Tuomas Sammelvuon menettäminen on sokki, josta on toivuttava välittömästi

Kuva: FIVB

Suomen miesten lentopallomaajoukkue kokee viime aikojen suurimman muutoksensa. Tuomas Sammelvuon siirtyminen Venäjän päävalmentajaksi on sokki, josta pitää toipua pian.

Valmentajanvaihdos tulee hankalaan aikaan. Mutta kova tulee haasteen seuraavalle luotsille ollakin. Suomella ovat edessä tänä vuonna piinkovat olympiakarsinnat sekä EM-kisat. Kesäliiga nousee arvoonsa: Euroopan kultainen liiga alkaa toukokuussa ja tarjoaa ensimmäisen mahdollisuuden tasonmittaukseen tosipeleissä.

On turha kiertää tosiasiaa, että Sammelvuon pesti on Suomelle menetys. Hän on paitsi huippuvalmentaja myös erittäin suosittu lentopallohahmo, joka kiinnostaa muidenkin urheilulajien ystäviä.

Jokainen yhteiskuntaa, politiikkaa ja taloutta seuraava tiedostaa, ettei Venäjän palveleminen ole aivan ongelmaton asia. Sammelvuolle siirtyminen Venäjän ruoriin on joka tapauksessa huikea edistysaskel urheilu-uralla. Ensihaasteesta tulee valtava: hänen odotetaan valmentavan Venäjän menestykseen niin kansainvälisessä huippuliigassa (Volleyball Nations League), olympiakarsinnoissa kuin EM-kisoissa. Etenkin olympiakisapaikan lunastaminen ja EM-kullan uusiminen ovat välttämättömyyksiä.


Suomen valmentajana ”Köpin” onnistumisprosentti MM- ja EM-karsinnoissa oli sata. Syksyllä 2014 hän valmensi Suomen MM-kisoissa yhdeksänneksi. Sijoitus on Suomen historian paras. Viime syksynä voimannäytöksi tuli Lentisäijien luotsaaminen MM-kisoissa 16 parhaan joukkoon – varamiehisellä joukkueella. EM-kisoja Sammelvuon johdolla pelattiin kolme kertaa. Viimeisenä lahjana Suomen lentopalloilulle tuli tammikuussa EM-kisapaikan varmistaminen.

Vaikka Suomi kuuluu arvokisojen vakiokävijöihin, päävalmentaja Mauro Berruton äärimmilleen viety tinkimättömyys nosti Suomen uudelle tasolle viime vuosikymmenen loppupuolikkaalla. Sammelvuon valmentaja-aikakausi on sukua Berruto-vaiheelle. Kun valmennusälykkyyteen liitetään varaukseton, hulluudensekainen omistautuminen lentopallolle, saadaan Tuomas Sammelvuo.

Ehkä Tuomas silti antoi jo annettavansa. Suomen maajoukkueeseen kuuluu priimaikäisiä loistopelaajia, mutta myös tukku nuoria tekee tuloaan. Heidän ujuttamisensa maajoukkuemuottiin kuuluu seuraavan valmentajan ydintehtäviin. Edeltäjän peesaaminen ei tule kyseeseen. Seuraavalta luotsilta täytyy löytyä rohkeutta uuden, oman konseptin luomiseen.

Sammelvuon valinta Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi on suomalaiselta kovin saavutus suurien palloilulajien maajoukkuetasolla. Henrik Dettmann valmensi Saksan koripallomaajoukkuetta menestyksekkäästi vuosien ajan ja johdatti maan jopa MM-pronssille. Koripallossa globaali kilpailu ei ole kuitenkaan niin tasainen kuin lentopallossa. Syy on luonnollisesti Yhdysvaltain liiallinen ylivoimaisuus.

Jalkapallossa globaali kilpailu on omaa luokkaansa. Näin myös pieni Suomi jää jalkoihin, sekä kentällä että valmentajistossa. Mixu Paatelaisen (Dundee United, Latvian maajoukkue), Sami Hyypiän (Bayer Leverkusen, Brighton) ja Martti Kuuselan (Beerschot, Kispest Honved) esimerkit osoittavat, että valmentajapaukku saattaa vielä futiksessakin tulla.

Alpo Suhonen ansaitsee myös suuren kunnian. Jääkiekko jää jalkapallon, lentopallon ja koripallon rinnalla marginaalilajiksi, mutta kilpailu sen huipulla – eli NHL:ssä – on rajua. Chicago Blackhawksissa ”Apesta” tuli NHL-historian ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja.


Suomen lentopallomaajoukkueen seuraavaksi päävalmentajaksi löytyy paljon ehdokkaita. Tommi Tiilikainen nousee suomalaisnimistä ykköseksi. Tiilikainen on niittänyt menestystä Japanin ja Saksan liigoissa. Suomessa hän nosti Kokkolan Tiikerit kultajoukkueeksi. Kaveri on vasta kolmekymppinen, mikä nostaa suuria kysymyksiä – puolesta ja vastaan.

Tapio Kangasniemi tekee loistavaa työtä Suomen naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana. ”Tasen” aikakaudella naiset ovat ottaneet hulppeita harppauksia: näyttöinä Euroopan kultaisen liigan neljäs sija sekä ensimmäinen EM-kisapaikan varmistaminen 30 vuoteen.

Suomella on ollut useita ulkomaalaisia huippuvalmentajia. Berruton lisäksi käskijöinä ovat toimineet muiden muassa Vodek Sadalski ja Vjatsheshlav Platonov. Suomen lentopalloliitto on nytkin avoin kansainvälisen valmentajan nimittämiselle.

Valmentaja vaihtuu Suomen miesten lentopallomaajoukkueessa. Tosiasiaa täytyy katsoa silmästä silmään. Ensijärkytyksen jälkeen katseet on suunnattava ainoaan oikeaan suuntaan – eteenpäin.

Pasi Tuominen

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen ohjelmaa 2019

Uuden päävalmentajan valinta

Euroopan kultainen liiga alkaa 25. toukokuuta

Olympiakarsinnat Kiinassa 9.–11. elokuuta

EM-lopputurnaus 12. syyskuuta alkaen, Suomen alkulohko Slovenian Ljubljanassa

Suomen lentopallomaajoukkueen viimeisimmät valmentajat

Vodek Sadalski 1987–1992
Vjatsheshlav Platonov 1992–1995
Timo Hoivala 1995–2004
Mauro Berruto 2005–2010
Daniel Castellani 2011–2013
Tuomas Sammelvuo 2013–2019