Lentopalloilija Tomi Rumpunen oli jo lopettaa, mutta sitten yksi puhelinsoitto muutti suunnitelmat

Kuva: Juha Raunio

Kansainvälisiltäkin liigakentiltä tuttu pelaaja edustaa nyt uutta kotimaista suurseuraa Lempo-Volleyta. ”Ei ole yhtään kaduttanut, että lähdin mukaan”, kertoo Rumpunen.

Teksti: Antti Raunio

Tomi Rumpunen pelasi viime kaudella lentopallon Mestaruusliigan runkosarjan voittaneen Hurrikaani-Loimaan avauskokoonpanossa. Tälle kaudelle ympyröiden muutos oli melko lailla totaalinen, kun Rumpunen vaihtoi sekä sarjatasoa että seuraa: pelipaidassa lukee Lempo-Volley, ja tasona on 1-sarja.

Yleispelaaja Rumpunen, 32, on 1-sarjan mittapuulla megatähti, aivan kuten Raision Loimusta sarjaa alemmas TuToon siirtynyt velipoika Ossi. Tomi Rumpunen ehti ammattilaisuransa aikana kiertää maailmaa, pelata Suomen maajoukkueessa ja voittaa muun muassa SM-kullan. Viime kauden lopulla alkoi kuitenkin kirkastua, että perhe-elämä ja liiga eivät enää sovi samaan yhtälöön.

– Aika pitkään vaati mietiskelyä jättää liigakentät. Vaihtoehdot olivat joko lähteä ulkomaille hakemaan jotain uutta ja siirtyminen työelämään, Tomi Rumpunen kertoo.

– Vaihtoehto, jossa ovat liigan suuret pelimäärät, työnteko ja kaksi pientä lasta, ei olisi onnistunut.

Alkuvuodesta ja kevään aikana Rumpusella vahvistui ajatus työelämään siirtymisestä. Tarkoitus oli etsiä työpaikkaa Turun ja Tampereen seudulta.

– Kävi hienosti, että sain melko nopeasti töitä Tampereelta, ja sitä kautta muutimme perheen kanssa Nokialle, Pirkanmaalle.

Niinpä oli aika jättää ammattilaiskentät taakse ja aloittaa uusi sivu elämässä. Lentopallon pelaaminen oli yhä mielessä, mutta ei enää niin isona kuin ennen.

– Olin jo vähän päättänyt, että en pelaa vuoteen ollenkaan. Sitten soitti Lempo-Volleyn taustoissa mukana oleva vanha tuttu Sauli Silpo, että olen muuttanut tänne, ja houkutteli pelaamaan.

– Sauli puhui omasta kokemuksestaan, että entisessä LeKissä, uudessa Lempossa, mennään työ ja perhe edellä. Kun juttelin manageri Juha Raunion kanssa, vakuutuin, että tätä kautta saan pehmeän laskun.

Alkukausi on sujunut Lempo-Volleylta positiivisesti: neljästä ottelusta on lohjennut kolme voittoa. Rumpusen rooli on ollut iso niin pisteiden teossa kuin henkisellä puolella.

– Ei ole yhtään kaduttanut, että lähdin mukaan. Tarvittaessa voi olla poissa, ja sitten hallilla tehdään tosissaan. Meillä on todella potentiaalinen ryhmä koossa.

– Iso osa on päävalmentaja Esa Kunnari. Tykkään hänen tavastaan valmentaa ja vetää treenejä. Meillä on hyvä sekoitus tulevaisuuden nimiä, kuten Kasper Pennanen, Eetu Rantanen ja Saku Tuomivaara, sekä sitten vanhempia äijiä.

Rumpunen on kiertänyt Euroopassa Ranskan, Saksan ja Romanian kautta takaisin Suomeen. Silti kirkkaimmat muistot ovat Kokkolan Tiikereiden mestaruuskaudelta 2013.

– Kokkolan-vuosi oli hienoa aikaa lentopallon parissa. Opin pelaamaan vahvuuksillani ja roolissa, jollaisessa minusta on eniten hyötyä joukkueelle. Ja päällimmäisenä mielessä on tietenkin se huuma kaupungilla ja mestaruus.

Ulkomaat olivat ennen kaikkea kulttuurillisesti opettavaa aikaa. Raision Loimun kasvatti pelasi ABC Wuppertalissa (Saksa), SWD Powervolleys Dürenissa (Saksa), Tricolorul Ploiestissa (Romania) ja Ason Orangessa (Ranska).

– Olen aina tykännyt matkustaa ja asua ulkomailla. Kulttuureihin tutustuminen oli hienoa, en vaihtaisi niitä kokemuksia pois mistään hinnasta.

Yksi syyskauden mielenkiintoisimmista otteluista lentopallon miesten 1-sarjassa käydään 16. marraskuuta. Lempo-Volley isännöi TuTo Volleyta. Silloin kohtaavat Rumpusen veljekset Tomi ja Ossi. Jo Mestaruusliigassa kaksikko otti usein yhteen, ja samat kohtaamiset jatkuvat nyt sarjaporrasta alempana.

– Se on meille syksyn isoimpia pelejä, TuTo tulee olemaan kärkiporukoita.

– Nuorempana Ossin kohtaamista odotti, ja psyykkasimme toisiamme. Nykyään ne ovat pelejä muiden joukossa, olemme pelanneet niin paljon vastakkain vuosien saatossa, Rumpunen tuumii.

Kolme nopeaa Tomi Rumpuselle

Kovin pelikaverisi urasi varrella?

– Tähän täytyy vastata, että kanadalainen libero Blair Bann (Düren).

Paras organisaatio, jossa olet ollut urallasi?

– Ulkomailla saksalainen Düren, Suomesta Kokkolan Tiikerit (pitkän miettimisen jälkeen).

Ikimuistoisin ottelu urallasi?

– Viimeinen ja ratkaiseva finaali Kokkolan mestaruuskaudella.

ANTTI RAUNIO