Lentopallon Mestaruusliiga: alkukauden tehoranking 2020

Keskiviikon jälkeen kaikilla joukkueilla on vihdoin vähintään viisi ottelua kasassa lentopallon Mestaruusliigassa. Viimeisenä viisi ottelua tuli Lakkapaa.comille, joka voitti keskiviikkona Ettan erin 3-2.

Eniten otteluita on Akaa-Volleylla ja Karelian Hurmoksella, jotka ovat ehtineet jo yhdeksään.

Koska etenemistahti on epätasainen, sarjataulukko kertoo vain osan totuudesta. Nyt onkin tarkoituksenmukaisempaa keskittyä tehokkuuteen – siihen, kuinka suuren osan saatavilla olleista sarjapiseistä joukkueet ovat keränneet.

Tässä tulee alkukauden 2020-21 tehoranking.

10. Raision Loimu (4,7 % saatavilla olleista sarjapisteistä): Rivit ovat vielä pahasti hajanaiset. Loimu on uuden valmentajan komennossa, ja joukkueella on uudet vastuunkantajat haussa. Argentiinalaiset vahvistukset tulivat koronavirussäännösten vuoksi myöhässä Suomeen, ja heidän sisäänajamisensa on vielä täysin kesken.

9. Karelian Hurmos (14,8 %): Joensuulaisjoukkue kaapi vihdoin ja viimein ensimmäisen voittonsa. Hurmos kaatoi sunnuntaina kotonaan Raision Loimun. Hurmoksen avausvoitto tuli kahdeksan ottelun mittaisen tappioputken jälkeen. Odotukset eivät ole järin korkeat, joten harvat yllättyvät Hurmoksen tulostasosta.

8. Vantaa Ducks (29,2 %): Liigan ainoalla pääkaupunkiseutulaisella on potentiaalia, mutta kovasta yrittämisestä huolimatta vasta yksi voitto on plakkarissa. Joonas Jokela on alkanut heti tuottaa hakkuritehoja, ja Tommy Carmody kuuluu sarjan parhaisiin keskitorjujiin. Myös passari Joona Väänänen pelaa hyvin.

7. Hurrikaani-Loimaa (41,7 %): Hurrikaani-Loimaan ilmeinen haaste on joukkueen saumaaminen suuren vaihtuvuuden jälkeen. Mikään joukkue ei kestä Antti Ropposen, Henrik Porkan ja Sakari Mäkisen tasoisten pelureiden samanaikaista menettämistä. Hurrikaani ei ole saanut vielä lainkaan rytmistä kiinni. Väkevät käärmekeitot vaaditaan vastuunkantajilta, kuten Niklas Seppäseltä, Samuli Kaislasalolta ja valmentaja Jussi Heinolta.

6. Lakkapaa.com (53,3 %): Viimekautinen rimanalitus on muisto vain. Nyt mennään huomattavasti raikkaammalla miehistöllä ja meritoituneen valmentajan Jukka Tuovisen johdolla. Eetu Häyrinen tekee erinomaista hakkurityötä, ja hyvää kautta pelaa myös Miikka Lemola. Idän suunnalta tulleet Boris Zhukov ja Dimitri Baranov vaikuttavat onnistuneilta hankinnoilta.

5. Lentopalloseura Etta (55,6 %): Valmentajavelmu Olli Kuoksa rakentaa jälleen liigayllättäjää. Hopeakeväästä 2019 täysin uusiutunut ryhmä pelaa terävää lentopalloa, joskin suoritusvarmuus vielä rakoilee. Jan Helenius ja Jesse Mäntylä tiedetään tähdiksi; nuoremmasta polvesta löytyy kavereita kuten Aleksi Muukkonen ja Janne Marttila, joista kuullaan vielä paljon.

4. Akaa-Volley (63 %): Akaa avasi kauden hyvin: heti kärkeen tuli neljä voittoa. Sitten alkoi sadella jobinpostia. Ensin loukkaantui libero Voitto Köykkä, sitten keskitorjuja Markus Kaurto – maajoukkuetason miehiä molemmat. Viime viikonloppu esitteli identiteettinsä menettäneen joukkueen. Uusi nousu tulee varmasti, mutta mihin riittävät rahkeet kärkikahinoissa?

3. Kokkolan Tiikerit (72,2 %): Nopeasti on käynyt selväksi, ettei pirteä viime kausi ollut sattumaa. Vaikka Jiri Hänninen (liigan yleispelaajatilaston kärkinimi) alkaa nousta ryhmän ykköstähdeksi, on joukkueen tasaisuus ehdoton valtti. Nuorta voimaa piisaa: pääosin vastuuta kantavat 2000-luvulla 90-luvun lopulla syntyneet.

2. VaLePa (77,8 %): Koronavirustartunnat toivat epämieluisan mutkan kausivalmisteluihin, ja jo toisella kierroksella tulikin 0-3 kuokkaan Savo Volleylta. Tuloskunto toki parani nopeasti. Tilillä on neljä perättäistä voittoa, vaikka tasaisuuden kanssa on vielä kosolti tekemistä. Aaro Nikula johtaa liigan hakkuripörssiä ja Risto Ruohola liberotilastoa.

1. Savo Volley (100 %): Miesten Mestaruusliigan kärkeen odotettiin tiukkaa 4-5 joukkueen nippua, mutta Savo Volley on alkukaudella aivan omaa luokkaansa. Kahdeksan voittoa ja erälukemat 24-1 kertovat olennaisen.

Uusi valmentaja, nuorten ja kokeneiden pelureiden mikstuura, terve itseluottamus sekä voitontahto ovat tällä hetkellä voittamaton resepti lentopallon pääsarjassa. Keskitorjuja Tommi Siirilä ja passari Fedor Ivanov ovat pelipaikkojensa kärkinimet liigan tilastoissa.