Koronavirus iski lentopallon EM-kisoihin: kaksi maata vetäytyi, kahdessa muussa useita tartuntoja

Koronaviruksen vastainen kupla petti lentopallon EM-kisoissa Tshekissä.

Alle 20-vuotiaiden miesten lopputurnauksessa Venäjä juhli maanosan mestaruutta, mutta kisat keräsivät synkkääkin satoa. Ainakin Saksan ja Italian joukkueissa havaittiin kisamatkan jälkeen useita koronavirustartuntoja.

Italian lentopalloliitto kertoi ”useista” tartunnoista. Saksan liitto tiedotti, että tartuntoja on ainakin kuusi.

Saksan leiristä lisättiin, että tartunnan saaneilla on korkeintaan lieviä oireita. Asiaa ei silti jätetä sikseen.

– Kisojen hygieniakonsepti vaikutti perusteelliselta ja turvalliselta, mutta se ei toiminut käytännössä. Otamme yhteyttä Euroopan lentopalloliittoon ja pyrimme saamaan selville, miksei määräyksiä noudatettu johdonmukaisesti, sanoo Christian Dünnes, Saksan liiton urheilujohtaja.

Koronaviruskohua oli jo ennen kisoja. Turkki ja Ukraina saapuivat pelipaikalle, mutta molemmat vetäytyivät kisoista koronavirustartuntojen vuoksi.

Vastoinkäymisiä on ilmaantunut ympäri lentopallomaailman. Perumiset, lykkäämiset ja vetäytymiset ovat koronavirusongelmien takia jokapäiväisiä. Suomessa VaLePan joukkueessa oli tartuntoja Romanian-matkan jälkeen, ja VaLePan liiga-avaus lykkääntyi.

Nyt peistä väännetään erityisesti naisten Mestarien liigassa. Saksalaisen Stuttgartin – jota edustaa Suomen maajoukkuelibero Roosa Koskelo – pitäisi pelata ratkaisevassa karsintavaiheessa Moskovan Dynamoa vastaan.

Stuttgart ei ole halukas matkustamaan Moskovaan, koska matkaa seuraisi karanteeni kotimaassa. Ottelulle on ehdotettu puolueetonta kenttääkin. Kamppailu on silti edelleen aikatauluttamatta.

Karsinnoista varsinaiseen Mestarien liigaan etenee kolme joukkuetta. Italialainen Scandicci oli ensimmäinen karsintojen läpäisijä voitettuaan Himik Jushnin. Calcit Kamnik ja LKS Lodz ratkaisevat kolmannen paikan kohtalon.