Lentopalloilija Suvi Kokkonen: ”Ammattilaiseksi ulkomaille ehkä jo ensi kaudella”

Toisella kaudellaan Kokkonen (oikealla) on päässyt pelaamaan Mestarien liigaakin. Kuva: CEV.lu

Suvi Kokkonen, 19, kuuluu Suomen lentopalloilun lupaavimpiin pelaajiin. Kokkonen edustaa Hämeenlinnan Lentopallokerhoa, mutta ympyrät voivat olla suuremmat hyvinkin pian.

Viime keväänä Hämeenlinna (silloin vielä HPK) voitti Suomen mestaruuden, ja koko joukko pelaajia löysi kauden jälkeen ammattilaisjoukkueen ulkomailta. Kokkosesta voi tulla seuraava vientituote.

– Kyllä koen ammattilaisuuden olevan hyvinkin lähellä. Pidän mahdollisena jopa ensi kautta, hän kertoo Lentopallo.infolle.

– Saksa olisi ehkä maana ensimmäinen, johon haluaisin, myös Ranska on hyvä vaihtoehto. Sitten jos joskus olisi mahdollista päästä vielä isompiin maihin ja seuroihin.

Kokkonen pelaa Hämeenlinnassa toista kauttaan. Vakuuttavat otteet ovat vieneet yleispelaajan jo Suomen A-maajoukkueeseenkin. Myös Suomi-paidassa Suvi asettaa kunnon tavoitteet.

– Totta kai haluan haastaa aloituskuusikkoa ja pyrkiä itse olemaan kuusikkopelaaja.

– Ihan huikeata duunia tehtiin joukkueena kesällä EM-kisojen eteen. Kun kisoihin päästiin, niin tuli ihan tosi hyvät fiilikset.

Ensi syksynä Suomi pelaa lentopallon naisten EM-kisoissa ensimmäisen kerran 30 vuoteen.

Täysi satsaus yleispelaajan rooliin

Kokkonen, joka on kotoisin Keski-Suomen Laukaasta, otti lentopalloilijana ensimmäiset askeleensa Leppäveden Lepässä. Ennen pitkää tie vei Jyväslentikseen ja edelleen Kuortaneelle.

– Joskus pienenä pelasin keskitorjujana, mutta se ei ollut mun paikka. Ihan suosiolla laitapelaajaksi vaihdoin, Suvi kertaa.

– Kun pelasin Kuortaneella (2016–2017), HPK-pelin jälkeen juttelut tulevasta kaudesta alkoivat. Kävin myös Hämeenlinnassa tutustumassa, ja sinne sitten päädyin.

Kuten termi ”yleispelaaja” kertoo, rooli on äärimmäisen vaativa. Tontilla on osattava kaikkea, eikä heikkouksiin ole varaa – ainakaan pelaajalla, joka on asettanut tavoitteensa niin korkealle kuin Kokkonen.

– Yleispelaaja mä koen olevani. Totta kai, jos joukkueessa on pulaa, pystyn pelaamaan myös hakkurina. Se on iso etu mulle henkilökohtaisesti tulevaisuutta ajatellen. Mutta yleispelaajan rooliin satsaan täysillä.

Toisella Hämeenlinna-kaudellaan Kokkonen on päässyt pelaamaan jo Mestarien liigaankin. Kun maailman huippujoukkue Eczacibasi VitrA Istanbul kävi Hämeenlinnassa, Euroopan lentopalloliiton äänestyksessä fanit valitsivat Kokkosen ottelun parhaaksi pelaajaksi. Fiksu urheilija ei kuitenkaan rakentele pilvilinnoja oikotiestä huipulle.

– Viime kesä meni aika lailla maajoukkueen mukana. Sitten kun oli omatoimipätkä, annoin tietenkin kaikkeni, koska ajattelin, että haluan olla hyvässä kunnossa, kun lähdetään pelaamaan kovia pelejä.

– No joo, pelejä on paljon, mutta senhän takia lentopalloa pelataan, että sitä rakastaa ja haluaa tehdä, Suvi Kokkonen sanoo.

Seuraa Lentopallo.infoa TwitterissäTekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.