Valinnat Tokion olympialaisten 2020 lipunkantajiksi kertovat lentopallon merkityksestä

Kuva: CEV.eu

Tokion olympialaisten 2020 avajaisissa lipunkantajina nähdään ainakin kahdeksan lentopalloilijaa.

Maansa lippua kantavat Paola Egonu (Italia), Zhu Ting (Kiina), Mercy Moim (Kenia), Kim Yeon Koung (Etelä-Korea), Mehdi Ben Cheikh (Tunisia), Prisilla Rivera (Dominikaaninen tasavalta) ja Bruno Rezende (Brasilia).

Lipunkantajia on siis lentopallon kaikilta viideltä maantieteelliseltä pääalueelta.

Lisäksi venäläinen Maksim Mihailov kantaa lippua. Hän kantaa Venäjän olympiakomitean lippua, koska Venäjä maana on suljettu olympialaisista. Nimellä ROC kilpailevaa lentopallojoukkuetta valmentaa Tuomas Sammelvuo.

Viimeisin julkistettu lipunkantaja on Egonu. Nuori hakkuri on noussut komeettamaisesti lentopallon huipulle.

– Lipun kantaminen on minulle suuri kunnia, Egonu kommentoi.

– Olin innoissani, kun puheenjohtaja Malago ilmoitti asiasta minulle. Mielestäni edustan urheilijoita kaikkialta maailmasta, joten vastuu on suuri. Edustan paraatissa planeetan jokaista urheilijaa, maalaili Egonu.

Lipunkantajien määrä on suuri kunnia lentopalloilulle urheilulajina. Se on jälleen kerran todiste lajin nauttimasta arvostuksesta ja aidosta maailmanlaajuisuudesta.

Lentopallon olympiaturnaus 2020 käynnistyy Tokiossa 24. heinäkuuta. Otteluohjelma tihkuu järjestelmällisyyttä: miehet ja naiset pelaavat vuoropäivin, ja marssijärjestys pitää loppuun asti. Olympiamitalit ratkeavat 7. ja 8. elokuuta.

Alkulohkoissa käydään yksinkertainen sarja. Jokaiselle joukkueelle kertyy viisi lohko-ottelua, ja lohkoista neljä parasta jatkavat puolivälieriin.

Olympialaisen lentopalloilun paluu Tokioon on merkittävä, sillä juuri siellä laji sai olympiaensi-iltansa vuoden 1964 kisoissa. Koronaviruspandemian vuoksi vuoden 2020 kesäkisat käydään vuotta myöhemmin.

Katsojan kannattaa olla valppaana turnauksen alusta asti, sillä jo 26. ja 27. heinäkuuta ovat luvassa kenties alkulohkojen kuumimmat mittelöt. Maanantaina 26. heinäkuuta Tuomas Sammelvuon valmentama ROC kohtaa arkkivihollisensa Yhdysvallat. Vielä samana päivänä maailmanmestari Puola ottaa mittaa Italiasta, hallitsevasta olympiahopeamitalistista.

Seuraavana päivänä jytisee naisten turnauksessa. Olympiavoittaja Kiina saa vastaansa pronssimitalisti USA:n. Tällä hetkellä maat ovat FIVB:n maailmanlistalla sijoilla yksi (USA) ja kaksi (Kiina).

Kaikki lentopallon olympiaturnauksen ottelut käydään Ariake Arenassa, joka valmistui joulukuussa 2019. Moderni halli vetää 15 000 katsojaa.

Miesten olympialentopallon A-lohkossa pelaavat Kanada, Iran, Italia, Japani, Puola ja Venezuela. B-lohkon muodostavat Argentiina, Brasilia, Ranska, ROC, Tunisia ja USA.

Naisten olympialentopallon A-lohkoon menevät Brasilia, Dominikaaninen tasavalta, Japani, Kenia, Etelä-Korea ja Serbia. B-lohkon joukkueet ovat Argentiina, Kiina, Italia, ROC, Turkki ja USA.

Olympialaisten lentopalloturnaus, Tokio 2020

24.7.–1.8. Miesten alkulohkot
25.7.–2.8. Naisten alkulohkot

3.8. Miesten puolivälierät
4.8. Naisten puolivälierät

5.8. Miesten välierät
6.8. Naisten välierät

7.8. Miesten olympiafinaali, miesten pronssiottelu
8.8. Naisten olympiafinaali, naisten pronssiottelu

Ariake Arenan videoesittely: