia pääsevät hyökkäämään paljon yksi-vastaan-yksi -tilanteissa, tulee Suomen kenttäpuolustuksessa äitiä ikävä. Markus Kaurto on hyvä vaihtoehto, eikä nuori Henrik Porkkakaan ujostele.


Koska virallinen tavoite täyttyi ja kisoista tuli menestys jo alkulohkovaiheessa, lentopallon MM-kisojen toisen kierroksen alkaessa Suomella on vain voitettavaa. Kuuban ja Puerto Ricon kaltaiset ’päävastustajat’ kuuluvat menneisyyteen. Ainoa järkevä tapa on taistella jokainen piste ja erä maksimaalisesti – näin lähdetään haastamaan neljän vuoden takaista, historiallista sijoittumista yhdeksänneksi.

Jatkolohkon joukkueiden tilastokärjet

Pistepörssi

Ivan Zaitsev, Italia 83
Nimir Abdel-Aziz, Hollanti 68
Maksim Mihailov, Venäjä 67
Elviss Krastins, Suomi 45

Torjuntapisteet erää kohden

Simone Anzani, Italia 0,71
Michael Parkinson, Hollanti 0,70
Dimitri Volkov, Venäjä 0,44
Tommi Siirilä, Suomi 0,33

Passari, hyvät passit* erää kohden

Sergei Grankin, Venäjä 7,06
Simone Giannelli, Italia 6,35
Daan Van Haarlem, Hollanti 4,30
Eemi Tervaportti, Suomi 2,86

* passit, joista oma joukkue on päässyt hyökkäämään korkeintaan yhtä torjujaa vastaan

Vastaanoton tehoprosentti

Igor Kliuka, Venäjä 31,46
Massimo Colaci, Italia 27,27
Thijs Ter Horst, Hollanti 20,45
Elviss Krastins, Suomi 18,05

Toisen kierroksen lohkot lentopallon MM-kisoissa 2018

Joukkueet rankingjärjestyksessä (alkulohkojen tulokset jäävät voimaan) – kaikki lohkovoittajat sekä kaksi parasta kakkosta jatkoon

Italia, Hollanti, Venäjä, Suomi

Brasilia, Belgia, Slovenia, Australia

USA, Iran, Bulgaria, Kanada

Puola, Serbia, Ranska, Argentiina