Arvio Suomen naisten lentopallomaajoukkueen ihannekokoonpanosta

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen näkymät ovat myönteiset EM-karsintojen lähestyessä. Poissaolot eivät heikennä joukkuetta oleellisesti.

Vuonna 2019 Suomi pelasi naisten EM-kisoissa ensimmäisen kerran 30 vuoteen. Toiseen perättäiseen lopputurnaukseen pyritään EM-karsinnoissa toukokuussa. Päävalmentaja Tapio Kangasniemi tiimeineen valitsi ensimmäiseen rinkiin 27 pelaajaa.

Maajoukkueryhmä on odotetun värikäs kombinaatio luottopelaajia ja tulevaisuuden nimiä. Kokoonpano, joka EM-karsintoihin ryhmittyy, ei poikenne paljon EM-kisojen 2019 koostumuksesta.

Seuraavassa katsaus Suomen pelaajarinkiin pelipaikoittain.

Passarit: Kaisa Alanko on ylivoimainen ykköspassari. Vuoden lentopalloilija Suomessa 2020. Pelinpyörittäjä myös ranskalaisessa Nantesissa, josta on kertynyt Mestarien liiga -kokemustakin.

Katja Kylmäaho on potentiaalisin kakkospassari. Ringin muut passarit vasta keräävät kokemusta ja maajoukkuetuntumaa.

Hakkurit: Yhtä ylivoimainen kuin Alanko passarina on Piia Korhonen hakkurina. Kausi Italian kakkosliigassa on varmasti tuonut taas jotakin lisää euralaisen hyökkäyspeliin.

Kakkoshakkurin paikasta tulee todella mielenkiintoinen otatus. Iina Andrikopoulou, Yasmine Madsen ja Saana Lindgren ovat kaikki nuoria ja kehittyneitä urheilijoita.

Keskitorjujat: Roosa Laakkonen on kansainvälisen tason keskitorjuja, mutta hänen puuttumistaan ei saa jäädä pähkäilemään. Kaksikko Michaela Madsen – Daniela Öhman on lujaa laatua. Madsenilla oli hienoja hetkiä Tshekin liigassa, ja Öhman sai kaipaamansa ehjän kauden Hämeenlinnassa.

Anna Czakan tuo kipinää vaihtopenkiltä ja saattaa jopa taistella kuusikkopaikasta. Nea Haatainen on erittäin kehityskelpoinen pelaaja, mutta hänen maajoukkueloistonsa lienee vielä parin vuoden päässä.

Yleispelaajat: Suvi Kokkosen on noustava selkeäksi vastuunkantajaksi, vaikkei vielä olekaan iällä ja kokemuksella pilattu. Ensimmäinen ammattilaisvuosi menossa. Viimeisimmät tiedot huolestuttavat.

Mutta mistä mitat täyttävä pari Kokkoselle? Vahvin ehdokas on Salla Karhu. Lisäksi kuviossa ovat ainakin Emmi Riikilä, Ronja Heikkiniemi ja Jessica Kosonen. Noora Kososen jääminen pois ei välttämättä heikennä joukkuetta.

Liberot: Saksan Bundesliigassa ja Mestarien liigassa loistanut Roosa Koskelo ykkösvaihtoehtona. Tiiamari Sievänen on todella hyvä vaihtoehto hänkin. Nuori Netta Laaksonen tekee tulemista.

Ihannekokoonpano: Alanko; Korhonen; Madsen, Öhman; Kokkonen, Karhu; Koskelo

Suomen vastustajat toukokuisissa lentopallon EM-karsinnoissa ovat Slovakia, Montenegro ja Kosovo. Kevään ja kesän ohjelma jatkuu jo toukokuun lopulla Euroopan kultaisella liigalla.

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen ei tarvitse osallistua EM-karsintoihin, koska yksi lentopallon EM-kisojen alkulohko pelataan Tampereella. Miesten kisojen pääjärjestäjä on Puola. Lisäksi otteluita pelataan Virossa ja Tshekissä.

Naisten lentopallomaajoukkueen ryhmä kesälle 2021

Passarit: Kaisa Alanko, Katja Kylmäaho, Jenna Ylivainio, Mila Viljanen, Roosa Rautio

Keskitorjujat: Michaela Madsen, Anna Czakan, Daniela Öhman, Nea Haatainen

Yleispelaajat: Emmi Riikilä, Suvi Kokkonen, Salla Karhu, Ronja Heikkiniemi, Jessica Kosonen, Viivi Pyhäjärvi, Riikka Valkonen, Arita Ternava, Hilkka Hujanen

Hakkurit: Piia Korhonen, Iina Andrikopoulou, Yasmine Madsen, Saana Lindgren

Liberot: Roosa Koskelo, Tiiamari Sievänen, Netta Laaksonen, Laura Penttilä, Emilia Joensalo

Päävalmentaja: Tapio Kangasniemi