Lauri Kermisen vastuu odotettua pienempi – tasokas pelikokemus on Suomen maajoukkueenkin etu

Kuva: CEV.eu

Lentopalloilija Lauri Kermisen vastuu Moskovan Dynamossa on jäämässä suunniteltua vähäisemmäksi.

Kerminen siirtyi Moskovaan täksi kaudeksi pelattuaan viisi vuotta Kuzbass Kemerovossa. Venäjän liigassa vallitsee ulkomaalaiskiintiö, ja Kerminen hankittiin Dynamoon pelaamaan Mestarien liigan otteluita.

Koronaviruspandemia on pannut lentopalloilun, niin kuin kaiken muunkin kilpaurheilun, ahtaalle. Mestarien liigan karsinnoissa Dynamo ehti kuitenkin pelata kuusi ottelua. Kerminen luuti joukkueen luottoliberona.

Mestarien liigan toisessa karsintavaiheessa Dynamolle tuli stoppi. Italialainen superjoukkue Trentino vei ratkaisseen ottelun selvästi erin 3-0, ja Dynamon on tyytyminen eurokilpailujen kakkostasoon CEV Cupiin.

CEV Cupissa vastoinkäymiset jatkuivat. Dynamon oli määrä pelata Ceske Budejoviceä vastaan, mutta tshekkijoukkue vetäytyi kisasta virusriskien vuoksi. Kermisen edustama joukkue pääsi pelaamatta neljännesvälieriin.

Neljännesvälierissä Dynamon on määrä tavoitella kahdeksan parhaan joukkoon etenemistä yksittäisessä, Moskovassa käytävässä ottelussa serbialaista Novi Sadia vastaan. Jos aikataulussa voidaan pysyä, ottelu pelataan 16. joulukuuta. Tavallisesti CEV Cupia pelataan kaksiosaisin otteluin.

Korkeatasoisten otteluiden saaminen on tärkeää paitsi Kermiselle myös suomalaiselle lentopalloilulle. Eletään EM-kisoja edeltävää kautta, ja ”Late” kuuluu Suomen maajoukkueen ehdottomiin avainpelaajiin. Viime EM-kisoissa Lentopallo.infon lukijat valitsivat Kermisen turnauksen parhaaksi suomalaispelaajaksi.

Yksi lentopallon EM-kisojen 2021 alkulohkoista pelataan Suomessa, Tampereella. Muut järjestäjämaat ovat Viro, Puola ja Tshekki.

Kuzbass Kemerovossa Kerminen oli viime vuonna voittamassa Venäjän Superliigan mestaruutta. Silloinen valmentaja Tuomas Sammelvuo luotsaa nyt Pietarin Zenitiä. Myös Zenit on mukana CEV Cupissa. Neljännesvälierävastustaja on bulgarialainen Hebar Pazardzhik.

Äskettäin Zenitille ja Venäjän maajoukkueelle (jota Sammelvuo myös valmentaa) tuli mukavia uutisia, kun Dimitri Pashitski sai Venäjän kansalaisuuden ja oikeuden edustaa Venäjää maajoukkueessa. Keskitorjuja Pashitski, 32, on ukrainalaissyntyinen, ja ”urheilukansalaisuudeltaan” hän oli aiemmin virolainen.

Zenitissä ulkomaalaiskiintiön ovat täyttäneet ranskalainen passari Antoine Brizard ja kuubalainen yleispelaaja Oreol Camejo.

– ”Dima” odotti kauan päästäkseen joukkueeseen. Hän on ollut pitkään pelaamatta, joten maajoukkuepuheet ovat vielä aivan ennenaikaisia. Mutta tasoonsa nähden hän on varmastikin maajoukkue-ehdokas, Sammelvuo pohti.

Venäläinen huippuvalmentaja Vladimir Alekno on siirtymässä Iranin maajoukkueen päävalmentajaksi. Tehran Times uutisoi, että sopimus on allekirjoitusta vaille valmis. Alekno vahvisti Match TV:lle uutisen pitävän paikkansa, mutta korosti, ettei sopimusta ole vielä solmittu.

– Yksityiskohtia on vielä sopimatta. Teen piakkoin lopullisen päätökseni, Alekno kertoi.

Iranilla ovat edessä kiintoisat ajat. Iran on lentopallon maailmanlistalla kahdeksantena, ja se pelaa ensi vuonna olympiaturnauksessa Tokiossa. Alekno valmensi Venäjän olympiakultaan vuonna 2012.

Seuratasolla Alekno luotsaa suurseura Kazanin Zenitiä. Zenit johtaa Venäjän Superliigaa kymmenen voiton ja yhden tappion saldolla. Ensimmäinen tappio (2-3) tuli maanantaina Belogorie Belgorodille.