Ylivoimainen voitto: Suomella kulkee lentopallon EM-kisoissa

Kuva: CEV.eu

Suomen miehet ovat aloittaneet kahdella voitolla lentopallon EM-kisoissa 2021.

Lauantaina Suomi kukisti Espanjan erin 3-0. Erät päättyivät pistein 25-19, 25-20 ja 25-18.

Kamppailu kesti taukoineen vain puolitoista tuntia. Joel Banksin valmentama Suomi isännöi yhtä kisojen alkulohkoista Tampereella.

On seitsemän vuotta siitä, kun Suomi on viimeksi voittanut arvokisoissa kaksi perättäistä ottelua.

Suomen avauskokoonpanossa pelasivat passari Eemi Tervaportti, hakkuri Urpo Sivula, yleispelaajat Sakari Mäkinen ja Antti Ronkainen, keskitorjujat Tommi Siirilä ja Sauli Sinkkonen sekä libero Lauri Kerminen. Avaus oli aivan sama kuin ensimmäisessä ottelussa.

Jo alussa kävi selväksi, että kentällä olivat kahden tason joukkueet. Suomi piti vastustajan kurissa vaikeilla aloitussyötöillä ja valppaalla torjunnalla, joten Espanja ei saanut juuri rytmistä kiinni.

Suomella oli selkeä taktiikka käyttää keskihyökkäystä. Kun pallo nousi hyvin passarille, Tervaportti tarjosi hyökkäyspaikkoja erityisesti Siirilälle, jonka korkealta lähtevän paterin kanssa Espanja oli neuvoton.

– Todella hyvä alku, saimme heti kaksi todella isoa voittoa. Suuren paineen ottelut on nyt pelattu, Siirilä kommentoi.

– Helpompaa lähteä pelaamaan huomenna. Upeaa saada pelata kotiyleisön edessä, tämä on lempihallini Suomessa. Pelaamisemme näyttää hyvältä, toivottavasti niin jatkuu ja vielä parannammekin, keskitorjuja maalaili.

Siirilä teki 11 pistettä (8 hyökkäystä, 3 torjuntaa). Sivula oli taas Suomen pisteykkönen 15 merkinnällään. Ronkainen, Mäkinen ja Kerminen hoitivat aloitussyötön vastaanoton erinomaisesti.

Espanjan Andres Jesus Villena pelasi vahvasti ja teki 14 pinnaa, mutta hän jäi aivan liian yksinäiseksi.

Kahden voiton ja täyden kuuden pisteen saldolla Suomella on jo nyt hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin. Paljon palautumisaikaa ei ole, koska Suomi kohtaa Venäjän jo sunnuntaina. Alankomaita vastaan pelataan tiistaina ja Turkkia vastaan keskiviikkona.

EM-ottelut Tampereella loppuvat keskiviikkona. Suomi pelaa mahdolliset pudotuspelikamppailunsa Puolassa.

Myöhemmin lauantaina Tampereella kohtasivat Venäjä ja Alankomaat. Venäjä hävisi yllättäen avausottelussaan Turkille. Alankomailla on alla voitot Espanjasta ja Pohjois-Makedoniasta.

Venäjä kairasi lauantaisesta ottelusta voiton, vaikka koville se otti. Kamppailu päättyi erin 3-2 ratkaisuerän mentyä pistein 15-13.

– Turkki-tappiossa ongelmat olivat henkisellä puolella, eivätkä niinkään taktiikassa. Nyt saimme taisteltua voiton, ja toivottavasti nyt parannamme, sanoi Venäjän Dimitri Volkov.

Lentopallon naisten EM-kisat 2021 huipentuivat lauantaina. Italia voitti kultaa kaadetuaan loppuottelussa Serbian 3-1. Turkki otti pronssia. Pronssiottelu Alankomaita vastaan päättyi erin 3-0.