Lentopalloilija Joonas Jokela kertoo, miten Vantaa Ducksin sokkivoitto oli mahdollinen

Lentopallojoukkue Vantaa Ducksin upea lento Mestaruusliigan pudotuspeleissä perustuu joukkuetekemiseen, mutta keskiviikon yllätysvoitossa oli vaikea olla toteamatta illan selkeää ykköstähteä.

Se oli hakkuri Joonas Jokela. Jokela paukutteli vakuuttavat 33 pistettä. Ducks kaatoi välieräavauksessa Savo Volleyn erin 3-1.

Tappio on Savolle pudotuspelien ensimmäinen ja koko kaudellakin vasta toinen.

Vantaan Myyrmäessä Savo Volley avasi ennakkosuosikin asemaansa vastaavalla tavalla, mutta kesken toisen erän tapahtui jotakin. Jokela kertoo, mitä.

– Puolentoista huonon erän jälkeen alettiin pohtia, ja yksissä mielin todettiin, että ollaan ansaittu tämä paikka (välierissä). Käyttäydytään sitten sen mukaan ja luotetaan itseemme, Jokela kertoi lehdistötilaisuudessa.

– Ei kai sytykettä tarvitse erikseen etsiä, kyllä se löytyy näistä peleistä. Jos metallia halutaan kaulaan, täytyy sen mukaan pelata.

Ducksin yllätykset alkoivat puolivälierissä. Vantaalaisjoukkue pudotti Hurrikaani-Loimaan, joka oli sijoittunut runkosarjassa kolmanneksi.

Hollolalaisen Salpiksen kasvatti Jokela, 22, vaikutti viime kaudella Sveitsin liigassa. Sveitsiin hän siirtyi näyteltyään yhtä avainroolia oululaisen Lentopalloseura Ettan upeassa kaudessa, joka päättyi sensaatiohopeaan keväällä 2019.

Suomi isännöi yhtä lentopallon EM-kisojen alkulohkoa ensi syksynä. Jokela on Suomen joukkueeseen kovasti tyrkyllä.

– Totta kai siellä haluaisi olla. Mutta ei sitä pysty nyt miettimään. Ainoa, mitä voi tehdä, on kentällä näyttää, mitä osaa, Jokela toppuuttelee.

Toisessa välieräavauksessa keskiviikkona hallitseva mestari VaLePa voitti vieraskentällä Kokkolan Tiikerit erin 3-2. VaLePa oli menossa jo 3-1-voittoon, mutta Tiikerit taisteli neljännen erän hyväkseen pistein 25-23.

Viidennessä ja ratkaisseessa erässä VaLePa osoittautui selvästi vahvemmaksi. Erä päättyi 15-4.

Jos VaLePa etenee loppuotteluun, on joukkueella edessä peräti kymmenes perättäinen kansallinen lentopallofinaali. VaLePa on pelannut neljissä viime liigafinaaleissa ja viidessä viime cupfinaalissa.

Voittoputki on vakuuttava. Perättäisiä kansallisia mestaruuksia on kahdeksan.

Naisten välierät alkoivat tiistaina. LP Kangasala vei vierasottelun Pölkky Kuusamoa vastaan nimiinsä suoraan 3-0. Vierasjoukkue voitti kaksi ensimmäistä erää selkeästi (25-16, 25-18), mutta kolmannessa Pölkky sai jo juonesta kiinni (26-24).

LP Viestin ja Hämeenlinnan Lentopallokerhon välisestä välierien ottelusarjasta on tulossa ennakoidun kaltainen jännitysnäytelmä. Viesti vei ensimmäisen ottelun kotonaan Salossa erin 3-2.

Mestaruusliigassa runkosarjan kahdeksan parasta joukkuetta pääsivät pudotuspeleihin. Pudotuspeleissä kaikki ottelusarjat pelataan paras kolmesta -menetelmällä eli ottelusarjan voittaminen vaatii kaksi otteluvoittoa.

Välierävoittajat kohtaavat loppuottelusarjoissa, jotka alkavat ensi viikolla. Lentopallon Suomen mestarit ovat selvillä viimeistään 30. maaliskuuta.