Lentopallon miesten Mestaruusliiga: Kauden parhaat pelaajat 2019–2020

Kuva: CEV.eu

Lentopallon miesten Mestaruusliiga päättyi ilman mestaruusjuhlia, sillä koronaviruskriisin takia kausi keskeytettiin hieman ennen runkosarjan loppua. Verkkolehti Lentopallo.info julkistaa silti vuotuisen tähdistön – sen äänestivät lukijat.

Tässä tulevat lentopallon miesten Mestaruusliigan parhaat pelaajat kaudella 2019–2020.

Paras passari ja paras pelaaja liigassa: Mikko Esko, VaLePa

Vaikka liiga vilisee niin nuoria kuin kokeneempiakin laatupassareita, Mikko Eskolle ei löydy haastajaa. Totaalinen virtuoosi. Pelinjohtaja ja liideri. Mikko Oivanen ja Olli Kunnari ripustivat pelitossut naulaan, mutta 41-vuotias ”Mesko” jatkaa aina vaan.

Kokonaisäänestyksessä Esko oli aivan omaa luokkaansa kerättyään 51,8 prosenttia passarikategoriassa annetuista äänistä, joten hänelle kuuluu itseoikeutetusti vuoden parhaan liigapelaajan titteli.

Paras hakkuri: Antti Ropponen, Hurrikaani-Loimaa

Hurrikaani oli eittämättä runkosarjan paras joukkue, ja yksi menestyksen avaimista oli Ropposen verraton tehokkuus ja suoritusvarmuus. Vasenkätinen pelimies takoi palloa kenttään 568 pisteen edestä. Äänestyksessä ”Rane” jätti maineikkaat tähtihakkurit (Oivanen, Olli-Pekka Ojansivu, Urpo Sivula) selkeästi taakseen.

Paras keskitorjuja: David Pettersson, VaLePa

Ruotsalainen Pettersson teki vaikutuksen suomalaiseen lentopalloyleisöön kertaheitolla. Kun 205 senttimetrin mittaan lisätään tuima ponnistusvoima, saadaan ulottuvuus, jota vastaan useimpien oli paha pyristellä. Keskitorjujalta 250 hyökkäyspisteen saalis 34 ottelusta on kovaa valuuttaa.

Toinen keskitorjuja: Severi Savonsalmi, Savo Volley

Ulottuvuutta löytyy myös Savonsalmelta, jonka kilpailupituudeksi kirjataan 207 senttimetriä. Koska 19-vuotias kaveri on pelaajana vasta nupullaan, nouseminen keskitorjujakategorian kakkoseksi on varsin kutkuttavaa – mielenkiintoinen asiantila myös Suomen maajoukkueen kannalta. Savonsalmi kukisti äänestyksessä Karri Kutinlahden (Hurrikaani) hiuksenhienosti.

Paras yleispelaaja: Niko Suihkonen, VaLePa

Kimmoisa ja taitava Suihkonen nousi kyselyssä yllättävänkin selkeäksi yleispelaajaykköseksi. Pelurin hyökkäyksessä on sähköä, hyvää rämäpäisyyttäkin. Toisaalta vastaanottopeli kaipaa vielä paljon hiomista. Ikää tulee huhtikuussa mittariin vasta 21 vuotta, mutta vyöltä löytyy liigapelien lisäksi MM- ja EM-kisaesityksiäkin.

Toinen yleispelaaja: Jiri Hänninen, Kokkolan Tiikerit

Tiikeri ansaitsee paikkansa täysin, vaikka äänestyksessä Hurrikaanin Sakari Mäkinen jäikin taakse äärimmäisen niukasti. Tähtihakkurien värittämässä liigassa pistepörssin voittaminen on yleispelaajalle loistosaavutus (vaikka runkosarja jäikin muutamaa ottelua vajaaksi). Savonsalmen, Suihkosen ja Mäkisen tavoin väkivahva kandidaatti Suomen maajoukkueen tulevaisuuden vastuunkantajaksi.

Paras libero: Voitto Köykkä, Akaa-Volley

Etunimensä velvoittamana Vilppulan Tähden kasvatti otti liberotittelin nimiinsä. Köykkä, 20, oli Akaan liigaryhmässä mukana kolmatta vuottaan – saman mittainen on seuran liigataival. ”Vote” totutteli ensimmäisen kauden, löi läpi toisella ja otti kolmannella napakympin. Niklas Breilinin (Tiikerit) ohella keskeinen maajoukkuekirittäjä tähtilibero Lauri Kermiselle.

Lentopallon Mestaruusliigassa Hurrikaani-Loimaa ehti varmistaa runkosarjan voiton. Kaudelta ei jaettu SM-mitaleita. Lentopallon Suomen Cupin voitti VaLePa.

Lentopallon miesten Mestaruusliiga: Kauden parhaat pelaajat 2019–2020

Passari: Mikko Esko
Hakkuri: Antti Ropponen
Yleispelaajat: Niko Suihkonen ja Jiri Hänninen
Keskitorjujat: David Pettersson ja Severi Savonsalmi
Libero: Voitto Köykkä

Kaikille avoimet parhaiden pelaajien äänestykset toteutettiin internetlomakkeella. Ketä tahansa Mestaruusliigassa esiintynyttä pelaajaa sai äänestää. Tulokset edustavat vain Lentopallo.infon järjestämään äänestykseen osallistuneiden mielipidettä. Ääniä annettiin kaikkiaan 16 779.