Katsaus lentopallon kesäliigoihin 2021

Kuva: CEV.eu

Lentopallon Euroopan hopeisen liigan 2021 ovat voittaneet Tanska sekä Bosnia ja Hertsegovina.

Tanska oli paras miesten liigassa. Bosnia ja Hertsegovina vei nimiinsä naisten hopeisen liigan. Euroopan hopeinen liiga on lentopallon kesäliigojen kolmas ja alin taso.

Loppuottelussa Tanska voitti Pohjois-Makedonian. Ottelu päättyi 3-1-tulokseen.

Lentopallon miesten EM-kisoissa 2021 Pohjois-Makedonia pelaa samassa alkulohkossa kuin Suomi. Alkulohko käydään Tampereella syyskuun alussa.

Pohjois-Makedonian ykköspyssy on hurja hakkuri Nikola Gjorgiev. Hän oli hopeisessa liigassa jälleen iskussa ja voitti turnauksen pistepörssin 161 pisteen saldolla.

Hopeisessa liigassa kolmanneksi sijoittui Unkari ja neljänneksi Kroatia. Suomi jätti hopeisen liigan väliin.

Naisten hopeisen liigan loppuottelussa Bosnia ja Hertsegovina kaatoi Itävallan 3-2. Edina Begic johti voittajien tulitusta 25 pisteellään.

Slovenia sijoittui kolmanneksi ja Portugali neljänneksi.

Bosnian ja Hertsegovinan Dajana Boskovic voitti pistepörssin (135). Viime kaudella Pölkky Kuusamossa pelannut Polina Malik oli hyvässä kunnossa Israelin väreissä ja sijoittui pistepörssissä toiseksi 118 merkinnällään.

Kesäliigojen kakkostasolla, Euroopan kultaisessa liigassa, ratkaisuottelut pelataan tulevana viikonloppuna. Miesten välierät ovat Ukraina-Belgia ja Viro-Turkki. Naisten vastaavat ovat Espanja-Kroatia ja Tshekki-Bulgaria.

Toinen tuleva Suomen-haastaja, Turkin hakkuri Adis Lagumdzija, on tehnyt taas kovaa jälkeä. Hän johtaa kesäliigan pistepörssiä. Naisten pistepörssikärki on Romanian Alexia Ioana Carutasu.

Suomen naisilla oli paikka kultaiseen liigaan. Joukkue joutui vetäytymään koronavirusongelmien vuoksi.

Lentopallon kesäliigojen ykköstaso on kansainvälisen liiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League (VNL).

Miesten VNL:ssä Brasilia on johdossa. Voittoja 10 ottelusta on yhdeksän. Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä on kuudentena voitettuaan 10 ottelustaan kuusi. Jumbona on Australia, joka on voittanut vain yhden ottelun.

Yhdysvallat on naisten VNL:ssä huikeassa vireessä – amerikkalaiset ovat voittaneet kaikki 12 otteluaan ja hävinneet vain kolme erää. Brasilia, Japani ja Turkki täydentävät kärkinelikon.

VNL:n ratkaisuottelut käynnistyvät, kun 15 ottelukierrosta kattava alkusarja on saatu valmiiksi.

Jos olympialaiset saadaan Tokiossa pidettyä, huippulentopalloilu jatkuu pian kesäliigojen jälkeen. Lentopallon olympiaturnauksen on määrä alkaa 24. heinäkuuta. Sekä miesten että naisten turnauksessa on mukana 12 maata.

Lentopallon EM-kisat 2021 seuraavat elo- ja syyskuussa. Suomen miehet ja naiset ovat molemmat mukana.