EM-lentopallo: Tuomas Sammelvuolle ensimmäinen voitto Suomesta

Kuva: FIVB

Euroopan mestari Venäjä voitti Suomen odotetusti erin 3-0 lentopallon EM-kisoissa maanantaina.

Molemmilla joukkueilla oli tähtäin jo valmiiksi toisaalla – Suomella keskiviikon Turkki-ottelussa ja Venäjällä pudotuspeleissä – joten suurin mielenkiinto kohdistui valmentajarintamalle: Venäjää luotsaa Suomen pitkäaikainen luottopelaaja ja valmentaja Tuomas Sammelvuo.

Venäjän päävalmentajana Sammelvuo aloitti kesällä. Alla ovat jo huippuliiga Volleyball Nations Leaguen mestaruus, olympiakarsintojen voitto ja täydet neljä voittoa EM-kisoissa; otteluvoitto kotimaa Suomesta on ”Köpille” ensimmäinen. Seurajoukkuetasolla hän valmentaa alkavalla kaudella Pietarin Zenitiä.

Maanantaina Sammelvuo komensi Venäjän kisojen toiseen 3-0-voittoonsa. Slovenian Ljubljanassa Suomi härnäsi vastustajaa kahdessa jälkimmäisessä erässä. Pisteet menivät lopulta 25-17, 26-24 ja 25-22.

Suomen avauskokoonpano oli sama kuin kolmessa aiemmassakin ottelussa: passari Eemi Tervaportti, hakkuri Urpo Sivula, yleispelaajat Antti Siltala ja Antti Ronkainen, keskitorjujat Tommi Siirilä ja Markus Kaurto sekä libero Lauri Kerminen.

Päävalmentaja Joel Banks kierrätti kokoonpanoa ottelun vanhetessa. Toisessa erässä avaukseen tulivat hakkuri Samuli Kaislasalo ja yleispelaaja Elviss Krastins, kolmannessa passari Fedor Ivanov, yleispelaaja Niko Suihkonen ja keskitorjuja Sauli Sinkkonen.

Hakkuri Viktor Poletajev, jota Sammelvuo on valmentanut Kuzbass Kemerovossa, taiteili Venäjälle 19 pistettä ja päätti hyökkäyksensä peräti 62-prosenttisesti pisteeseen. Suomella kukaan ei ehtinyt kymmeneen pisteeseen. Krastins tuuletti seitsemää hyökkäyspistettä ja Siirilä Suomen ainoaa torjuntapinnaa.

Suomi sai ottelussa tukea äänekkäältä fanijoukoltaan. Sen huomasi myös Venäjän passari Igor Kobzar.

– Täytyy kiittää yleisöä. Ei uskoisi, että pelaamme Sloveniassa, tämä on kuin Suomessa pelaisi, Kobzar sanoi heti ottelun jälkeen.

Suomella on kisoista nyt yksi voitto, kolme tappiota ja neljä sarjapistettä. Joukkue on edelleen mukana taistelussa pudotuspelipaikasta. Käytännössä jatkoon eteneminen vaatinee voittoa Turkista alkulohkon päätösottelussa.

Ljubljanan-lohkossa pelataan maanantaina myös ottelu Valko-Venäjä – Pohjois-Makedonia.

Lentopallon EM-kisat 16.9.2019

Romania-Kreikka 1-3
Ranska-Bulgaria 3-0

Itävalta-Saksa 0-3
Espanja-Serbia 1-3

Venäjä-Suomi 3-0
Valko-Venäjä – Pohjois-Makedonia 1-3

Montenegro-Ukraina 1-3
Puola-Tshekki 3-0